5 Khasiat Utama Vitamin E untuk Badan |

Vitamin E biasanya sinonim dengan vitamin untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Namun, tahukah anda bahawa kelebihan vitamin E sebenarnya jauh lebih berbeza? Nutrien ini bahkan diklasifikasikan sebagai antioksidan yang mempunyai sejumlah kelebihan untuk tubuh.

Tanpa pengambilan vitamin E yang mencukupi, tubuh tidak dapat melakukan fungsi penglihatan, pembiakan, dan bahkan otak secara optimum. Bagaimana ia berlaku? Lihat jawapannya dalam ulasan berikut.

Manfaat kesihatan vitamin E

Vitamin E adalah sejenis vitamin larut lemak dan juga antioksidan semula jadi. Vitamin ini dikelaskan sebagai mikronutrien yang bermaksud ia diperlukan dalam jumlah kecil. Fungsinya beragam seperti untuk kesihatan kulit, kesuburan, dan kesihatan keseluruhan.

Selain menjaga kesihatan umum, pemberian vitamin E juga bertujuan untuk merawat atau mencegah kekurangan vitamin ini. Orang yang mempunyai penyakit tertentu mungkin memerlukan pengambilan vitamin E tambahan dari makanan tambahan.

Berikut adalah beberapa kelebihan vitamin E untuk kesihatan.

1. Meningkatkan daya tahan

Vitamin E termasuk dalam rangkaian vitamin yang penting untuk sistem imun. Vitamin ini berfungsi dengan melindungi membran (lapisan terluar) sel-sel imun. Dalam membran sel ini, terdapat asid lemak yang mudah rosak oleh radikal bebas.

Radikal bebas adalah molekul yang boleh merosakkan sel. Fungsi antioksidan seperti vitamin E adalah untuk melawan kesan radikal bebas dan melindungi sel agar tetap sihat. Dalam sel imun, ini berguna untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

Menurut beberapa kajian pada haiwan, kekurangan vitamin E juga dapat menurunkan produksi antibodi dan kemampuan sel darah putih untuk melawan penyakit. Masalah ini dapat diatasi dengan memberi suplemen vitamin E secara berkala.

2. Menghambat penuaan

Penuaan adalah perkara semula jadi. Namun, proses ini dapat berlaku dengan lebih cepat jika anda sering terdedah kepada radikal bebas dari asap rokok, pencemaran udara, bahan kimia, bahan makanan tertentu, atau sumber lain.

Radikal bebas akan melemahkan dan memusnahkan sel-sel badan yang sihat. Sel-sel badan juga bertambah cepat sehingga penuaan pramatang berlaku. Salah satu kelebihan vitamin E yang paling terkenal ialah mencegah penuaan pramatang dan semua ciri-cirinya.

Vitamin E adalah antioksidan kuat yang dapat mengurangkan kesan radikal bebas pada sel tubuh. Nutrien ini, juga dikenal sebagai alpha-tokoferol, mengekalkan kekuatan dan kesihatan sel, sehingga memperlambat proses penuaan.

3. Meningkatkan peluang untuk hamil

Satu kajian tahun 2017 menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E dapat meningkatkan peluang anda hamil. Kajian dilakukan pada 40 wanita yang sebelumnya gagal implantasi (telur yang disenyawakan gagal melekat pada rahim).

Selepas 12 minggu, kumpulan wanita yang mengambil suplemen vitamin E mengalami peningkatan ketebalan dinding rahim. Pasukan penyelidik juga melihat penurunan kadar plasma malondialdehid, penanda tekanan oksidatif yang dapat merosakkan sel.

Dinding rahim yang terlalu nipis diketahui dapat mengurangkan kemungkinan janin terbentuk dan meningkatkan risiko keguguran. Dengan penebalan dinding rahim, diharapkan kehamilan lebih tinggi.

4. Paru-paru yang sihat

Manfaat lain dari vitamin E termasuk sistem pernafasan. Kajian di Jurnal Pernafasan Eropah menunjukkan bahawa nutrien ini dapat mencegah keradangan pada pesakit dengan penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

COPD adalah penyakit radang yang dapat berkembang sehingga menyebabkan kerosakan pada tisu paru-paru. Penyakit ini umumnya disebabkan oleh pendedahan jangka panjang kepada gas yang menjengkelkan, terutamanya asap rokok.

Sifat anti-radang vitamin E dapat membantu mengurangkan keradangan, yang merupakan masalah utama dengan COPD. Selain itu, peningkatan pengambilan vitamin E juga bermanfaat untuk fungsi paru-paru secara keseluruhan.

5. Rambut dan kulit kepala yang sihat

Rambut yang sihat dan cantik tumbuh dari kulit kepala yang sihat. Salah satu cara untuk menyuburkan kulit kepala adalah dengan memenuhi keperluan vitamin E. Ini kerana vitamin E adalah nutrien penting untuk kulit yang sihat, termasuk kulit kepala.

Sel kulit kepala tidak dapat dipisahkan dari risiko kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Sebagai sebatian antioksidan, vitamin E melindungi sel kulit kepala dan mencegah kerosakan tersebut.

Vitamin ini membantu menguatkan lapisan lemak yang terdapat di sel kulit kepala. Dengan cara itu, rambut mempunyai tempat yang kukuh untuk tumbuh. Rambut anda akan menjadi lebih kuat dan bebas dari risiko rontok.

Vitamin E diperlukan untuk mengekalkan daya tahan pelbagai sel di dalam badan. Untuk mendapatkan pelbagai faedah, jangan lupa untuk melengkapkan menu harian anda dengan pelbagai makanan yang merupakan sumber vitamin E.

Recent Posts