Mikrodermabrasi: Manfaat, Risiko dan Pasca Prosedur

Pelbagai masalah kulit membuat anda kelihatan beberapa tahun lebih tua daripada yang sebenarnya. Oleh itu, pelbagai cara dilakukan untuk menjadikan wajah kelihatan muda, salah satunya adalah dengan microdermabrasion. Apa faedahnya dan bagaimana prosedurnya?

Apa itu microdermabrasion?

Microdermabrasion adalah kaedah membuang sel kulit mati (pengelupasan) dengan menyemburkan kristal super kecil di permukaan kulit wajah.

Rawatan ini juga dianggap dapat mengurangkan kedutan dan garis-garis halus, meratakan warna kulit, mengecilkan pori, merawat jerawat, untuk memudarkan parut jerawat dan bintik-bintik gelap akibat penuaan.

Microdermabrasion biasanya dilakukan untuk anda yang berumur lebih dari 40 tahun dan mempunyai kulit tebal. Prosedur ini agak lembut dan tidak menyebabkan parut atau perubahan warna pada kulit.

Prosedur ini juga sesuai untuk pelbagai warna kulit dan jenis. Walau bagaimanapun, ia tidak begitu berkesan dalam menangani masalah yang berlaku pada lapisan kulit yang lebih dalam.

Bagaimana microdermabrasion berfungsi untuk meremajakan kulit wajah?

Kristal mikro yang disembur semasa proses ini mempunyai tekstur kasar untuk mengikis lapisan sel kulit mati di lapisan atas kulit yang disebut stratum corneum. Apabila anda membuang lapisan atas kulit, tubuh menafsirkannya sebagai kecederaan.

Itulah sebabnya pada jam-jam pertama selepas rawatan, kulit akan kelihatan sedikit merah dan bengkak kerana sistem imun bertindak balas terhadap "kecederaan".

Walau bagaimanapun, kesan ini secara beransur-ansur akan hilang setelah badan berfungsi dengan cepat untuk menghasilkan sel-sel kulit yang baru dan sihat untuk menggantikannya. Kehilangan lapisan atas kulit akan menjadikan kulit kering kerana minyak semula jadi juga terangkat.

Beberapa bukti menunjukkan bahawa kehilangan kelembapan kulit yang cepat dapat mencetuskan lapisan kulit yang dalam untuk bekerja lebih masa untuk mendorong sel kulit yang sihat ke permukaan.

Hasil akhirnya adalah kulit wajah yang kelihatan lebih segar, lebih halus, kenyal, dan kelihatan lebih muda. Tempoh rawatan ini biasanya memakan masa sekitar 30 minit.

Adakah prosedur ini selamat?

Ya. Walaupun semasa dan selepas prosedur anda mungkin merasa sedikit tidak selesa, microdermabrasion dianggap lebih selamat daripada prosedur dermabrasi. Dermabrasion berfungsi pada lapisan kulit yang lebih dalam.

"Menggoda" dengan lapisan kulit yang mendalam menyakitkan dan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menyebabkan kerosakan kekal, seperti manik dermabrasi yang tertanam di kulit.

Untuk mendapatkan hasil yang optimum dan risiko kesan sampingan yang minimum, microdermabrasion mesti dilakukan oleh pakar dan pakar terapi yang diperakui. Sekiranya dilakukan secara cuai, prosedur ini boleh menyebabkan kulit cedera dan warna kulit tidak rata.

Vakum yang digunakan boleh menyebabkan pecah jika kulit terlalu ketat. Mikrodermabrasi tidak boleh dilakukan di kawasan sekitar kelopak mata.

Petua penjagaan kulit selepas microdermabrasion

Penyingkiran sel kulit mati akan menjadikan wajah kelihatan sedikit bengkak, merah, kering, terasa ketat, dan mungkin panas seperti luka bakar. Kesan sampingan ini boleh berlangsung dari satu hingga dua hari. Walaupun begitu, kesannya adalah dalam kategori yang munasabah.

Oleh kerana kulit anda menjadi lebih sensitif selepas itu, anda harus mengelakkan cahaya matahari langsung untuk beberapa hari ke depan. Anda juga perlu menggunakan produk pelembap dan pelindung matahari untuk mengelakkan kerosakan pada kulit.

Selain itu, tanpa stratum corneum sebagai penghalang antara persekitaran luar dan dalam kulit, krim dan losyen dapat berfungsi dengan lebih berkesan kerana lebih banyak bahan aktif kelembapan dapat diserap ke lapisan bawah kulit.

Elakkan menggunakan alat solek (solek) selama 24 jam selepas prosedur.

Recent Posts