Kubis Goreng dan Bahayanya untuk Kesihatan |

Makan sebahagian ayam goreng atau ikan keli pecel tidak lengkap tanpa kubis goreng. Dahulu, kubis disajikan dalam bentuk sayur-sayuran segar dengan selada dan timun, kubis goreng kini menjadi kegemaran banyak orang kerana sangat menyelerakan.

Bahaya memakan kubis goreng terlalu banyak

Kubis mentah mungkin tidak begitu popular kerana rasanya yang tidak menyenangkan, bau aneh, dan teksturnya yang keras. Dengan menggoreng, kubis berubah menjadi lebih sedap dan enak. Teksturnya juga lebih lembut sehingga tidak sukar dikunyah.

Namun, anda harus berhati-hati. Di sebalik keenakan kubis goreng, ada kemungkinan masalah kesihatan yang boleh membahayakan keadaan badan anda. Ada apa-apa? Lihat di bawah.

1. Menambah bilangan kalori

Seperti jenis sayur-sayuran lain, kubis rendah kalori. Setengah kepala kubis mentah seberat 100 gram malah hanya mengandungi 22 kalori. Ini kerana sekitar 92 peratus berat kubis adalah air.

Kalori kubis goreng lebih tinggi kerana kalori tambahan dari minyak masak. Apabila digoreng, kubis menyerap banyak minyak. Sekiranya satu sudu minyak masak menyediakan hampir 45 kalori, bayangkan jika anda makan banyak kubis goreng pada satu masa.

2. merosakkan kandungan nutrien

Kubis sangat kaya dengan nutrien. Seratus gram kubis segar mengandungi 2.1 gram protein, 0.5 gram lemak dan 3.6 gram karbohidrat. Sayuran ini juga kaya dengan serat, vitamin C, vitamin B kompleks, vitamin K, dan mineral seperti kalsium, fosforus, dan mangan.

Malangnya, proses menggoreng suhu tinggi dapat merosakkan nutrien, seperti yang dilaporkan oleh kajian Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan . Mengukus, merebus, dan menumis adalah kaedah memasak yang lebih sihat untuk menjaga pemakanan sayur-sayuran.

3. Meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok

Walaupun sedap, kubis goreng sebenarnya tidak mesra hati. Apabila dipanaskan di luar titik asapnya, struktur kimia minyak berubah. Pemprosesan berulang dengan minyak yang sama juga dapat menukar minyak menjadi lemak trans.

Lemak trans adalah lemak jahat yang dapat meningkatkan kolesterol jahat dan mencetuskan pembentukan plak pada saluran darah. Secara beransur-ansur, plak menyekat aliran darah, menyebabkan strok, penyakit jantung, dan bahkan serangan jantung.

4. Meningkatkan risiko barah

Kubis mempunyai sebatian antikanker yang disebut sulforaphane . Sulphoraphane berfungsi dengan menghalang enzim deasetilase histon . Enzim ini berperanan dalam pengembangan pelbagai jenis barah, termasuk kanser kulit, pankreas, dan prostat.

Walau bagaimanapun, pemprosesan kubis goreng sebenarnya mencetuskan pembentukan akrilamida karsinogenik (menyebabkan barah). Acrylamide diketahui berperanan dalam perkembangan barah rahim, ovari, paru-paru, ginjal, dan esofagus.

Menggoreng kubis memang akan meningkatkan rasa, tetapi faedah dan nilai pemakanannya berkurang. Makan kubis goreng malah boleh meningkatkan risiko sejumlah penyakit termasuk strok, penyakit jantung, hingga pelbagai jenis barah.

Sekali-sekala, anda hanya boleh makan sayur goreng termasuk kubis sebagai lauk. Namun, ingatlah untuk membatasi jumlahnya dan jangan terlalu kerap menggunakannya untuk mengelakkan risiko pelbagai penyakit.

Recent Posts