Tahap Asid Urik Biasa dan Cara Mengekalkannya -

Gout atau gout adalah keradangan yang menyebabkan sendi tiba-tiba merasa sakit, bengkak, dan kemerahan. Penyebab gout adalah tahap asid urik (asid urik) yang melambung tinggi di badan. Jadi, berapa julat kadar asid urik yang disebut normal dan berapa banyak yang termasuk dalam kategori tinggi?

Apa itu asid urik?

Gout (asid urik) adalah bahan kimia yang dibuat semasa badan memecah purin. Purin adalah sebatian kimia yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh dan anda boleh dapatkan dari sejumlah makanan.

Asid urik biasanya larut dalam darah dan akan disalurkan ke buah pinggang. Ginjal kemudian akan mengeluarkan lebihan secara berkala melalui air kencing dan tinja sehingga kadar asid urik dalam darah tetap normal.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang tahap asid urik boleh terlalu tinggi di dalam badan. Ini boleh disebabkan oleh gangguan fungsi ginjal sehingga ginjal tidak dapat menyingkirkannya dengan betul, badan anda menghasilkan terlalu banyak asid urik, atau keduanya.

Walau bagaimanapun, asid urik yang tinggi tidak selalu mencetuskan gejala. Tetapi dalam kebanyakan kes, keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, penting bagi anda untuk memeriksa sama ada tahap asid urik anda berada dalam had normal atau tidak, dan bagaimana mengekalkan nombor ini dalam nilai wajar.

Tahap asid urik yang normal di dalam badan

Tahap asid urik normal pada setiap orang boleh berbeza. Ini boleh dipengaruhi oleh usia, jantina, diet, dan keadaan kesihatan fizikal masing-masing.

Di samping itu, kaedah pemeriksaan asid urik yang digunakan oleh setiap makmal atau hospital juga dapat mempengaruhi hasil tahap asid urik anda. Oleh itu, setiap makmal atau hospital mungkin mempunyai julat normal yang sedikit berbeza. Oleh itu, selalu berjumpa doktor mengenai pemeriksaan asid urik yang betul dan bagaimana keputusan ujiannya.

Walau bagaimanapun, berikut adalah bilangan untuk tahap normal asid urik dalam darah, baik pada wanita dewasa, lelaki dewasa, dan kanak-kanak.

 • Wanita dewasa: 2.4-6.0 miligram per desiliter (mg / dL)
 • Lelaki dewasa: 3.1-7.0 mg / dL
 • Kanak-kanak: 2.0–5.5 mg / dL

Selain ujian darah, pemeriksaan kadar asid urik juga dapat dilakukan melalui ujian air kencing jika diperlukan. Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa hasil yang ditunjukkan dari ujian air kencing mungkin berbeza.

Tahap normal asid urik dalam air kencing adalah 250-750 miligram atau 1.48-4.43 milimol (mmol) setiap sampel air kencing selama 24 jam.

Bagaimana jika tahap asid urik lebih tinggi daripada biasa?

Tahap asid urik dapat menunjukkan hasil yang tidak normal atau melebihi tahap normal. Sekiranya melebihi 6.0 mg / dL pada wanita dan 7.0 mg / dL pada lelaki, anda mempunyai tahap asid urik yang tinggi, yang juga dikenali sebagai hiperurisemia.

Tahap asid urik yang lebih tinggi boleh disebabkan oleh makan makanan yang tinggi purin, minum terlalu banyak alkohol, mengambil ubat diuretik, atau disebabkan oleh pelbagai keadaan kesihatan, seperti:

 • Diabetes.
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan.
 • Leukemia.
 • Polycythemia vera.
 • Hipoparatiroidisme.
 • Hipotiroidisme.
 • Adakah menjalani rawatan barah atau menghidap barah yang telah merebak.
 • Masalah buah pinggang, seperti kegagalan buah pinggang.

Tahap asid urik yang tinggi dapat berkumpul dan mengkristal pada sendi, menyebabkan pelbagai gejala gout atau gout. Penumpukan asid urik ini juga dapat terjadi pada ginjal, sehingga mengendap dan membentuk batu ginjal.

Selain itu, kadar asid urik juga boleh terlalu rendah daripada had normal. Tahap asid urik yang rendah boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti:

 • Jangkitan HIV.
 • Penyakit hati.
 • Makanan rendah purin.
 • Ambil ubat, seperti fenofibrate, dan losartan.
 • Sindrom Fanconi.

Cara memastikan tahap asid urik tetap normal

Menurut garis panduan American College of Rheumatology (ACR), kadar asid urik serum harus dikurangkan hingga minimum kurang dari 6.0 mg / dL untuk mengelakkan gejala gout berulang dalam jangka panjang. Inilah cara menurunkan atau mengekalkan nilai asid urik dalam had normal:

1. Mengamalkan diet rendah purin

Tubuh manusia menghasilkan purin dalam jumlah kecil. Purin kemudian dipecah menjadi asid urik. Apabila purin meningkat dari pengambilan yang anda makan, kadar asid urik juga akan tinggi.

Oleh itu, anda harus menghadkan pengambilan purin tambahan dari makanan untuk memastikan kadar asid urik anda berada dalam had normal. Makanan yang mencetuskan gout dengan kandungan purin tinggi yang perlu anda hadkan, seperti:

 • Daging merah.
 • Bangsawan.
 • Makanan laut, seperti ikan bilis, kerang, udang ketam, sardin, tuna.
 • Minuman beralkohol.

Selain itu, anda juga perlu menghadkan pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi gula fruktosa tinggi untuk membantu menjaga kadar asid urik dalam had normal.

Sebagai gantinya, beralihlah ke makanan rendah purin, seperti produk tenusu rendah lemak atau bebas lemak, buah-buahan rendah fruktosa dan vitamin C, ceri, dan makanan gout yang lain. Di samping itu, anda juga perlu minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi yang boleh menjadi salah satu penyebab kenaikan kadar asid urik.

2. Mengekalkan berat badan yang sihat

Obesiti adalah salah satu faktor yang meningkatkan kadar asid urik, terutamanya risiko gout pada usia muda. Oleh itu, menjaga berat badan yang sihat dan ideal dapat mengurangkan risiko peningkatan kadar asid urik dalam diri anda.

Anda dapat mengekalkan berat badan yang sihat dan ideal dengan makan makanan berkhasiat seimbang, menghadkan jumlah kalori dalam pengambilan harian anda, dan bersenam secara teratur.

Recent Posts