3 Manfaat Popular Ginseng Korea untuk Kesihatan Tubuh

Ginseng Korea adalah salah satu rempah yang paling popular. Bukan hanya untuk perisa makanan, ginseng juga terkenal sebagai ubat. Anda boleh mendapatkan makanan tambahan, teh atau ekstrak ginseng Korea di pasar dengan mudah. Namun, adakah anda tahu apa faedah ginseng Korea untuk kesihatan? Lihat ulasan berikut.

Manfaat ginseng Korea untuk kesihatan badan

Ginseng adalah tumbuhan yang akarnya digunakan. Tumbuhan ini mempunyai banyak nama, mulai dari panax ginseng, ginseng Asia, atau ginseng gunung.

Terdapat dua jenis ginseng Korea yang sering digunakan, iaitu ginseng Korea putih dan ginseng Korea merah.

Tumbuhan ini tumbuh subur di tempat yang lembap. Tingginya boleh mencapai 60 cm dan dilengkapi dengan daun hijau tua.

Sekiranya anda melihat dengan teliti, bentuk ginseng kelihatan seperti akar berkerut yang lain. Apabila dimakan, anda akan merasakan rasa manis pada mulanya dan pahit selepas itu.

Ginseng Korea terkenal dalam perubatan tradisional Cina selama ribuan tahun kerana dipercayai mempunyai banyak faedah. Untuk membuktikannya, banyak kajian telah dilakukan untuk menguji kesannya terhadap kesihatan.

Berikut adalah beberapa kelebihan ginseng Korea yang dipetik dari halaman American Academy of Physician.

1. Berpotensi meningkatkan fungsi kognitif

Dalam kajian kecil, 30 peserta muda diberi 200 mg ekstrak ginseng setiap hari selama 8 minggu.

Hasilnya menunjukkan faedah peningkatan psikomotor, seperti daya tumpuan, kemahiran berfikir dan mendengar yang lebih baik, dan kesihatan mental yang lebih baik setelah memakan ekstrak ginseng Korea.

Malangnya, kesannya hanya ada hingga minggu keempat dan perlahan-lahan hilang pada minggu kelapan.

2. Berpotensi untuk meningkatkan sistem imun

Selain fungsi kognitif, kajian lain telah menunjukkan kebaikan ginseng Korea pada sistem imun (sistem imun). Sebanyak 227 peserta yang sihat diberi 100 g ekstrak ginseng setiap hari selama 12 minggu.

Pesakit yang mengambil ekstrak ginseng secara berkala cenderung tidak mendapat selesema dan selesema. Tahap antibodi dan aktiviti sel membunuh patogen semula jadi dalam badan juga diketahui lebih tinggi.

Kajian seterusnya juga mendapati potensi ginseng Korea dalam pemulihan pesakit dengan bronkitis. Sebanyak 75 pesakit dengan bronkitis dirawat dengan antibiotik sekaligus ekstrak ginseng, dengan cepat membersihkan bakteria penyebab bronkitis.

3. Kesan positif pada pesakit diabetes

Kajian lain telah menumpukan pada manfaat ginseng Korea pada pesakit diabetes. Sebanyak 36 pesakit diberi ekstrak ginseng pada dos 100-200 mg sehari selama 8 minggu. Hasilnya menunjukkan peningkatan kadar glukosa darah puasa, peningkatan pada mood (mood) dan prestasi fizikal.

4. Berpotensi meningkatkan daya hidup lelaki

Dipetik dari halaman Mayo Clinic, suplemen ginseng Korea merah ternyata memberi manfaat positif bagi lelaki yang mengalami masalah disfungsi keberkesanan sehingga digunakan sebagai rawatan herba alternatif.

Bahan aktif dan antioksidan yang terdapat di ginseng Korea dapat meningkatkan fungsi seksual lelaki yang mempunyai masalah dengan ereksi. Kemungkinan besar, ekstrak ginseng selamat untuk penggunaan jangka pendek.

Perhatikan perkara ini sekiranya anda ingin mendapatkan faedahnya

Sumber: Libido Liar

Anda boleh mendapatkan faedah ginseng Korea dengan pelbagai cara. Anda boleh mencampurkan ginseng dalam makanan atau minuman. Anda juga boleh mengambil ekstrak ginseng dalam bentuk suplemen.

Namun, sebelum menggunakannya, lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Doktor anda akan mempertimbangkan sama ada anda memerlukan suplemen ini atau tidak. Di samping itu, pilih produk yang telah mendapat kebenaran dari POM dan SNI.

Ekstrak ginseng Korea umumnya boleh diterima dengan baik dan kesan sampingannya agak ringan. Sebilangan kesan sampingan yang mungkin berlaku termasuk loya, cirit-birit, sakit kepala, dan insomnia. Ekstrak rempah ini dapat berinteraksi dengan kafein, meningkatkan tekanan darah.

Untuk mendapatkan faedahnya, dos ekstrak ginseng Korea yang disyorkan ialah 200 mg sehari. Bagi akar kering, dosnya adalah 0.5 hingga 2 gram sehari dalam jangka pendek.

Recent Posts