Ubat Berkesan untuk Cacar Meringankan Sakit pada Kulit

Herpes zoster atau herpes zoster adalah penyakit yang disebabkan oleh virus yang menyebabkan cacar air yang menjangkiti semula badan secara aktif. Gejala kayap boleh bertahan lama dan bahkan menyebabkan sakit dan gangguan saraf. Oleh itu, rawatan perubatan diperlukan dengan beberapa jenis ubat herpes zoster supaya penghidap penyakit herpes sembuh dengan cepat.

Ubat antivirus untuk merawat kayap

Secara perubatan, rawatan herpes zoster pada umumnya meliputi pengambilan ubat untuk menekan jangkitan virus, ubat sakit, dan ubat-ubatan untuk mencegah komplikasi.

Antiviral adalah sejenis ubat lini pertama yang diresepkan oleh doktor untuk memendekkan jangka masa jangkitan dengan virus Varicella-zoster. Virus ini tergolong dalam kumpulan virus herpes. Dengan cara itu, gejala sirap lain seperti gatal dan ruam merah dapat mereda dengan lebih cepat.

Menurut ulasan dalam jurnal Pakar Perubatan Keluarga Amerika, Beberapa jenis antivirus yang digunakan dalam rawatan herpes zoster adalah asiklovir, famciclovir, dan valacyclovir.

1. Acyclovir

Acyclovir adalah ubat antivirus yang boleh diberikan dalam bentuk pil atau melalui suntikan. Ubat kayap ini tidak dapat sepenuhnya membunuh virus varicella-zoster dari tubuh, tetapi dapat menghentikan jangkitan dari merebak.

Jenis ubat asiklovir yang biasanya digunakan untuk merawat kayap adalah Zovirax. Doktor biasanya menasihatkan anda untuk mengambil dos ubat ini 2-5 kali sehari. Dosnya mungkin berbeza-beza bergantung pada keparahan gejala herpes zoster.

Penggunaan asiklovir dalam rawatan kayap hanya berkesan apabila diberikan dalam 72 jam selepas munculnya ruam pada kulit. Walau bagaimanapun, ubat antivirus ini juga dapat memendekkan perkembangan ruam merah baru sehingga ruam mengering dan tidak lagi menular.

Selain berfungsi untuk menghambat jangkitan virus dan menghentikan peradangan, ubat asiklovir juga dapat mengurangkan gejala kesakitan akibat herpes zoster.

2. Valacyclovir

Berbeza dengan acyvlovir, valacyclovir (Valtrex) diberikan pada dos 3 kali sehari selama 7 hari. Ubat antivirus ini mungkin berfungsi lebih baik untuk mengatasi kesakitan kayap.

Ubat ini untuk herpes zoster boleh didapati dalam bentuk pil dan suntikan, tetapi valacyclovir dalam bentuk pil lebih biasa. Seperti asiklovir, ubat ini sebaiknya diberikan segera setelah 3 hari ruam pertama muncul.

3. Famciclovir

Jenis ubat antivirus lain untuk kayap yang boleh diresepkan oleh doktor adalah famciclovir. Untuk berfungsi dengan berkesan untuk mengurangkan jangkitan, ubat ini perlu diberikan dalam dos 3 kali sehari.

Ketiga-tiga jenis antivirus ini selamat untuk dimakan jika diberikan sesuai dengan dos yang tepat. Ketiga-tiga ubat herpes zoster ini mempunyai kesan sampingan yang serupa, yang boleh menyebabkan sakit kepala, muntah, sawan, dan sakit perut.

Jenis ubat untuk menyembuhkan gejala cacar yang menyakitkan

Post neuralgia herpetic (PHN) adalah penyakit komplikasi yang dapat muncul pada orang yang menderita herpes zoster. Keadaan ini berlaku apabila saraf pesakit menjadi rosak akibat pengaktifan semula virus.

Saraf yang rosak ini tidak dapat mengirim isyarat dari kulit ke otak, dan menyebabkan gangguan dalam penghantaran impuls yang mengakibatkan kesakitan kronik yang teruk. Kesakitan boleh berlangsung selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Sebilangan besar doktor akan dapat membuat diagnosis pasca neuralgia herpetic (PHN) berdasarkan tempoh kesakitan sejak bermulanya herpes zoster. Rawatan untuk pasca neuralgia herpetic bertujuan untuk mengawal dan mengurangkan kesakitan sehingga keadaan hilang sepenuhnya.

Untuk mengatasi atau mencegah PHN tidak boleh bergantung hanya pada satu jenis ubat cacar. Rawatan untuk sakit kayap memerlukan kombinasi ubat berikut:

1. Ubat analgesik

Kesakitan yang timbul akibat herpes zoster boleh menjadi ringan, sederhana, hingga parah. Pesakit dengan kesakitan ringan hingga sederhana masih boleh dikendalikan dengan analgesik tanpa preskripsi. Ubat analgesik di farmasi yang sering digunakan untuk merawat kesakitan akibat herpes zoster termasuk:

 • Losyen calamine: untuk mempercepat penyembuhan ruam dan mengurangkan sengatan ruam.
 • Krim Capsaicin: sejenis analgesik yang berasal dari ekstrak cili.
 • Lidocaine: ubat ini biasanya digunakan dengan dilekatkan terus ke kulit, adalah ubat yang berguna untuk mengurangkan rasa sakit pada kulit. Tampalan ini hanya berkesan untuk memberikan kesan menghilangkan rasa sakit dalam masa 12 jam.
 • Penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti acetaminophen atau ibuprofen.

Pesakit dengan gejala yang teruk biasanya memerlukan kombinasi ubat analgesik dengan ubat penghilang rasa sakit yang lebih kuat, seperti kodein, hidrokodon, atau oksikodon..

Namun, bagaimana merawat herpes zoster seperti ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Peraturan penggunaan dan dos tetap mesti datang dari cadangan doktor.

2. Ubat antidepresan trisiklik

Antidepresan biasanya diresepkan untuk merawat kemurungan, tetapi juga dapat digunakan sebagai cara untuk mengubati kesakitan PHN yang disebabkan oleh komplikasi penyakit kayap.

Cara ubat ini berfungsi adalah dengan mempengaruhi kerja neurotransmitter atau hormon yang memberikan rangsangan ke otak seperti serotonin dan norepinefrin.

Dos ubat antidepresan yang diberikan oleh doktor untuk kayap biasanya lebih rendah daripada untuk rawatan kemurungan. Doktor kemudian akan meningkatkan dos ubat setiap 2-4 minggu untuk memberi kesan yang lebih kuat dalam menghilangkan rasa sakit.

Perlu diingat, ubat ini mempunyai kesan sampingan yang boleh menyebabkan rasa mengantuk dan lemah, mulut kering, dan penglihatan kabur. Kayap jenis ini tidak berfungsi secepat ubat penghilang rasa sakit yang lain. Anti-depresan trisiklik yang biasa digunakan adalah:

 • Amitriptyline
 • Desipramine
 • Imipramine
 • Nortriptilin

3. Ubat anti-kejang

Jenis ubat ini biasanya digunakan untuk pesakit dengan kejang, tetapi banyak kajian menunjukkan bahawa dos yang lebih rendah dapat digunakan untuk mengobati sakit dari pasca neuralgia herpetic.

Cara ubat ini berfungsi adalah dengan memperbaiki gangguan elektrik pada bahagian saraf yang rosak. Kesan sampingan penggunaan ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk, sukar menumpukan perhatian, gelisah, dan bengkak kaki.

Anti-kejang yang sering digunakan sebagai herpes zoster adalah:

 • Carbamazepine
 • Pregabalin
 • Gabapentin
 • Phenytoin

Ubat semula jadi dan ubat rumah untuk herpes zoster

Herpes zoster adalah penyakit kulit yang tidak hanya menyebabkan gatal pada kulit, tetapi juga disertai dengan rasa sakit, kesemutan, atau mati rasa. Tidak seperti gejala cacar air, kayap boleh bertahan lebih lama, kira-kira 3-5 minggu.

Oleh itu, penggunaan ubat semula jadi dan rawatan di rumah juga boleh dicuba untuk membantu melegakan gejala sambil mempercepat pemulihan.

Untuk mengurangkan rasa gatal pada herpes zoster, anda boleh menggunakan ubat cacar air tradisional seperti:

 • Kompres air sejuk
 • Mandi oat
 • Salap dari baking soda
 • Teh chamomile
 • Sayang

Walaupun elastik telah kering atau hilang, gejala kesakitan pada kulit biasanya masih berterusan. Agar tidak terganggu oleh rasa sakit atau kesedihan herpes zoster, Institut Penuaan Nasional mencadangkan mencuba beberapa perkara:

 • Lakukan perkara atau hobi yang anda gemari seperti membaca atau menonton TV, tetapi pastikan anda tidak terlalu letih.
 • Elakkan tekanan kerana boleh membuat rasa sakit yang anda rasa semakin teruk. Sekiranya anda merasa tertekan dan bingung, berbincanglah dengan orang terdekat anda.
 • Pastikan kawasan kulit yang terkena kulit sentiasa dilindungi oleh pakaian atau bahan lembut.
 • Elakkan menggaru elastik walaupun terasa gatal.
 • Sentiasa pastikan mencuci tangan sebelum menyentuh kulit anda.

Kaedah rawatan herpes zoster semula jadi ini dapat membantu melegakan ketidakselesaan akibat gatal dan sakit. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit semakin kuat dan tidak dapat ditanggung, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts