Ujian Urin (Urinalisis): Pelbagai Jenis dan Fungsi

Terdapat pelbagai ujian yang boleh dilakukan untuk memeriksa organ-organ di dalam badan anda. Jenis pemeriksaan yang sering digunakan untuk menentukan keadaan kesihatan adalah ujian air kencing yang penting untuk sistem urologi (kencing) anda.

Ayuh, ketahui fungsi pemeriksaan air kencing dan apakah jenis ujian air kencing di bawah!

Apa itu ujian air kencing?

Ujian air kencing (urinalisis) adalah kaedah pemeriksaan yang menggunakan air kencing sebagai pengesanan gangguan pada tubuh. Ujian sampel air kencing biasanya dilakukan untuk mendiagnosis penyakit yang berkaitan dengan saluran kencing.

Contohnya, jangkitan saluran kencing, penyakit buah pinggang, hingga diabetes diperiksa melalui ujian ini. Anda mungkin juga menjalani ujian ini semasa dimasukkan ke hospital, sebelum pembedahan, atau semasa hamil.

Urinalisis secara amnya memeriksa warna, kepekatan, komposisi, dan bau air kencing. Hasil urinalisis yang menunjukkan kelainan sering memerlukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mendedahkan penyebabnya.

Fungsi ujian air kencing

Proses pembentukan air kencing tidak hanya berlaku, tetapi melibatkan buah pinggang, ureter, pundi kencing, dan uretra. Organ-organ ini adalah bahagian saluran kencing yang berperanan penting dalam menyaring sisa dan mengatur keseimbangan cecair dan elektrolit.

Sekiranya satu atau lebih komponen ini rosak, ia akan mempengaruhi air kencing. Baik itu, kelantangan, warna, tekstur, hingga isi di dalamnya.

Oleh itu, ujian air kencing diperlukan untuk menilai sama ada terdapat perubahan dalam air kencing yang berkaitan dengan penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa fungsi prosedur ujian air kencing.

 • Sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan rutin.
 • Mendiagnosis masalah kesihatan jika anda mengalami gejala tertentu.
 • Pantau keadaan kesihatan jika anda telah didiagnosis dengan penyakit.
 • Menilai fungsi buah pinggang sebelum pembedahan.
 • Pantau perkembangan kehamilan yang tidak normal, seperti diabetes kehamilan.

Ciri-ciri Urin Normal Mengikut Warna, Bau, dan Jumlah

Apa yang perlu disediakan?

Sekiranya anda hanya akan menjalani prosedur urinalisis, anda biasanya dibenarkan makan dan minum sebelum ujian air kencing dilakukan. Sekiranya anda menjalani ujian lain pada masa yang sama, mungkin perlu berpuasa untuk jangka masa tertentu.

Anda tidak perlu risau kerana doktor akan memberi anda arahan yang jelas mengenai apa yang harus disiapkan sebelum pemeriksaan.

Ada kalanya ubat dan suplemen, baik yang diresepkan maupun yang tidak diresepkan, mempengaruhi keputusan ujian. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda mengenai sebarang ubat, vitamin, atau suplemen yang anda ambil sebelum ujian air kencing.

Bagaimana ujian air kencing dilakukan?

Sampel untuk ujian air kencing biasanya dilakukan bergantung pada keadaan anda, sama ada dilakukan di rumah atau di pejabat doktor.

Biasanya, doktor akan menyediakan bekas untuk sampel air kencing dan anda akan diminta mengambil sampel pada waktu pagi dan mengambil air kencing pertengahan aliran. Anda boleh mula mengambil sampel air kencing dengan langkah-langkah berikut.

 • Buang sedikit di tandas (jet pertama).
 • Letakkan bekas berhampiran aliran air kencing.
 • Kumpulkan kira-kira 30-59 ml air kencing ke dalam bekas di aliran kedua.
 • Selesai membuang air kecil.
 • Beri sampel air kencing seperti yang diarahkan oleh doktor.

Sampel air kencing biasanya akan berkesan dalam ujian jika dibawa ke hospital dalam masa 60 minit setelah diambil. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, sampel harus disejukkan atau ditambahkan pengawet seperti yang disyorkan oleh doktor.

Jenis ujian air kencing

Semasa urinalisis, sampel air kencing anda yang telah dimasukkan ke dalam bekas akan diperiksa dengan cara berikut:

Pemeriksaan visual

Semasa ujian air kencing visual, kakitangan makmal akan memerhatikan penampilan air kencing secara langsung. Ini merangkumi beberapa perkara, mulai dari tingkat kejelasan, bau, hingga warna air kencing.

Salah satu tanda anda mempunyai penyakit tertentu yang ditunjukkan secara visual di dalam air kencing anda adalah air kencing berbuih dan bau busuk.

Pemeriksaan mikroskopik

Dengan bantuan mikroskop, ujian air kencing jenis ini tidak dilakukan oleh semua orang. Pemeriksaan mikroskopik biasanya akan dilakukan apabila keputusan pemeriksaan menunjukkan sesuatu yang tidak biasa pada pemeriksaan visual atau dipstick.

Ujian ini akan menganalisis sedimen air kencing, iaitu air kencing yang bahan kimianya telah dipisahkan dengan kepekatan beberapa sebatian di bahagian bawah tiub. Cecair di atas tiub kemudian akan dikeluarkan dan titisan air kencing yang tersisa akan diperiksa dengan bantuan mikroskop.

Berikut adalah sebilangan sebatian yang dianggap penting dalam pemeriksaan mikroskopik.

 • Sel darah putih (leukosit) dalam air kencing untuk menunjukkan jangkitan.
 • Sel darah merah (eritrosit) yang merupakan tanda penyakit buah pinggang dan gangguan darah.
 • Bakteria atau ragi sebagai tanda jangkitan.
 • Kristal, yang menandakan batu ginjal.
 • Epitel dalam air kencing dalam jumlah besar adalah tanda tumor, jangkitan dan penyakit buah pinggang.

Inilah Akibatnya Sekiranya Anda Memegang Pee Anda Sering

Ujian lekapan

Ujian dipstick adalah ujian air kencing yang menggunakan tongkat plastik nipis dan dimasukkan ke dalam sampel air kencing anda. Tongkat plastik biasanya akan berubah warna jika terdapat zat tertentu dengan kadar berlebihan yang terkandung dalam air kencing.

Kaedah ini biasanya digunakan untuk mengesan beberapa perkara, seperti:

Keasidan (pH)

Ujian tahap pH air kencing adalah ujian yang digunakan untuk mengukur keasidan dan kealkalian air kencing anda. Ujian ini adalah prosedur yang mudah dan tidak menyakitkan.

Beberapa penyakit, diet, dan ubat-ubatan akan mempengaruhi keasidan atau kealkalian air kencing anda, seperti:

 • Acetazolamide,
 • ammonium klorida,
 • methenamine mandelate,
 • kalium sitrat,
 • Natrium bikarbonat, dan
 • Diuretik Thiazide.

Tahap keasidan atau kealkalian yang tidak normal biasanya menunjukkan penyakit buah pinggang atau masalah dengan saluran kencing.

Kepekatan air kencing atau kelikatan

Ujian ini biasanya hanya menunjukkan seberapa pekat air kencing anda. Semakin tebal air kencing, semakin sedikit cecair yang diperoleh badan daripada minum.

Sementara itu, ketika anda minum sejumlah besar air dalam jangka waktu yang singkat atau mendapat cairan intravena, air kencing anda mungkin kelihatan seperti air biasa.

Selain dua komponen ini, terdapat beberapa sebatian lain yang juga dipertimbangkan semasa ujian dipstick.

 • Protein Air kencing yang mengandungi protein adalah tanda masalah buah pinggang.
 • Gula yang menunjukkan anda menghidap diabetes, tetapi ujian lebih lanjut diperlukan.
 • Bilirubin , yang harus dibawa oleh darah untuk disalurkan ke hati.
 • Darah , yang secara amnya merupakan gejala sakit buah pinggang dan pundi kencing.

Ujian air kencing boleh dilakukan sendiri atau digabungkan dengan ujian lain. Doktor akan menentukan pemeriksaan mana yang sesuai untuk keperluan dan keadaan anda.

Ujian urin jenis lain

Ujian air kencing (urinalisis) tidak hanya dilakukan untuk mengesan penyakit urologi, tetapi masalah kesihatan lain. Selain tiga tahap urinalisis yang telah disebutkan, ada satu lagi ujian air kencing yang ternyata cukup penting, iaitu ujian catecholamine urin.

Ujian air kencing catecholamine adalah prosedur yang dilakukan untuk mengukur jumlah beberapa hormon dalam air kencing, iaitu:

 • epinefrin,
 • norepinefrin,
 • metanephrine, dan
 • dopamin.

Katekolamin ini terbuat dari tisu saraf, otak, dan kelenjar adrenal. Hormon ini juga membantu tubuh bertindak balas terhadap tekanan atau ketakutan dan mempersiapkan tubuh untuk reaksi melawan atau terbang .

Katekolamin juga dapat meningkatkan denyut jantung, tekanan darah, pernafasan, dan kewaspadaan. Selain itu, hormon ini juga menurunkan jumlah darah ke kulit dan usus, dan meningkatkan aliran darah ke organ penting lain.

Ujian air kencing catecholamine ini diperlukan untuk mencari gejala pheochromocytoma, yang merupakan sejenis tumor yang tumbuh di kelenjar adrenal. Sebilangan besar kes menunjukkan bahawa tumor ini jinak, bukan barah.

Walau bagaimanapun, pheochromocytoma masih perlu dikeluarkan kerana boleh mengganggu fungsi adrenal yang normal.

Selain mengesan kehadiran tumor, pemeriksaan ini juga disarankan untuk kanak-kanak yang disyaki menghidap neuroblastoma. Ini kerana penyakit ini sering bermula pada kelenjar adrenal, yang dapat meningkatkan jumlah katekolamin.

Prosedur untuk ujian air kencing ini serupa dengan urinalisis normal. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin menasihati anda untuk tidak makan makanan tertentu sebelum pemeriksaan.

Oleh itu, keputusan ujian air kencing mungkin tidak terganggu oleh sebatian dari makanan yang anda makan.

Pakar Urologi, Doktor Pakar yang Mengendalikan Masalah Urologi

Cara membaca keputusan ujian air kencing

Pada dasarnya, keputusan ujian air kencing akan dijelaskan secara terperinci oleh doktor anda. Oleh itu, anda tidak perlu risau kerana doktor akan memberitahu anda dalam bahasa yang mudah difahami.

Lihat, keputusan ujian air kencing sebenarnya mempunyai banyak tafsiran. Penemuan yang tidak biasa adalah amaran bahawa ada sesuatu yang salah dan perlu didiagnosis lebih lanjut.

Sebagai contoh, ujian pH air kencing akan menunjukkan tahap asid-basa dalam air kencing anda. Nilai pH air kencing purata ialah 6.0. Walau bagaimanapun, angka itu juga boleh berubah antara 4.5-8.0.

Sekiranya pH air kencing anda di bawah 5.0, ini bermakna air kencing anda berasid. Sementara itu, hasil yang lebih tinggi daripada 8.0 menunjukkan sifat alkali. Sekiranya bilangannya rendah, anda mungkin berisiko terkena batu ginjal.

Oleh itu, doktor mungkin perlu melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengesahkan keadaan kesihatan anda.

Recent Posts