3 Khasiat Daun Senna Yang Anda Tidak Perlu Lupa

Salah satu tanaman ubat yang harus anda ketahui adalah daun senna. Tidak ramai yang mengetahui mengenai tanaman ini yang berasal dari Afrika utara. Daun Senna sering digunakan sebagai ubat tradisional kerana mempunyai manfaat kesihatan yang baik. Apa faedah yang dapat diperoleh dari daun senna ini?

Banyak faedah yang ditawarkan oleh daun senna

Senna adalah tumbuhan yang tergolong dalam kategori tanaman herba dan dikenali sebagai julap yang cukup berkesan. Ubat yang berasal dari daun tumbuhan ini biasanya dimakan dalam pil, kapsul, atau diproses menjadi teh.

Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat dari daun senna.

1. Melancarkan BAB

Ekstrak daun Senna yang diambil secara oral telah terbukti dapat mengatasi masalah sembelit atau sembelit dalam jangka masa pendek. Anda boleh memasukkannya ke dalam teh atau memakan daunnya.

Anda boleh mendapat faedah ini kerana daun senna mempunyai zat aktif yang dapat membuat dinding usus anda berkontrak sehingga pencernaan berjalan lancar. Selain itu, senna dipercayai dapat menghilangkan panas dari usus, membantu membuang sisa makanan yang telah terkumpul di organ pencernaan.

Sebagai pencahar semula jadi, senna juga cukup berkesan apabila diambil dengan psyllium atau sodium docusate. Sebenarnya, bagi orang tua, senna dengan natrium dapat merawat sembelit pada orang tua yang telah menjalani pembedahan anorektal.

2. Melegakan simptom buasir

Selain dapat digunakan sebagai pencahar, manfaat lain dari daun senna juga dapat digunakan untuk menghilangkan gejala yang berkaitan dengan buasir kerana sebatian anti-radang semula jadi mereka.

Buasir biasanya menyebabkan kesakitan semasa buang air besar kerana terdapat penyumbatan di dubur dan menyebabkan keradangan.

Ini dibuktikan melalui sebuah penelitian yang menunjukkan bahawa tikus yang diberi ekstrak daun senna mengalami penurunan peradangan pada saluran pencernaan.

3. Menyiapkan usus sebelum kolonoskopi

Bagi anda yang menjalani kolonoskopi, yang merupakan ujian saringan barah usus besar, doktor anda mungkin memerintahkan untuk mengosongkan kandungan kolon dan rektum anda.

Salah satu cara adalah dengan mengambil julap, cepat sebelum pemeriksaan, dan minum air sahaja. Anda boleh menggunakan pencahar semula jadi ini, daun senna, untuk melakukan pembersihan usus besar.

Ini kerana daun senna dianggap sama efektifnya dengan ubat pembersih usus, yaitu bisocodyl. Namun, harap maklum bahawa anda perlu menggunakan daun senna dengan kombinasi manitol, larutan masin, dan simethicone untuk hasil yang memuaskan. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum meminumnya.

Orang yang tidak boleh makan daun senna

Setelah mengetahui apa faedah daun senna, sekarang adalah masa untuk mengenali kesan sampingan julap herba ini.

  • Ibu mengandung dan menyusui Sangat disarankan untuk tidak mengambil daun senna dalam jangka masa panjang kerana boleh membahayakan usus dan menyebabkan kesan sampingan dari ubat pencahar.
  • Pesakit dengan gangguan elektrolit kerana badan kekurangan kalium sehingga memakan daun ini hanya akan memburukkan keadaan.
  • Orang yang mengalami cirit-birit dan dehidrasi Dianjurkan juga untuk tidak menggunakan khasiat daun senna kerana sifat pencaharnya akan memperburuk keadaan.

Bagi anda yang mungkin ingin menggunakan khasiat daun senna sebagai ubat herba, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini supaya anda mengetahui sama ada keadaan badan anda sesuai untuk menggunakan daun senna untuk rawatan tertentu.

Recent Posts