5 Cara Memulihkan Suara Yang Hilang Secara Semula Jadi

Kehilangan suara biasanya menjadi masalah langganan setelah menonton konsert atau menjerit ketika mereka harus memberi pesanan semasa upacara. Suara yang hilang di sini tidak bermaksud anda tidak mampu bercakap. Cuma suara yang keluar cenderung serak dan hampir tidak dapat didengar. Jangan panik, ada beberapa pilihan ubat semula jadi dan ubat rumah yang dapat memulihkan suara anda yang hilang.

Suara itu hilang kerana peti undi meradang

Suara yang anda buat setiap kali anda bercakap dihasilkan oleh organ laring (kotak suara) bersama dengan pita suara.

Udara yang masuk ke kerongkong akan membuat pita suara bergetar untuk menghasilkan bunyi yang jelas. Ada kalanya laring menjadi jengkel hingga meradang.

Keadaan ini disebut sebagai laringitis yang boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara, sama ada disebabkan oleh jangkitan virus, atau menjerit terlalu banyak sehingga akhirnya suara itu hilang.

Menurut penjelasan American Academy of Otolaryngology, radang laring juga akan membuat pita suara yang terkandung di dalamnya menjadi bengkak.

Apabila ini berlaku, suara yang keluar dari mulut anda akan berubah secara automatik kerana cenderung serak dan tidak biasa.

Selain kehilangan suara, laringitis juga dapat membuat tekak sakit, kering, dan sakit ketika menelan.

Ubat semula jadi dan cara memulihkan suara yang hilang

Kehilangan suara biasanya akan sembuh dengan sendirinya, walaupun pada masa yang berlainan. Namun, anda boleh menarik nafas lega sekarang.

Terdapat beberapa ubat dan rawatan semula jadi untuk radang pita suara yang berkesan dalam menangani kehilangan suara.

1. Minum banyak air

Keradangan laring akan menjadikan tisu di dalamnya tidak dapat berfungsi dengan baik sehingga akhirnya anda sukar bercakap dengan jelas, katanya.

Salah satu langkah untuk merawat kehilangan suara adalah memastikan tubuh sentiasa terhidrasi dengan baik.

Apabila anda menghidap laringitis, mulut dan semua bahagiannya akan terasa sangat kering. Oleh itu, air adalah ubat semula jadi yang tepat untuk kehilangan suara.

Pengambilan kurang air setiap hari secara automatik menjadikan tekak, termasuk laring, menjadi lebih kering. Akibatnya, suara yang hilang sukar dipulihkan.

2. Minum minuman suam

Selain minum lebih banyak air, cecair hangat juga dapat menjadi pilihan seterusnya sebagai cara untuk memulihkan suara yang hilang.

Anda boleh menghirup segelas air suam, teh herba suam, dan susu suam.

Makanan panas seperti sup sup juga boleh menjadi ubat semula jadi untuk merawat radang pita suara dan memulihkan suara yang hilang.

Cecair hangat dipercayai dapat melegakan tekak gatal akibat kerengsaan.

Sebaliknya, elakkan minum kopi, teh hitam, soda, dan minuman berkafein lain kerana ia akan mengeringkan anda.

3. Pastikan persekitaran sentiasa lembap

Udara yang kotor dapat mengeringkan kerongkong, menyebabkan kerengsaan, dan memperburuk radang pita suara.

Oleh itu, disarankan agar anda menjaga udara di sekitarnya lembap semasa proses penyembuhan.

Persekitaran yang lembap membantu mempercepat pemulihan suara yang hilang, kerana udara yang anda hirup memasuki tekak anda dan mempengaruhi laring anda.

Tidak perlu keliru, anda boleh meletakkan pelembap udara di beberapa bahagian rumah untuk menjaga kelembapan udara serta melegakan saluran pernafasan.

Hujan panas juga boleh digunakan sebagai alternatif lain, berkat wap panas yang dihasilkan oleh air.

4. Elakkan merokok dan alkohol

Daripada menjaga kerongkong anda lembab dan terhidrat secara optimum, merokok dan minum alkohol sebenarnya boleh membuat kehilangan suara anda menjadi lebih teruk.

Bukan tanpa sebab. Rokok dan alkohol dengan mudah mencetuskan dehidrasi dan memburukkan lagi kerengsaan tekak.

Kemudian, proses penyembuhan suara yang hilang menjadi lebih perlahan atau cenderung menjadi lebih sukar. Untuk mengatasi suara yang hilang, anda perlu berhenti merokok dan mengelakkan pengambilan alkohol.

Anda juga tidak digalakkan berada di persekitaran perokok aktif semasa proses pemulihan.

5. Rehatkan suara anda

Dari semua cara untuk memulihkan suara yang hilang disebutkan, perkara paling penting yang tidak boleh anda lewatkan adalah mengistirahatkan suara agar tidak membebankan.

Kerana terlalu kerap menggunakan suara sebenarnya akan menghalang proses penyembuhan.

Itulah sebabnya cuba cepat bercakap sebentar sehingga suara yang hilang kembali normal. Tetapi itu tidak bermaksud anda tidak boleh bercakap sama sekali.

Anda masih boleh bercakap, tetapi gunakan kelantangan yang tenang. Jangan berbisik.

Sebabnya, berbisik sebenarnya memerlukan pita suara untuk bekerja lebih keras daripada ketika anda bercakap dengan suara normal.

Kehilangan suara adalah gejala keradangan pita suara (laringitis). Gangguan ini biasanya disertai dengan gejala sakit tekak atau batuk kering.

Walaupun kehilangan suara tidak selesa dan bahkan menghalang aktiviti, anda masih dapat mengatasinya dengan ubat semula jadi dan perubahan gaya hidup.

Recent Posts