Ferrous Fumarate: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Ferrous Fumarate Apa Ubat?

Untuk apa Ferrous Fumarate digunakan?

Ferrous fumarate adalah suplemen besi yang digunakan untuk merawat atau mencegah kekurangan zat besi. Keadaan ini biasanya berlaku pada wanita hamil dan orang yang mengalami anemia. Zat besi tergolong dalam kelas ubat yang disebut vitamin. Zat besi adalah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan sel darah merah dan menjaga kesihatan anda.

Apakah peraturan untuk menggunakan Ferrous Fumarate?

Ikuti garis panduan ubat yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan ubat ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Zat besi diserap dengan lebih baik semasa perut kosong (biasanya jika diminum 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan). Sekiranya anda mengalami pedih ulu hati, anda boleh mengambil ubat ini dengan makanan. Lihat arahan di bawah untuk penggunaan titisan cecair untuk bayi / kanak-kanak. Elakkan mengambil antasid, produk tenusu, teh, atau kopi dalam masa 2 jam sebelum atau selepas mengambil ubat ini kerana ia akan mengurangkan keberkesanannya.

Ambil tablet atau kapsul dengan segelas air penuh (8 ons atau 240 mililiter) kecuali jika diarahkan sebaliknya oleh doktor anda. Jangan berbaring selama 10 minit selepas mengambil tablet atau dos kapsul.

Telan keseluruhan kapsul pelepasan berpanjangan. Jangan menghancurkan atau mengunyah kapsul atau tablet pelepasan berpanjangan. Melakukannya dapat melepaskan semua ubat sekaligus, meningkatkan risiko kesan sampingan. Juga, jangan pecahkan tablet pelepasan melainkan ubat tersebut ada di talian dan doktor atau ahli farmasi anda memberitahu anda untuk melakukannya. Telan tablet keseluruhan atau sebahagian tanpa menghancurkan atau mengunyahnya.

Sekiranya anda mengambil tablet kunyah, kunyah ubat dengan teliti, kemudian telan.

Sekiranya anda mengambil bentuk penggantungan cecair ubat ini, goncangkan botol sebelum setiap dos.

Sekiranya anda memberi ubat berbentuk cair kepada orang dewasa, ukur dos dengan teliti menggunakan alat / sudu pengukur khas. Jangan gunakan sudu buatan sendiri kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul. Campurkan dos dalam segelas air atau jus, dan minum campuran itu melalui jerami untuk mengelakkan noda gigi.

Sekiranya anda memberikan titisan kepada bayi atau anak, gunakan penitis yang disediakan untuk mengukur dos dengan betul. Dos boleh dimasukkan terus ke mulut (ke arah belakang lidah) atau boleh dicampurkan dalam formula (bukan susu), jus buah, bijirin, atau makanan lain seperti yang diarahkan agar mudah dimakan oleh anak anda. Sebaiknya berikan ubat ini selepas makan. Ikuti arahan pada pembungkusan produk ubat yang anda gunakan.

Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedahnya. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari. Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana cara menyimpan Ferrous Fumarate?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found