Warna Merah dalam Darah, Apa yang Menyebabkannya? |

Pernahkah anda terfikir mengapa darah manusia berwarna merah? Walaupun warna darah berwarna merah, mengapa saluran darah berwarna biru? Sebenarnya, warna merah darah yang terang disebabkan oleh pengikatan protein dan komponen mineral yang membentuk sel darah.

Sekiranya diperiksa dengan lebih mendalam, warna darah mungkin tidak selalu merah di badan, ia mungkin lebih gelap atau lebih terang. Perubahan warna darah ini menunjukkan tahap oksigen yang tinggi atau rendah di saluran darah. Dengan lebih terperinci, rujuk tinjauan berikut untuk memahami sebab di sebalik warna merah darah dan biru untuk uratnya.

Mengapa darah merah?

Terdapat beberapa komponen yang membentuk darah di dalam badan.

Komponen ini adalah sel darah merah (eritrosit), darah putih (leukosit), platelet (platelet), dan plasma darah.

Darah manusia berwarna merah kerana sel darah merah mengandungi hemoglobin, molekul protein yang berfungsi sebagai oksigen.

Hemoglobin terdiri daripada empat rantai protein yang mengikat bersama dan membentuk struktur cincin yang disebut heme.

Heme memainkan peranan penting dalam penghantaran oksigen dari paru-paru ke seluruh badan melalui saluran darah.

Pengikatan kimia hemoglobin dan heme diatur oleh gen dalam sel darah merah. Oleh itu, mutasi gen dalam sel darah dapat menyebabkan gangguan darah, seperti talasemia atau anemia sel sabit.

Nah, di tengah ikatan kimia heme terdapat zat besi yang merupakan pigmen pernafasan atau zat yang memberi warna pada darah.

Melancarkan American Chemical Society, ketika zat besi dalam hemoglobin mengikat dengan oksigen, zat ini akan menyerap warna cahaya tertentu dan memantulkan warna cahaya lain yang akan ditangkap oleh mata.

Contohnya, hemoglobin yang mengikat oksigen menyerap cahaya biru-hijau.

Ikatan kimia ini kemudian memantulkan cahaya merah-oren ke dalam mata, memberikan darah merah terang.

Tanpa terikat dengan oksigen, darah dapat kelihatan lebih gelap atau lebih gelap.

Nah, dalam hemoglobin, ketika besi kembali mengikat oksigen, struktur heme yang pada awalnya berbentuk kubah akan berubah menjadi lebih rata.

Dengan cara itu, warna hemoglobin juga berubah dari merah gelap menjadi merah terang.

Bagaimana dengan urat biru?

Di beberapa bahagian badan, seperti pergelangan tangan, peredaran darah yang ditunjukkan oleh saluran darah kelihatan biru.

Jadi, adakah ini bermaksud warna darah boleh berubah menjadi biru?

Anda lihat, tahap oksigen boleh mempengaruhi saluran darah yang kelihatan biru. Jenis saluran darah yang kelihatan biru adalah urat.

Selain urat, terdapat arteri yang membawa darah kaya oksigen dari jantung ke bahagian tubuh yang lain.

Manakala urat mengalirkan darah yang tidak mengandungi atau kekurangan oksigen kembali ke jantung.

Seperti yang telah dijelaskan, pengikatan hemoglobin dengan oksigen akan mempengaruhi warna darah.

Tahap oksigen yang rendah di urat membuat darah kelihatan lebih gelap, tetapi darah tetap merah.

Pigmen pernafasan yang terdapat dalam sel darah, yaitu zat besi, memberikan warna merah kecoklatan.

Maksudnya, warna darah manusia akan tetap merah dan tidak akan menjadi biru. Warna biru saluran darah yang kelihatan dari dalam kulit adalah ilusi optik.

Cahaya biru lebih pendek daripada cahaya merah sehingga tidak dapat menembus terlalu jauh ke dalam tisu kulit yang dalam.

Sekiranya saluran darah terletak cukup dalam, pantulan warna yang ditangkap oleh mata berwarna biru kerana sebilangan cahaya merah berjaya memasuki kulit.

Darah biru dapat dijumpai pada haiwan seperti sotong atau ketam tapal kuda.

Sekiranya warna merah darah manusia berasal dari hemoglobin yang mengandung zat besi, warna biru darah pada kedua haiwan ini dipengaruhi oleh hemosianin yang mengandung tembaga.

Adakah warna darah gelap bermaksud tidak sihat?

Semakin tinggi tahap oksigen dalam darah, semakin ringan darahnya. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya menentukan bahawa darah yang mempunyai warna terang bererti lebih sihat.

Darah merah gelap, seperti urat, juga normal kerana menunjukkan peredaran darah yang baik.

Ini bermaksud bahawa oksigen dilepaskan dari saluran darah ke bahagian lain badan. Selain itu, darah juga dapat kelihatan lebih ringan ketika seseorang menyedut gas beracun.

Gas karbon monoksida dapat membentuk ikatan dengan hemoglobin yang 20 kali lebih kuat daripada ikatan antara hemoglobin dan oksigen.

Ini boleh menjadi sangat berbahaya kerana berisiko menyekat eritrosit daripada mengikat oksigen sehingga tubuh kekurangan oksigen.

Nah, ikatan yang lebih kuat dengan karbon monoksida akan mengeluarkan warna darah yang lebih ringan.

Ini adalah penyebab pesakit keracunan karbon monoksida yang kulitnya kelihatan lebih merah.

Walau bagaimanapun, bahan toksik lain yang berasal dari dalam badan dapat menjadikan warna darah di arteri menjadi lebih gelap.

Ini biasanya berlaku pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang yang ginjalnya tidak dapat menyaring toksin sehingga mereka dibawa ke aliran darah.

Jadi, warna merah atau merah gelap dalam darah tidak dapat secara langsung menunjukkan keadaan badan yang lebih sihat atau tidak. Ini bergantung pada keadaan yang menyebabkannya.

Sekiranya anda bimbang tentang perubahan warna darah yang menjadi terlalu gelap, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Recent Posts