10 Manfaat Kesihatan yang Terbukti Cinta

Itu bukan rahsia lagi. Seks memang sedap. Ini malah mengabadikan hubungan anda dengan pasangan anda. Selain faedah dalaman yang diperoleh, melakukan hubungan seks juga dapat membawa pelbagai manfaat kesihatan, anda tahu. Apakah faedah bercinta dengan kesihatan tubuh? Dapatkan maklumat dalam artikel ini, ayuh!

Ketahui pelbagai faedah bercinta dengan kesihatan

1. Mencegah penyakit jantung

Homocysteine ‚Äč‚Äčadalah bahan kimia dalam badan yang jika berlebihan boleh menyebabkan pembekuan darah di jantung. Pembekuan darah di jantung ini menjadikan anda terdedah kepada serangan jantung dan masalah jantung yang lain.

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa melakukan hubungan seks dapat membantu mencegah penumpukan homosistein dengan melancarkan peredaran darah.

Namun, hasil kajian mengatakan bahawa faedah melakukan hubungan seks lebih banyak diperoleh lelaki berbanding wanita.

2. Tidur lebih lena

Anda mungkin akan segera mengantuk dan letih setelah menikmati hubungan seks. Jangan risau, anda tidak keseorangan. Sebenarnya, ini boleh menjadi faedah bercinta dengan kesihatan anda.

Kerana, anda tidur lebih lena. Selepas orgasme, tubuh manusia akan melepaskan hormon prolaktin yang boleh menjadikan anda sangat selesa dan mudah mengantuk.

3. Meningkatkan fungsi otak

Penyelidikan mendapati bahawa orang yang melakukan hubungan seks secara berkala dapat meningkatkan fungsi otak mereka. Satu kajian dari Universiti Oxford di England juga mengatakan bahawa faedah bercinta juga akan menyokong ingatan anda. Semasa hubungan seks, terdapat banyak sel baru di otak yang tumbuh dan proses keradangan juga akan berkurang.

4. Mencegah penuaan

Dr. David Weeks, seorang doktor psikologi dari Royal Edinburgh Hospital di England, mengatakan bahawa seks yang memuaskan memang dapat meningkatkan kualiti hidup anda.

Selain itu, melakukan hubungan seks juga membantu mencegah penuaan pada wajah, baik untuk lelaki dan wanita. Selanjutnya, d r. David Weeks menjelaskan bahawa orang yang sering bercinta cenderung kelihatan beberapa tahun lebih muda daripada usia sebenar.

Ini dianggap kerana pembebasan hormon HGH dan endorfin selepas hubungan seks dapat meningkatkan kesihatan kulit anda dengan mencegah kendur dan kedutan.

5. Membantu mengurangkan kesakitan

Sakit dan kesakitan membuat tidur atau aktiviti harian terganggu. Tahukah anda, melakukan hubungan seks dapat mengurangkan kesakitan pada badan? Ya, orgasme yang merangsang aliran darah dapat menyebabkan rasa sakit di bahagian tubuh tertentu, misalnya di kepala, sedikit kurang.

Bukan hanya sakit kepala, melakukan hubungan seks sebelum haid bahkan dapat melegakan gejala PMS seperti sakit haid atau kekejangan perut.

Dr. Alyse Kelly-Jones, pakar obstetrik dan penceramah dari Amerika Syarikat juga menyatakan bahawa orgasme dapat menguatkan otot-otot dasar pelvis dengan meningkatkan aliran darah ke alat kelamin. Ini dapat membantu mengurangkan kekejangan haid.

6. Mengurangkan tekanan

Manfaat seks untuk kesihatan dapat dirasakan apabila hormon dopamin dan endorfin yang dilepaskan membuat anda merasakan keseronokan, kepuasan, dan kelegaan dari orgasme setelah bercinta.

Melakukan hubungan seks juga merupakan aktiviti fizikal yang menyenangkan yang dapat meningkatkan mood anda dan mengurangkan isyarat tekanan yang dihantar ke otak.

7. Membakar kalori

Dr. Naomi Greenbalt, pakar kesihatan mental yang juga berperanan sebagai pengarah perubatan di klinik The Rocking Chair New Jersey, mengatakan seks boleh membakar sehingga 250 kalori.

Ya, setelah bercinta, anda mungkin kehabisan nafas dan merasa letih seperti seseorang yang telah bersenam. Itulah sebabnya seks boleh menjadi cara yang menyenangkan dan lazat untuk membakar lebih banyak kalori dalam badan.

Jadi, telah terbukti bahawa bercinta adalah baik untuk kesihatan tubuh manusia, bukan? Jangan teragak-agak untuk mengajak pasangan anda bercinta malam ini.

8. Menguatkan sistem imun anda

Menurut pakar kesihatan seksual. dr, Yvonne Fulbright, Ph.D, orang yang melakukan hubungan seks sering jatuh sakit lebih kerap daripada mereka yang tidak melakukan hubungan seks. Juga dapat dikatakan bahawa melakukan hubungan seks dapat melindungi tubuh anda dari bakteria atau virus yang menyebabkan penyakit.

Ini juga diakui oleh pasukan penyelidik dari Wilkes University di Pennsylvania. Di mana penyelidik mendapati bahawa pelajar yang melakukan hubungan seks sekali atau dua kali seminggu mempunyai tahap antibodi tertentu yang lebih tinggi berbanding dengan pelajar yang melakukan hubungan seks lebih jarang.

Sebenarnya melakukan hubungan seks bukanlah satu-satunya cara yang boleh membuatkan anda tidak mudah sakit. Melakukan hubungan seks mesti disertakan dengan yang berikut untuk memastikan sistem ketahanan badan anda kuat:

  • Mesti terus makan makanan sihat
  • Kekal aktif dan bersenam
  • Mesti cukup tidur
  • Gunakan kondom jika anda atau salah satu daripada pasangan anda mempunyai penyakit kelamin

9. Mood booster

Semasa hubungan seks, terdapat sejumlah endorfin yang dilepaskan dari badan anda. Sebatian ini dilepaskan oleh tubuh semasa hubungan seksual dan boleh mempengaruhi perasaan anda. Apabila badan mengeluarkan hormon ini, mood Anda akan merasa senang, dan kesan lain yang dapat dirasakan adalah seperti penurunan tahap kemarahan dan rasa tertekan.

Di samping itu, terdapat hormon oksitosin lain yang dilepaskan ketika dilepaskan dengan rangsangan puting dan aktiviti seksual lain. Kesan hormon ini serupa dengan kebaikan yang ada pada ibu menyusu. Apabila hormon oksitosin dilepaskan, tubuh dapat mewujudkan perasaan tenang dan kepuasan.

Semasa bercinta dan akhirnya anda orgasme, terdapat hormon prolaktin yang dilepaskan dari badan anda. Prolaktin memainkan peranan penting dalam membuat anda tidur lebih nyenyak.

10. Meningkatkan libido

Ramai penyelidik menyatakan bahawa melakukan hubungan seks secara aktif dapat menjadikan kehidupan seks anda dengan pasangan anda lebih menyenangkan. Melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 2 kali seminggu juga dapat meningkatkan keinginan seksual seseorang dan meningkatkan jumlah cecair pelincir faraj.

Selain itu, seks yang rajin untuk wanita juga dapat menjadikan PMS lebih ringan dan tidak menyakitkan. Bagi lelaki, bercinta dengan cukup kerap dapat mencegah risiko barah prostat.

Recent Posts