5 Khasiat Susu Kedelai untuk Wanita Hamil dan Bayi mereka •

Nutrien dalam susu dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan ibu dan janin semasa mengandung. Walau bagaimanapun, tidak semua wanita hamil mempunyai toleransi yang tinggi terhadap laktosa dalam susu haiwan. Untuk mengatasi masalah ini, susu berasaskan tumbuhan seperti susu soya sering menjadi penyelesaiannya. Jadi, adakah faedah susu soya untuk wanita hamil?

Khasiat susu soya untuk ibu hamil

Sumber: Livestrong

Susu kedelai adalah susu paling senang dicari dan harganya lebih berpatutan jika dibandingkan dengan susu berasaskan tumbuhan lain.

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh daripada minum susu kedelai:

1. Menambah tenaga

Wanita hamil lebih mudah mengalami keletihan kerana perubahan hormon semasa kehamilan. Karbohidrat sebagai sumber tenaga adalah salah satu nutrien yang sangat diperlukan.

Susu kedelai boleh menjadi sumber karbohidrat yang sihat untuk wanita hamil dan janin di dalam perutnya.

Kandungan karbohidrat kompleks dalam kacang soya memerlukan masa lebih lama untuk diproses oleh badan. Ini menjadikan tenaga yang dihasilkan juga akan bertahan lebih lama.

2. Memenuhi keperluan vitamin D dan kalsium

Bagi sebilangan wanita hamil yang sensitif terhadap cahaya matahari, susu kedelai boleh menjadi alternatif untuk memenuhi keperluan vitamin D setiap hari.

Selain itu, kandungan kalsium dalam susu kedelai tidak kurang bermanfaat bagi ibu dan janin.

Dikenal bermanfaat untuk kulit dan penglihatan yang sihat, gabungan vitamin D dan kalsium juga membantu pembentukan tulang dan gigi yang kuat pada bayi.

3. Sumber protein yang baik

Menurut The Journal of Perinatal Education, protein yang terdapat dalam biji kedelai dapat menjadi pengganti yang setara dengan protein daging.

Sebenarnya, protein soya mempunyai lebih sedikit kalori dan lemak tepu.

Protein berkualiti tinggi mendorong pembentukan tisu organ yang menyokong perkembangan janin dan dapat membantu memperbaiki sel-sel badan.

Susu kedelai boleh digunakan sebagai sumber pengambilan protein untuk wanita hamil yang sedang menjalani diet vegetarian atau tidak.

4. Mengurangkan risiko penyakit kongenital

Biji kacang soya mengandungi vitamin B9 yang dikenali sebagai asid folik. Pengambilan asid folik yang mencukupi diperlukan kerana dapat meningkatkan perkembangan sel saraf pada janin.

Selain itu, kandungan asid folik dalam susu biji kedelai juga mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan kongenital seperti kecacatan tiub saraf janin atau kecacatan kelahiran kecacatan tiub saraf (NTD).

Atas sebab ini, wanita hamil disyorkan untuk mengambil cukup folat, salah satunya adalah dengan minum susu kedelai agar bayi anda lahir dengan sihat dan sempurna.

5. Mengurangkan risiko anemia

Anemia adalah keadaan yang sering berlaku pada wanita hamil. Anemia berlaku apabila seseorang kekurangan zat besi sehingga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan.

Beberapa risiko seperti kelahiran pramatang dan berat badan lahir rendah akan meningkat sekiranya anemia tidak dirawat.

Semasa mengandung, bekalan darah yang diperlukan adalah dua kali ganda. Zat besi diperlukan untuk membentuk sel darah merah yang akan memberikan oksigen untuk bayi.

Oleh itu, wanita hamil memerlukan pengambilan zat besi lebih banyak daripada biasa semasa kehamilan. Minum susu kedelai boleh menjadi salah satu penyelesaian untuk memenuhi keperluan zat besi ibu hamil.

Walaupun susu kedelai mempunyai banyak kebaikan di dalamnya, pengambilan susu yang berlebihan juga tidak digalakkan.

Perlu diingat bahawa biji soya mengandungi glisinin dan konglikinin yang boleh mencetuskan reaksi alergi pada orang yang mempunyai alahan makanan tertentu.

Rujuk pakar perbidanan anda sebelum memutuskan untuk memilih susu soya sebagai minuman rutin semasa kehamilan.

Recent Posts