Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Menerapkan Sambungan Bulu Mata •

Sebilangan besar wanita tidak mempunyai cukup waktu - atau kesabaran - untuk menggunakan bulu mata palsu atau menggunakan maskara dua atau tiga kali untuk mendapatkan kesan bulu mata kerinting yang indah. Oleh itu, bukan rahsia lagi mengapa trend pemanjangan bulu mata menjadi semakin popular sejak kebelakangan ini.

Anda tergoda untuk mendapatkannya, tetapi masih ragu-ragu untuk mencuba rawatan kecantikan ini? Berikut adalah beberapa maklumat yang harus anda baca mengenai proses dan keselamatan pemanjangan bulu mata sebelum anda bergegas ke salun terdekat.

Bulu mata palsu untuk sambungan diperbuat daripada serat sintetik

Bertentangan dengan tipuan menyeramkan bahawa bulu mata yang digunakan dalam proses pemanjangan berasal dari rambut manusia, bulu mata palsu adalah bulu mata individu yang terbuat dari serat sintetik - seperti nilon - yang ditanam satu demi satu di atas bulu mata kelopak mata atas anda.

Terdapat tiga jenis sambungan bulu mata: sintetik, sutera, atau bulu. Panjangnya berbeza dari 6-17 mm.

Prosesnya rumit, serupa dengan pembedahan mikro

Dengan menggunakan pinset panjang dan runcing, juruteknik pemanjangan bulu mata mencelupkan bulu mata sintetik tunggal dalam setetes pelekat. Dengan pinset lain, dia memisahkan bulu mata semula jadi anda untuk mengasingkan satu helai, sambil terus memegangnya sehingga lem mengering. Juruteknik akan mengulangi prosesnya, satu bulu mata pada satu masa, dan menanamkan hingga 40-100 bulu mata sintetik untuk setiap mata. Untuk penampilan semula jadi, juruteknik akan menggunakan bulu mata dengan panjang yang berbeza, menanam bulu mata sintetik terpanjang pada bulu mata semula jadi anda yang juga terpanjang.

Perekat yang digunakan adalah gam yang diformulasikan khas dan bersifat separa kekal. Bulu mata baru anda boleh bertahan dari beberapa minggu hingga dua bulan, dan akan jatuh ketika bulu mata semula jadi gugur. Jangan bimbang, secara amnya anda masih mempunyai sekurang-kurangnya 50 peratus pemanjangan bulu mata anda setelah 30 hari. Selain itu, anda hanya memerlukan satu lawatan setiap beberapa bulan untuk sesi penyentuhan bulu mata anda.

Sambungan bulu mata mengambil masa sekurang-kurangnya dua jam

Setiap orang mempunyai bulu mata yang berbeza, dan bergantung pada keadaan bulu mata semula jadi anda, juruteknik hanya dapat memenuhi keperluan panjang dan ketebalan bulu mata anda hingga tahap tertentu - untuk memastikan bulu mata semula jadi anda tetap sihat. Sebagai contoh, jika bulu mata semula jadi pendek dan nipis, anda tidak boleh mendapatkan bulu mata yang dramatik seperti selebriti Hollywood kerana hasilnya tidak akan bertahan lama.

Menerapkan satu set bulu mata palsu yang lengkap memerlukan masa kira-kira dua jam, dan hasilnya dapat dipertahankan hingga satu tahun dengan beberapa sesi sentuhan - disarankan sekali setiap 3-4 minggu. Adalah idea yang baik untuk memulakan dengan setengah set terlebih dahulu jika anda masih belum sepenuhnya yakin dengan hasil yang anda dapatkan atau ini adalah kali pertama anda mencuba sambungan bulu mata, kerana lebih mudah untuk menambahkan 'kelompok' bulu mata baru daripada adalah untuk mengeluarkan mereka. Setengah set bulu mata palsu adalah alternatif ekonomik untuk mencapai kemasan yang sama dramatik, ditanamkan sebagai pengisian untuk menebal bulu mata semula jadi, atau digunakan pada bahagian luar mata untuk penampilan yang istimewa.

Sambungan bulu mata boleh menyebabkan reaksi alergi terhadap jangkitan

Memetik Surat Harian Daily Mail, Dr. Robert Dorin, dari Kumpulan Perubatan True and Dorin New York, mengatakan bahawa gam yang digunakan untuk melampirkan versi semula jadi bulu mata palsu boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang. Dorin meneruskan, untuk alasan yang tidak diketahui, bakteria memilih untuk menetap di antara pemanjangan bulu mata, dan ini boleh menyebabkan jangkitan kulat atau virus.

Sambungan bulu mata juga dilaporkan menyebabkan kerengsaan konjungtiva (konjungtivitis) atau kornea (keratitis). Kerengsaan ini boleh berlaku akibat hubungan langsung dengan helai bulu mata atau hipersensitiviti terhadap bahan aktif dalam pelekat. Di antara trend penjagaan kecantikan yang lain, pemanjangan bulu mata menduduki tempat pertama dalam jumlah aduan di klinik mata di Jepun, di mana prosedur ini digunakan secara meluas.

Penting untuk diperhatikan bahawa terdapat perbezaan antara reaksi alergi dan jangkitan mata. Juruteknik profesional yang berpengalaman dan bertauliah tidak akan membiarkan jangkitan berlaku kepada pelanggan mereka, tetapi jika anda mempunyai alahan pada gam bulu mata, anda masih akan mendapat reaksi alergi - itu tidak bermakna ia benar-benar berbahaya.

Jangkitan dan alahan bukan satu-satunya risiko kesihatan pada pemanjangan bulu mata

Sebagai tambahan kepada jangkitan dan alahan, pemanjangan bulu mata mempunyai risiko kehilangan bulu mata, sementara atau kekal. Ini boleh berlaku jika sambungan merosakkan folikel bulu mata asli atau terlalu berat untuk memberi tekanan pada akar bulu mata, menyebabkannya jatuh.

Bulu mata mempunyai fungsi penting: menyapu habuk dan kotoran dari mata, menjaga penglihatan anda. Kehilangan bulu mata buat sementara waktu boleh menjadi sangat berbahaya, apalagi selamanya. Sekiranya mereka tidak pernah tumbuh semula, anda meletakkan diri anda dalam masalah mata sepanjang hayat.

Sambungan bulu mata juga membawa beberapa masalah kesihatan lain jika dilakukan secara tidak sengaja oleh juruteknik yang tidak berpengalaman. Ini boleh menanamkan bulu mata baru ke kelopak mata dan bukannya pada bulu mata semula jadi, yang boleh menyebabkan kerengsaan dan bahkan luka serius. Atau, dia mungkin menanamkan sebilangan bulu mata palsu ke satu bulu mata semula jadi - menyebabkan bulu mata jatuh lebih awal daripada terlalu banyak berat badan. Juruteknik yang tidak berpengalaman juga boleh menggunakan gam pelekat kekal. Semua ini adalah teknik berbahaya dan tidak berkesan.

Bolehkah saya buta setelah mendapat sambungan bulu mata?

Oleh kerana mata anda ditutup sepanjang masa proses implan bulu mata, anda boleh memastikan bahawa pelekat tidak akan menetes ke mata anda. Pastikan gam itu selamat untuk mata anda dan tidak mengandungi bahan berbahaya, seperti formalin. Gam penghantaran dari pelbagai pelosok dunia sering menyebabkan penambahan formalin sehingga produk tiba di tempat tujuannya.

Juruteknik pemanjangan bulu mata anda mesti dilatih dengan betul untuk menanam bulu mata dan melekatkan pelekat dengan cara profesional, dengan kaedah bebas bahaya sepenuhnya.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi, tidak kira betapa teruknya, anda tidak mungkin buta. Senario terburuk, anda mungkin perlu berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan ubat mata untuk merawat reaksi alahan.

Sekiranya anda mengalami sensasi terbakar atau ketidakselesaan semasa prosedur yang membuat anda menangis atau berubah menjadi merah, ini adalah bendera merah dan anda harus segera melaporkannya - tidak kira ringan atau teruk. Anda mungkin perlu meminta juruteknik anda untuk menukar produk pelekat yang digunakannya.

Sentiasa memilih juruteknik pemanjangan bulu mata profesional dan bertauliah

Memang benar bahawa tidak semua cerita pelanjutan bulu mata mempunyai akhir yang tragis, tetapi risikonya masih ada. Sekiranya anda masih tidak yakin dengan keselamatan prosedur, anda boleh mengurangkan kemungkinan komplikasi yang tidak diingini dengan mengambil langkah berjaga-jaga.

Pertama, pastikan untuk menghubungi salun kecantikan yang terkenal dan prosedur anda dilakukan oleh juruteknik penyambungan bulu mata berlesen. Kedua, tanyakan jenis pelekat apa yang digunakan dan bahan-bahannya. Reaksi alergi adalah kebimbangan terbesar di kalangan pelanggan pemanjangan bulu mata. Pastikan anda meminta juruteknik mensterilkan tangan dan peralatan yang digunakan untuk mencegah penyebaran jangkitan mikroba. Prosedur pemanjangan bulu mata mestilah pengalaman tanpa rasa sakit.

Recent Posts