Cara menggunakan serum wajah yang betul untuk hasil yang maksimum

Serum adalah salah satu produk penjagaan kulit yang dapat merawat kulit. Setiap jenis serum mempunyai bahan aktif yang berbeza dan direka dengan fungsinya sendiri. Agar wajah mendapat manfaat, anda perlu mengetahui cara menggunakan serum yang betul.

Panduan penggunaan serum wajah yang betul

Serum berfungsi dengan baik apabila digunakan dengan betul. Produk penjagaan kulit ini mengandungi kepekatan bahan aktif yang cukup tinggi. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan.

1. Bersihkan wajah

Bahan aktif dalam serum hanya akan diserap dengan sempurna pada kulit wajah yang bersih. Sekiranya anda tidak membersihkan wajah, kotoran dan minyak yang berlebihan di wajah anda dapat mengelakkan serum menyerap sepenuhnya ke dalam kulit.

Oleh itu, perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum menggunakan serum adalah mencuci muka. Bersihkan wajah anda dengan sabun dan air suam. Air suam akan melembapkan kulit dan membuka pori-pori untuk membantu menyerap serum.

Pastikan tiada sisa sabun di wajah. Selepas itu, keringkan wajah anda menggunakan tuala lembut dengan menepuknya. Tunggu sekitar satu minit untuk beralih ke langkah seterusnya.

2. Gunakan serum pada wajah yang lembap

Setelah membersihkan wajah anda, gunakan beberapa tetes produk toner untuk menghilangkan sisa kotoran yang masih melekat pada wajah. Gunakan toner adalah kaedah yang baik untuk melembapkan kulit wajah sebelum menggunakan serum.

Tunggu 1-2 minit sehingga kulit masih lembap, tetapi tidak terlalu basah toner. Apabila wajah masih separuh lembap, segera jatuhkan serum ke wajah supaya produk penjagaan wajah ini dapat menyerap dengan sempurna.

3. Gunakan serum dengan berhati-hati

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, itu tidak bermakna anda harus menggunakan serum wajah dalam kuantiti yang banyak. Kebiasaan ini sebenarnya akan menjadikan anda lebih boros tanpa memberikan hasil yang berbeza.

Serum mengandungi bahan aktif dengan kepekatan tinggi dan saiz molekul kecil. Ini membolehkan kulit wajah menyerap serum dengan lebih cepat dan menyeluruh. Jadi, hanya gunakan 1-2 tetes dalam satu siri penjagaan kulit Anda.

Tanda bahawa anda menggunakan terlalu banyak serum adalah bahawa kulit anda terasa berminyak atau melekit setelah anda memakai serum. Ini bermakna anda menggunakan serum dengan cara yang salah. Serum tidak akan diserap dengan baik melainkan anda mengurangkan jumlahnya.

4. Gunakan dengan menepuk dan mengurut

Setelah cairan serum melekat pada wajah, ratakan dengan menepuk dan mengurut perlahan-lahan dari pusat wajah ke arah garis rambut. Langkah ini dilakukan agar bahan aktif dalam serum dapat dipecah dan memasuki kulit.

Kemudian, tunggu sebentar sehingga serum benar-benar tidak meninggalkan kesan melekit sebelum beralih ke produk seterusnya. Pada peringkat ini, kulit harus terasa kenyal dan lembut tanpa berminyak.

5. Teruskan dengan produk penjagaan kulit yang lain

Setelah serum diserap ke dalam kulit, anda boleh meneruskan produk penjagaan kulit yang lain. Segera sapukan krim mata, pelembap, atau produk serupa dalam rangkaian penjagaan wajah anda.

Jangan lupa untuk melengkapkannya dengan pelindung matahari yang mengandungi sekurang-kurangnya 30 SPF. Pelindung matahari memainkan peranan penting dalam melindungi kulit dari kesan berbahaya dari cahaya matahari. Di samping itu, produk yang anda gunakan sebelum ini juga akan berfungsi dengan optimum.

Bolehkah saya menggunakan dua serum muka pada masa yang sama?

Sebenarnya ini tidak mengapa. Walau bagaimanapun, penggunaan serum tidak boleh sewenang-wenangnya kerana setiap jenis serum mengandungi bahan aktifnya sendiri dan menyebabkan reaksi berbeza pada setiap jenis kulit.

Mencampurkan dua atau lebih serum secara sembarangan, yang juga disebut berlapis, boleh merengsakan kulit sensitif. Oleh itu, anda mesti mengetahui dengan baik produk yang akan digunakan.

Kunci untuk menggunakan lebih daripada satu serum pada satu masa adalah memberi perhatian kepada bahan aktif di dalamnya. Sekiranya anda ingin menggunakan dua serum pada masa yang sama, berikut adalah bahan aktif dalam serum wajah yang tidak boleh digabungkan.

1. Vitamin C dan retinol

Serum vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang membantu melawan kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar matahari dan bahan pencemar. Selain itu, vitamin C juga membantu mengurangkan bintik-bintik gelap dan merangsang pengeluaran kolagen untuk mengurangkan garis-garis halus.

Sementara itu, retinol untuk kulit adalah turunan vitamin A yang dapat menyamarkan bintik-bintik coklat dan garis-garis halus. Walau bagaimanapun, bahan aktif ini dapat menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

Vitamin C dan retinol hanya berfungsi dengan baik dalam tahap keasidan kulit (pH) yang berbeza. Vitamin C dirancang untuk berfungsi pada pH kurang dari 3.5, sementara retinol berfungsi paling baik pada pH 5.5 - 6.

Oleh itu, anda harus menggunakan vitamin C dan retinol pada waktu yang berasingan, misalnya, pada waktu pagi dan malam. Jangan gunakan gabungan kedua-dua serum ini pada masa yang sama.

2. AHA atau BHA dan retinol

Asid hidroksi alfa (AHA) dan asid hidroksi beta (BHA) adalah asid yang digunakan untuk pengelupasan kulit (menghilangkan sel kulit mati). Sementara itu, retinol digunakan untuk merawat jerawat dan mengurangkan bintik-bintik coklat, garis halus, dan kedutan.

Apabila digunakan bersama, kedua-dua jenis bahan aktif ini dapat menjadikan kulit sangat kering. Kulit yang sangat kering tidak hanya rentan terkelupas, tetapi juga kemerahan dan kerengsaan.

Oleh itu, gabungan dua serum antara AHA dan BHA dengan retinol tidak boleh digunakan bersama. Gunakan salah satu daripadanya secara bergantian pada waktu pagi atau petang.

3. Benzoil peroksida dan retinol

Serum yang mengandungi benzoil peroksida dan retinol tidak boleh digunakan bersama. Ini kerana gabungan kedua-duanya dapat membatalkan satu sama lain.

Selain itu, retinol tidak boleh digunakan dengan produk yang mengandungi asid seperti vitamin C kerana boleh merengsakan kulit.

Terdapat begitu banyak jenis serum, jadi wajar jika menggunakan serum wajah menyebabkan kekeliruan. Semasa menggunakan serum, penting untuk anda memahami urutan dan bahan aktif yang tidak boleh digabungkan dengan produk lain.

Recent Posts