7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Organ Pencernaan

Kesihatan sistem pencernaan juga mempengaruhi kesihatan keseluruhan badan. Sebabnya, organ dalam sistem ini berfungsi mengubah makanan menjadi nutrien untuk tubuh. Jadi, bagaimana menjaga organ pencernaan dengan betul?

Cara mudah menjaga organ pencernaan

Sistem pencernaan terdiri daripada saluran pencernaan dan organ aksesori. Semua komponen ini bekerjasama untuk memecah makanan menjadi nutrien seperti karbohidrat, protein, vitamin, dan mineral.

Gaya hidup dan diet anda berperanan besar dalam kesihatan organ-organ ini. Untuk menjaga kesihatannya, berikut adalah langkah-langkah tepat yang boleh anda ambil.

1. Makan makanan semula jadi untuk melindungi perut

Makanan semula jadi adalah makanan yang tidak diproses atau diberi bahan tambahan (aditif), seperti gula atau penambah rasa. Penyelidikan telah membuktikan bahawa makanan ini dapat melindungi perut dari pelbagai penyakit pencernaan.

Sebaliknya, penggunaan makanan yang diproses dikaitkan dengan peningkatan risiko gangguan pencernaan. Gula dan garam yang ditambah, misalnya, dapat meningkatkan risiko radang usus, yang boleh menyebabkan sindrom usus bocor.

2. Makan banyak serat untuk menyuburkan usus

Cara mudah untuk menjaga kesihatan organ pencernaan adalah dengan memakan makanan yang kaya serat. Serat berguna untuk melancarkan pergerakan usus dan mengurangkan risiko sejumlah penyakit seperti buasir, kolitis, dan sindrom iritasi usus (IBS).

Pengambilan serat juga dapat menyeimbangkan jumlah bakteria usus dan membantu anda mencapai berat badan ideal. Untuk mendapatkan semua faedah ini, jangan lupa memasukkan sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian ke dalam menu harian anda.

3. Menggunakan probiotik untuk meningkatkan pencernaan

Probiotik adalah bakteria baik yang secara semula jadi hidup di saluran pencernaan anda. Bakteria ini membantu melawan bakteria jahat, menjaga kesihatan sel usus, dan memudahkan pencernaan agar badan sentiasa sihat.

Di samping itu, probiotik membantu menguatkan sistem imun dan meningkatkan penyerapan nutrien dari makanan. Anda dapat meningkatkan jumlah bakteria baik dalam usus anda dengan memakan makanan kaya probiotik, seperti yogurt, tempe, atau kimchi.

4. Minum air untuk menyokong fungsi hati

Selain berguna untuk melancarkan buang air besar, air minum juga merupakan cara untuk menjaga organ pencernaan seperti hati. Sebabnya, air membantu membuang toksin dan menghilangkan kesan sampingan ubat yang boleh mengganggu fungsi hati.

Air juga membantu menstabilkan tahap cairan dalam darah. Apabila anda mengalami dehidrasi, darah anda cenderung menjadi lebih tebal. Ini boleh mempengaruhi kemampuan hati untuk menyaring darah dan menyingkirkan toksin di dalamnya.

5. Berhati-hati dalam pengambilan dadah

Salah satu fungsi utama hati adalah membuang toksin dan bahan kimia, termasuk yang terdapat dalam ubat-ubatan. Penggunaan ubat yang berlebihan atau tidak seperti yang disarankan sebenarnya boleh membebankan hati atau bahkan menyebabkan kerosakan.

Inilah sebabnya mengapa anda harus berhati-hati dalam memilih ubat atau makanan tambahan. Pastikan anda selalu berjumpa doktor sebelum mengambil sebarang ubat. Elakkan juga mengambil ubat melebihi dos yang telah diberikan.

6. Perhatikan jam dan bahagian makanan

Cara lain yang dapat membantu anda menjaga organ pencernaan anda adalah dengan memperhatikan jam dan bahagian makanan anda. Ini kerana waktu makan yang tidak teratur dan makan terlalu banyak bahagian boleh mencetuskan peningkatan asid perut.

Seboleh-bolehnya, cuba sarapan, makan tengah hari, dan makan malam pada waktu yang sama setiap hari. Selain itu, cubalah menukar bahagian makan anda menjadi 4-5 kali dengan bahagian yang lebih kecil sehingga kerja perut menjadi lebih ringan.

7. Jangan merokok untuk menjaga kesihatan pankreas anda

Menurut penyelidikan dalam jurnal Pankreatologi , orang dewasa yang merokok 1.5 kali lebih mungkin menghidap pankreatitis daripada orang yang tidak merokok. Pancreatitis adalah keradangan pankreas yang boleh menjadi akut atau kronik.

Sekiranya tidak dirawat dengan baik, pankreatitis dapat menyebabkan komplikasi seperti jangkitan, kekurangan zat makanan, dan barah pankreas. Cara terbaik untuk mencegah penyakit ini adalah dengan menjaga kesihatan organ pencernaan.

Organ pencernaan yang sihat akan berfungsi dengan baik sehingga tubuh dapat menyerap nutrien yang bermanfaat. Selain itu, anda juga dilindungi dari risiko pelbagai gangguan pencernaan.

Tidak pernah terlambat untuk merawat organ pencernaan anda. Mulailah dengan makan makanan seimbang yang seimbang, mendapatkan air yang cukup, dan laksanakan langkah-langkah di atas untuk memastikan sistem pencernaan anda berfungsi sebagaimana mestinya.

Recent Posts