Sakit Dada Semasa Batuk? Mungkin inilah penyebabnya

Batuk adalah refleks semula jadi untuk melindungi saluran udara dari zarah berbahaya. Batuk yang berterusan adalah simptom gangguan biasa pada sistem pernafasan. Apabila anda selalu batuk, anda mungkin juga mengalami sakit dada. Sebenarnya, apa yang menyebabkan sakit dada ketika batuk?

Penyebab biasa sakit dada ketika batuk

Apabila anda merasa sakit di dada ketika batuk, anda tidak perlu panik dan bimbang. Terutama jika anda membuat kesimpulan bahawa ini adalah tanda penyakit serius. Sakit dada ketika batuk adalah keadaan biasa, dan biasanya bukan keadaan yang serius.

Kesakitan ini sangat biasa kerana refleks batuk secara langsung memampatkan saluran pernafasan dan paru-paru bawah. Biasanya, dada akan terasa lebih sakit ketika batuk keras atau sukar dikawal.

Contohnya, jika anda mengalami batuk kering kerana reaksi alergi, anda mungkin juga merasakan sensasi yang menyakitkan di tekak dan sakit dada. Walau bagaimanapun, rasa sakit akan berkurang apabila batuk reda.

Menurut Mauricio Dnackers, seorang doktor dari Chest Foundation, rasa sakit di dada yang dirasakan ketika batuk disebabkan oleh pergerakan otot yang cepat di dada dan perut untuk mendorong udara dan bahan asing keluar dari saluran udara. Dalam keadaan normal, pergerakan ini tidak berbahaya, sebenarnya sangat efektif membersihkan saluran pernafasan sehingga pernafasan menjadi lebih lancar.

Punca sakit dada yang teruk ketika batuk

Walaupun sakit dada sangat biasa, anda juga perlu berhati-hati sekiranya anda mengalami kesakitan di dada. Terutama jika kesakitan berterusan walaupun batuk berhenti, menyukarkan anda untuk bernafas. Penyebab batuk dan sakit dada anda mungkin lebih daripada sekadar selesema biasa dan selesema.

Beberapa penyebab sakit dada yang lain semasa batuk termasuk:

1. Asma

Asma adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh keradangan pada saluran pernafasan. Keradangan ini menjadikan saluran udara anda membengkak dan sangat sensitif. Akibatnya, saluran udara menjadi sempit, menyebabkan udara kurang mengalir ke paru-paru. Tidak jarang, orang yang menghidap asma akan merasa mengi hingga batuk yang boleh membuat dada terasa sakit.

2. Radang paru-paru

Pneumonia adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus, bakteria, atau jamur. Gejala juga muncul, seperti demam, menggigil, batuk, sesak nafas, sakit dada, sakit otot, keletihan, dan kurang selera makan. Juga perhatikan tanda-tanda seperti hidung berair, kerengsaan mata, sakit tekak, dan gangguan saluran pernafasan luar hingga sakit dada ketika batuk.

//wp.hellohealth.com/health-living/unique-facts/human-respiratory-system/

3. Bronkitis

Bronkitis adalah keradangan bronkus kerana jangkitan. Bronchi adalah saluran yang membiarkan udara masuk dan keluar dari paru-paru. Orang dengan bronkitis sering batuk lendir yang menebal, dan boleh berubah warna.

Bronkitis akut biasanya berlaku selepas selesema atau penyakit pernafasan yang lain. Bronkitis kronik paling kerap disebabkan oleh alahan dan asma yang telah menimbulkan keradangan jangka panjang pada saluran bronkus.

4. Tuberkulosis

Tuberkulosis atau TB adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis . Bakteria ini dapat disebarkan melalui saluran udara.

Penyakit ini sangat menular dan gejala termasuk demam, keletihan, penurunan berat badan, dan sering sakit dada ketika batuk berlebihan.

5. Gangguan asid perut

Penyakit refluks asid adalah keadaan di mana asid perut mengalir kembali ke atas esofagus atau esofagus (tiub yang menghubungkan mulut ke perut). Dalam keadaan ini, mungkin terdapat perasaan atau sensasi terbakar di kawasan dada (pedih ulu hati), atau gejala lain seperti batuk ketika asid perut naik (refluks) dan sakit tekak (saluran udara).

Bagaimana mengatasi sakit dada ketika batuk?

1. Dapatkan bantuan perubatan

Sakit dada yang tidak dapat ditanggung ketika batuk tidak boleh diabaikan. Sakit dada ketika batuk boleh menjadi gejala penyakit yang memerlukan perhatian perubatan. Sekiranya anda mengalami batuk dan sakit dada untuk waktu yang lama, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan memeriksa dan mendiagnosis penyakit anda.

2. Rawatan sementara di rumah

Batuk hingga sakit dada kadang-kadang disebabkan oleh kahak yang sukar dikeluarkan kerana batuk kahak. Sputum yang terkumpul di saluran udara perlu dikeluarkan melalui terapi wap khas.

Sekiranya anda memilih untuk mengubati sendiri terlebih dahulu, anda boleh merawat batuk dan pelbagai gejala yang menyertainya, termasuk sakit dada dengan ubat rumah berikut:

  • Minum banyak air dan menyedut wap panas untuk mengurangkan penumpukan lendir.
  • Jaga diet yang sihat dan elakkan merokok.
  • Minum madu yang dicampurkan dengan teh atau air suam untuk menghilangkan batuk.
  • Ambil ubat batuk bebas untuk mengurangkan dan menghentikan pengeluaran kahak yang berlebihan di saluran udara, seperti dekongestan dan ekspektoran.
  • Gunakan teknik batuk yang berkesan untuk melegakan batuk yang berterusan. Caranya dilakukan dengan menarik nafas panjang dan diikuti dengan batuk yang kuat.

Recent Posts