Perkembangan Motor Awal Kanak-kanak (Balita) Berumur 1-5 Tahun

Kemahiran motor kanak-kanak adalah salah satu aspek dalam perkembangan awal kanak-kanak yang perlu dipertimbangkan. Kemahiran motor terbahagi kepada dua, iaitu kemahiran motor kasar dan halus. Bagaimana perkembangan kanak-kanak berumur 1-5 tahun dari aspek motor? Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai kemahiran motorik kanak-kanak berumur 1-5 tahun.

Apakah perkembangan motor pada awal kanak-kanak?

Memetik dari Help Me Grow, kemahiran motor adalah aktiviti yang melibatkan kanak-kanak menggunakan otot di badan mereka. Kemahiran motor balita terbahagi kepada dua, kemahiran motor kasar dan halus.

Kemahiran motor kasar adalah pergerakan yang dilakukan oleh kanak-kanak yang melibatkan kumpulan otot yang besar, seperti lengan, kaki, betis, atau seluruh tubuh anak. Jadi, pergerakan motor kasar anak-anak termasuk merangkak, berlari, melompat, melempar, dan menangkap bola.

Jadi bagaimana dengan kemahiran motor halus? Melancarkan dari Difahami, kemahiran motor halus adalah pergerakan motor untuk balita yang melibatkan otot kecil di badan anak, seperti tangan, jari, dan pergelangan tangan.

Contoh pergerakan motor halus kanak-kanak termasuk mencoret-coret di atas kertas, melukis, menggoyangkan ibu jari mereka, dan menyusun blok ke menara. Selain kemahiran motor, aktiviti ini juga termasuk dalam perkembangan kognitif kanak-kanak.

Bagaimana perkembangan motor awal kanak-kanak?

Kemahiran motor kanak-kanak berbeza untuk setiap usia, jadi anda perlu mengawasi sejauh mana anak anda boleh mencapai dengan menggunakan ototnya untuk bergerak.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai kemahiran motor kasar dan halus pada awal kanak-kanak, dari 1-5 tahun.

Perkembangan awal kanak-kanak: 1-2 tahun

Pada kanak-kanak berumur 1-2 tahun, perkembangan motor halus dan kasar merangkumi:

Motor kasar

Dari aspek motor kasar, kanak-kanak berumur 1 tahun dapat berdiri sendiri, walaupun tidak terlalu lama. Untuk berjalan, kanak-kanak mula belajar dan berlatih dari usia 11 bulan dan lancar pada usia 18 bulan.

Berdasarkan carta dari Denver II, kanak-kanak berusia 12 bulan atau 1 tahun sudah boleh menggerakkan badan mereka, bermula dari berguling, di perut, kemudian berusaha berdiri sendiri.

Mendekati usia 2 tahun, perkembangan motor awal anak-anak menjadi lebih baik dengan kemampuan mereka untuk melompat, menendang, dan melemparkan bola.

Motor halus

Adakah si kecil anda sering mengambil barang-barang yang ada di hadapannya? Ia merangkumi perkembangan motor halus pada awal kanak-kanak.

Pada usia 1 tahun, kanak-kanak dapat mencapai atau mengambil objek yang berada berdekatan. Di samping itu, dia juga dapat memegang objek di tangannya. Tetapi masih memerlukan masa untuk belajar meletakkan mainan di tempatnya.

Pada usia 2 tahun, dia dapat mengatur blok hingga 6 tingkat, menyusun objek secara menegak, dan membuka buku.

Perkembangan awal kanak-kanak: berumur 2-3 tahun

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai perkembangan kemahiran motor kasar dan halus untuk kanak-kanak berumur 2-3 tahun.

Kemahiran motor kasar

Pada usia 2 tahun atau 24 bulan, kanak-kanak semakin aktif yang menunjukkan kemahiran motor kasar mereka berkembang dengan baik.

Dalam carta perkembangan kanak-kanak Denver II, ditunjukkan bahawa kemahiran motor balita berada dalam kategori yang sangat baik, ketika mereka dapat berjalan ke belakang, berlari, melempar bola, dan bahkan melompat.

Dia juga boleh mengambil barang di lantai dengan membengkokkan lutut seperti dia setinggan atau setinggan.

Pada usia 30 bulan atau 2 tahun 6 bulan, anak kecil anda telah belajar mengimbangkan badan dengan mengangkat satu kaki selama 1-2 saat. Ini adalah salah satu kemahiran motor balita.

Kemahiran motor halus

Bagaimana dengan kemahiran motor halus kanak-kanak berumur 2 tahun? Tanda kanak-kanak mempunyai kemahiran motor halus yang baik adalah dia suka mencoret-coret buku atau media lain yang sering dia gunakan.

Pada usia ini, mata dan jari anak dapat berkoordinasi dengan baik, sehingga coretan anak lebih jelas dan dapat membentuk bentuknya walaupun tidak jelas.

Di samping itu, carta Denver II juga menunjukkan bahawa kemahiran motorik halus kanak-kanak pada usia 2 tahun dan 6 bulan telah menjadi lebih mahir dalam mengatur bongkah kayu menjadi menara. Pada mulanya hanya tahap 2-4, kini meningkat menjadi 6 hingga 8 tahap.

Perkembangan motor awal kanak-kanak: 3-4 tahun

Perkembangan motor balita 3-4 tahun untuk kemahiran motor kasar dan halus, seperti:

Kemahiran motor kasar

Ketika kanak-kanak berusia 3 tahun dan pergerakan anak semakin aktif, itu adalah tanda bahawa kemahiran motor kasarnya berkembang dengan baik.

Carta Denver II menunjukkan bahawa pada usia 3 tahun, anak itu cukup lancar mengimbangkan badan dengan mengangkat satu kaki selama 1-2 saat. Sebenarnya dia berusaha meningkatkan jangka masa 1 saat, menjadi 3 saat.

Kemahiran motor kasar kanak-kanak berumur 3 tahun dapat memanjat dan berlari mengikut kehendak mereka.

Tangga juga merupakan taman permainan untuk memanjat anak tangga yang lain.

Kemahiran motor halus

Sekiranya anak kecil anda lebih kerap menulis dan bermain dengan krayon, itu adalah tanda bahawa kemahiran motorik anak berkembang dengan baik.

Pada usia 3 tahun, anak-anak mula belajar meniru atau menyalin gambar orang lain, seperti kotak, segitiga, bulatan, dan lain-lain.

Pada usia 42 bulan atau 3 tahun 6 bulan, kanak-kanak mula belajar menarik orang dengan 6 bahagian badan, seperti kepala, tangan, kaki, jari, mata, hidung, telinga.

Cara kanak-kanak memegang krayon juga menjadi lebih baik, iaitu memasukkan krayon antara ibu jari dan jari yang lain.

Menyusun blok adalah salah satu kemahiran motor halus kanak-kanak berusia 3 tahun. Dia dapat mengatur blok ke menara dengan menggunakan 6-8 blok lebih tinggi. Ini adalah cara untuk memastikan kanak-kanak sentiasa fokus.

Perkembangan motor awal kanak-kanak: 4-5 tahun

Berikut adalah kemahiran motor kasar dan halus pada kanak-kanak berumur 4-5 tahun.

Kemahiran motor kasar

Seberapa aktif kanak-kanak berusia 4 tahun bergerak? Pada usia ini kanak-kanak dapat mengimbangkan badan mereka ketika berlari, sehingga risiko jatuh lebih kecil dari usia sebelumnya.

Imajinasi kanak-kanak juga bermain ketika mereka berlari, kadang-kadang mereka membayangkan menggiring bola di tengah padang dalam pertandingan.

Sejajar dengan itu, carta Denver II menunjukkan bahawa keseimbangan anak-anak juga semakin baik. Dia mampu mengangkat satu kaki selama 1-4 saat tanpa jatuh. Anak kecil anda juga boleh melompat-lompat sambil berjalan seperti arnab.

Kemahiran motor halus

Kebebasan dan tumpuan anak-anak akan menjadi lebih baik ketika melakukan aktiviti pada usia 4 tahun. Pada usia ini, kanak-kanak dapat memotong kertas mengikut corak atau garis putus-putus sebagai panduan.

Di samping itu, kanak-kanak juga dapat meniru gambar yang dibuat oleh orang lain, dan bahkan mula berusaha menarik manusia, lengkap dengan bahagian badan. Contohnya, kepala, tangan, kaki, jari, mata, telinga, hidung, dan mulut.

Dia juga boleh memegang sudu sendiri ketika makan makanan balita. Malah, jadual makan anak juga lebih teratur.

Masalah perkembangan motor pada awal kanak-kanak

Pada usia 1 tahun, masalah perkembangan motor yang sering dihadapi adalah keadaan kanak-kanak yang sukar atau takut berjalan. Apa yang menyebabkan kanak-kanak berjalan lewat? Melancarkan dari Pesakit, terdapat beberapa perkara yang menyebabkan anak-anak berjalan lambat, iaitu:

Kesan kemahiran motor

Dalam beberapa kes, kanak-kanak yang lewat berjalan dipengaruhi oleh kemahiran motor dari faktor genetik. Sekiranya anak anda terlambat, kemungkinan ada ahli keluarga yang pernah mengalami perkara yang sama sebelumnya.

Ini tidak bermaksud anak cacat atau ketinggalan. Semua kemahiran motor berjalan lancar dan normal, hanya lewat berbanding rakan lain dan ini tidak berbahaya.

Selain itu, kanak-kanak yang terlambat berjalan juga boleh disebabkan oleh gangguan perkembangan. Bisa jadi anak itu tidak hanya terlambat berjalan, tetapi juga terlambat dalam pengembangan keterampilan kasar, motorik, bahasa, dan sosial.

Pesakit menjelaskan bahawa keadaan ini dapat dipengaruhi oleh hipotonia (nada otot yang rendah yang menjadikan tubuh lebih lemah) dan dysmorphic (gangguan psikologi ketika seseorang merasa cemas terhadap penampilan fizikal dan merasakan bahawa dia mengalami gangguan fizikal). Ini boleh menyebabkan anak terlambat berjalan.

Faktor persekitaran

Bukan hanya faktor perubatan yang boleh menyebabkan gangguan perkembangan motorik pada awal kanak-kanak, tetapi faktor persekitaran dan kebiasaan. Sebahagian daripada mereka:

 • Jangkitan (contohnya, meningitis, ensefalitis, sitomegalovirus)
 • Kecederaan kepala
 • Malnutrisi atau pemakanan yang buruk
 • Riket atau gangguan tulang disebabkan oleh kekurangan vitamin D, kalsium dan fosfat
 • Obesiti dan displasia pinggul belum terbukti dapat menghalang perkembangan berjalan kaki kanak-kanak
 • Baby walker tidak banyak mempengaruhi perkembangan berjalan kaki anak
 • Kebiasaan meletakkan anak di dalam buaian

Dalam kes yang sangat melampau, kebiasaan atau tradisi meletakkan anak di tilam atau buaian menjadikan kemahiran motor kasar anak tidak terlatih.

Cara mengasah perkembangan motor kanak-kanak pada usia dini

Sekiranya anda merasakan kemahiran motor balita anda perlu dilatih, terdapat beberapa cara untuk melakukannya.

Sebaiknya, latih kemahiran motor anak anda mengikut usia agar tidak menimbulkan gangguan pada pertumbuhan dan perkembangan anak. Inilah cara melatih kemahiran motor balita berusia 1-5 tahun:

Kanak-kanak berumur 1-2 tahun

Bagaimana mengasah perkembangan motor halus pada awal kanak-kanak? Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

latihan motor kasar

Pada usia 1-2 tahun, anak-anak senang belajar berjalan dan berlari. Anda boleh melatih kemahiran motor kasar anak anda dengan membawanya ke tempat yang lebih luas seperti taman bandar.

Sekiranya si kecil kelihatan tidak selamat atau enggan belajar berjalan, dorong dia untuk terus berjalan dengan menyimpan mainan pada jarak yang tidak dapat dijangkau. Ini adalah cara yang sama ketika memancing anak untuk merangkak.

Ketika dia berusaha mencari mainan, beritahu dia arah. Sama ada ke kanan atau sekarang. Selain menjadi terapi untuk kanak-kanak yang lewat berjalan, ini juga berguna untuk melatih koordinasi antara tangan dan otak anak.

Latihan motor halus

Kanak-kanak berumur 1-2 tahun menyukai banyak warna, anda boleh menggunakannya untuk melatih kemahiran motor halus dengan melukis.

Memetik dari Memahami, gambar dapat meningkatkan koordinasi mata-tangan ketika memegang krayon atau pensil berwarna.

Berlatih memegang alat warna juga merupakan cara untuk si kecil anda berlatih mengawal penggunaan objek yang dipegangnya.

Anda juga boleh memberi makanan ringan kepada anak anda supaya dia dapat berlatih mencengkam sesuatu.

Kanak-kanak berumur 2-3 tahun

Cara yang dapat dilakukan untuk meningkatkan perkembangan motor kasar dan halus pada awal usia kanak-kanak 2-3 tahun, adalah:

latihan motor kasar

Pada usia 2 tahun, kanak-kanak sangat berminat untuk menari dan menyanyi. Untuk melatih kemahiran motor kasar anak anda, anda boleh mengajaknya bermain perang di halaman atau taman.

Berkongsi peranan dengan anak, misalnya anak menjadi tahanan dan anda menjadi penangkap. Kemudian biarkan anak anda berlari-lari sambil cuba ditangkap.

Latihan motor halus

Jadikan anak dan alat warna sebagai rakan. Anda boleh melatih kemahiran motor halus anak anda dengan meminta mereka melukis menggunakan krayon atau pensil berwarna.

Biarkan anak kecil anda mengekspresikan diri dengan coretan yang dibuatnya, dengan perlahan memberi contoh bentuk gambar yang jelas. Contohnya, gambar kucing, dinosaur, atau tempat makan yang sering dia gunakan.

Kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Sumber: Masa Anak Saya

Inilah cara melatih kemahiran motor kasar dan halus untuk kanak-kanak berumur 3-4 tahun:

Latih motor kasar kanak-kanak

Adakah anda merasakan anak kecil anda terlalu banyak diam dan kemahiran motor kasar mereka tidak diasah? Bawa anak-anak ke taman bersama rakan mereka dan biarkan mereka berlari dan mendaki.

Pada usia ini, kanak-kanak sudah merasa senang bermain dengan rakan sebaya mereka. Sehingga kehadiran anak-anak seusianya dapat memprovokasi anak kecil anda untuk lebih aktif.

Namun, pastikan terus mengawasi aktiviti anak-anak dan pastikan taman permainan kanak-kanak berada dalam keadaan selamat.

Latih motor halus kanak-kanak

Sekiranya anda melihat kemahiran motorik halus kanak-kanak perlu diasah, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan, salah satunya bermain dengan lilin.

Di laman web Memahami, dijelaskan bahawa pergerakan membentuk lilin, memotong, dan mencetak lilin adalah contoh kemahiran motor halus yang dapat dilatih dan dikembangkan lagi.

Aktiviti ini juga merangkumi latihan deria dan mengelakkan gangguan pembelajaran pada kanak-kanak.

Kanak-kanak berumur 4-5 tahun

Cara melatih kemahiran motor kasar dan halus pada usia balita 4-5 tahun, iaitu:

latihan motor kasar

Tidak perlu mencari aktiviti di luar rumah, anda boleh melatih kemahiran motor kasar anak anda dengan menari.

Mainkan lagu kegemaran anak anda, kemudian buat gerakan lincah yang sesuai dengan irama agar anak dapat mengikuti. Menari dapat membantu dari segi keseimbangan dan koordinasi dalam setiap pergerakan.

Latihan motor halus

Span boleh menjadi alat untuk melatih kemahiran motor balita. Alat sokongan lain yang diperlukan adalah air, span bersih, dan dua mangkuk. Cara bermain, isi 1 mangkuk dengan air dan biarkan pinggan yang lain kosong.

Selepas itu, biarkan anak anda merendam span dalam mangkuk air dan pindahkan ke mangkuk kosong. Permainan sederhana ini dapat meningkatkan perkembangan motorik kanak-kanak pada usia dini.

Bila perlu risau dan bawa anak berjumpa doktor?

Ibu bapa perlu berwaspada apabila anak mereka yang berusia 18 bulan tidak dapat berjalan sama sekali. Untuk menentukan kemampuan anak untuk berjalan, perhatikan kemahiran motorik anak.

Perkara penting lain yang perlu diingat adalah bahawa anak yang dilahirkan sebelum waktunya mempunyai garis perkembangan yang berbeza dengan anak yang dilahirkan pada usia kehamilan yang sesuai.

Gunakan umur yang diperbetulkan mengikut tarikh lahir asal anak. Jadi, jika anak anda berumur 14 bulan tetapi anda melahirkan 3 bulan lebih awal, ini bermakna usia anak mengikut perkembangannya adalah 11 bulan.

Sekiranya usia anak sesuai dengan hari kelahiran yang dijangkakan, anda perlu mengetahui perkara-perkara berikut sebagai tanda bahawa anak anda terlambat.

 • Tidak boleh berdiri sendiri
 • Tidak dapat menarik barang, seperti tali, alas meja, atau mainan
 • Tidak dapat bangun dari duduk
 • Tidak dapat menolak mainan semasa berdiri
 • Berumur 18 bulan tidak boleh berjalan sama sekali
 • Anak berjalan di tumit

Segera berjumpa doktor untuk berunding mengenai masalah perkembangan motor pada awal kanak-kanak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found