Kerana Memegang Pee Sering, Apa Yang Akan Terjadi?

Kencing penting dalam sistem urologi kerana badan perlu membuang sisa dan cecair berlebihan dari badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang buang air kecil perlu dikekang kerana faktor-faktor tertentu, terutamanya apabila tidak ada bilik mandi yang berdekatan. Jadi, apa akibatnya menahan kencing?

Bolehkah anda menahan kencing?

Pundi kencing adalah takungan air kencing yang siap dikeluarkan oleh badan. Organ ini elastik, jadi boleh meregangkan lebih banyak jika mengandungi lebih banyak dan akan kembali ke ukuran normal apabila kosong.

Biasanya, orang dewasa dapat menahan sekitar 450 ml air kencing di dalam pundi kencing. Sementara itu, kanak-kanak di bawah umur 2 tahun boleh menyimpan sehingga 113 ml. Maksudnya, semakin dewasa, semakin tinggi kemampuan menampung air kencing.

Menurut Nazia Bandukwala, D.O., ahli urologi dari Piedmont, dia mengesyorkan membuang air kecil setiap tiga jam. Kebiasaan ini perlu dilakukan, tidak kira sama ada anda ingin kencing atau tidak.

Anda mungkin dapat menahan kencing sebentar, terutama ketika anda dalam perjalanan. Namun, itu tidak bermaksud ia dapat dilakukan sekerap mungkin.

Tidak membuang air kecil sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai penyakit dan masalah kesihatan yang mengganggu.

Hasil menahan kencing terlalu kerap

Apabila anda memutuskan untuk menahan kencing kerana anda sibuk atau tidak ada tandas berdekatan, otot sfinkter di pundi kencing anda akan ditutup rapat. Ini dilakukan agar air kencing tidak bocor melalui uretra anda.

Anda mungkin dapat mengumpul air kencing yang perlu dikeluarkan sebentar. Namun, membiasakan diri untuk menunda buang air kecil dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan sejumlah masalah dan bahkan menyebabkan gejala penyakit urologi.

Anda lihat, semua darah yang masuk ke dalam badan akan disaring di buah pinggang. Kemudian, produk sisa metabolik (sisa) dari darah akan dikeluarkan melalui air kencing.

Sekiranya anda memilih untuk menahan air kencing anda, tubuh anda berisiko mengalami ketidakseimbangan metabolik dan elektrolit. Keadaan ini tentunya boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan yang serius, seperti penyakit buah pinggang jangka panjang.

Selain penyakit buah pinggang, terdapat beberapa keadaan kesihatan yang perlu diperhatikan sekiranya anda sering kencing. Ada apa-apa?

1. Jangkitan saluran kencing (UTI)

Salah satu penyakit yang sering berlaku kerana menahan kencing terlalu kerap adalah jangkitan saluran kencing. Keadaan ini disebabkan oleh penumpukan bakteria di sekitar pembukaan uretra. Akibatnya, bakteria memasuki uretra ketika anda tidak membuang air kecil.

Kencing adalah salah satu cara membuang bakteria dari badan. Sekiranya anda menahannya, bakteria dapat membiak dan menyebabkan jangkitan pada saluran kencing anda.

Walau bagaimanapun, tabiat buruk ini tidak semestinya menyebabkan jangkitan saluran kencing. Risiko UTI lebih tinggi jika anda tidak minum air sebanyak yang anda perlukan.

Ini kerana pundi kencing tidak akan cukup penuh untuk menghantar isyarat untuk anda membuang air kecil. Akibatnya, bakteria yang mungkin ada di saluran kencing kemudian membiak dan menyebabkan jangkitan.

2. Inkontinensia kencing

Selain risiko UTI, menahan air kencing terlalu kerap juga boleh menyebabkan otot pundi kencing menjadi lemah. Macam mana boleh jadi? Apabila anda cuba untuk tidak membuang air kecil, otot di pundi kencing anda mengencang.

Sekiranya dilakukan terlalu kerap, tentunya kekuatan otot akan melonggarkan dan tidak elastik seperti dulu. Pundi kencing juga melemah dan anda berisiko mengalami kencing, yang sering berlaku kebocoran air kencing.

Sekiranya anda baru-baru ini merasakan bahawa anda tidak dapat menahan air kencing anda, lebih baik berbincang dengan doktor anda.

3. Batu ginjal

Adakah anda tahu bahawa orang yang kerap membuang air kecil mereka, tanpa mengira sebab apa pun, berisiko terkena batu ginjal?

Batu ginjal adalah 'batu' kecil yang terbentuk di buah pinggang kerana kelebihan natrium dan kalsium. Deposit mineral yang tidak dikeluarkan secara kerap melalui air kencing dapat membentuk batu ginjal.

Secara amnya, batu ginjal kecil dapat melewati saluran kencing tanpa menyebabkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, apabila anda terlalu kerap membuang air kecil, mineral dan garam di dalam air kencing dapat mengembangkan batu yang lebih besar.

Sekiranya ini berlaku, batu boleh menyekat saluran kencing dan menyekat aliran air kencing dari buah pinggang dalam proses pembentukan air kencing. Akibatnya anda mungkin merasa sakit ketika membuang air kecil.

Ketahui Sistem Urinari dan Proses Pembentukan Urin

4. Pembengkakan pundi kencing

Pundi kencing pada orang dewasa yang sihat biasanya dapat menyimpan hingga 440 ml cecair. Sekiranya anda minum lapan gelas sehari, jumlah cecair yang anda ambil adalah kira-kira 2 liter air.

Ini bermaksud bahawa pundi kencing rata-rata dapat menahan hingga seperempat air yang anda minum setiap hari. Walaupun anda minum banyak air untuk menjaga keperluan cecair dan ginjal badan anda, anda perlu mengimbangkannya dengan membuang air kecil secara berkala.

Sekiranya anda terbiasa menahan air kencing, tidak mustahil air kencing akan berkumpul dan menyebabkan bengkak pada penyakit di pundi kencing. Sebabnya, anda terus minum air tanpa membuang cecair yang tidak lagi diperlukan oleh badan. Akibatnya, pundi kencing berlebihan dan boleh membengkak.

Dalam beberapa kes yang agak jarang berlaku, tabiat buruk ini juga boleh menyebabkan pundi kencing pecah. Contohnya, ada pesakit yang tidak membuang air kecil selama lebih kurang seminggu. Pada masa pemeriksaan, pesakit mempunyai lebih dari dua liter air kencing di pundi kencingnya.

Sekiranya pundi kencing mengalami tekanan terlalu banyak dari penumpukan air kencing, organ ini boleh pecah dan boleh membawa maut.

5. Sakit belakang yang rendah

Akibat menahan kencing tidak hanya berbahaya bagi organ saluran kencing (urologi), tetapi juga pada pinggang anda. Kelewatan membuang air kecil sebenarnya boleh menyebabkan sakit belakang, bagaimana mungkin?

Pada masa pundi kencing separuh penuh, saraf di sekitar organ diaktifkan. Anda mungkin mengalami gejala kencing yang kerap.

Sekiranya anda menahannya, ini bermaksud bahawa badan anda cuba melawan isyarat dari saraf pundi kencing dan otak anda. Akibatnya, rambut di leher bergetar (goosebumps) dan perut terasa kenyang sehingga terasa sakit.

Tingkah laku ini tidak boleh dibiasakan kerana rasa sakit dapat merebak dari perut bawah ke pinggang. Ini kerana rasa sakit itu berlaku ketika sebahagian besar otot di sekitar pundi kencing dan buah pinggang terus mengencangkan.

Walau bagaimanapun, rasa sakit mungkin diganti dengan sedikit kelegaan setelah anda berjaya membuang air kecil. Oleh itu, memegang kencing tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah yang menjengkelkan.

Bagaimana Menjaga Kesihatan Pundi kencing untuk Lelaki dan Wanita?

Petua untuk mencegah bahaya menahan kencing

Walaupun badan anda dapat mengawal air kencing, kelewatan yang terlalu lama boleh menyebabkan penyakit. Oleh itu, disarankan agar anda kerap membuang air kecil setiap tiga jam, tidak kira anda lapar atau tidak.

Anda mungkin juga ingin memerhatikan tanda-tanda ketika pundi kencing anda siap membuang air kecil. Contohnya, rasa kembung atau kenyang di pundi kencing adalah masa yang tepat untuk membuang air kecil.

Selain itu, anda juga disarankan untuk tidak minum terlalu banyak ketika dalam perjalanan, terutama ke tempat yang tidak menyediakan tandas.

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda dan gejala kerana kerap membuang air kecil, segera berjumpa doktor. Dengan cara itu, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani ujian air kencing untuk mendiagnosis keadaan anda.

Recent Posts