Luka Vagina: Punca dan Cara Mengubatnya

Luka faraj, walaupun kecil dan kelihatan tidak berbahaya, boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Apakah penyebab vagina wanita mengalami luka dan lecet di kawasan intim? Adakah terdapat kaedah untuk merawat luka faraj?

Penyebab luka di faraj

Bagi wanita yang aktif secara seksual, anda mungkin mengalami lepuh dan luka di faraj. Memang, luka di bahagian intim tidak kelihatan serius, seperti lecet biasa. Walau bagaimanapun, ketidakselesaan yang dihasilkan dapat mengganggu aktiviti harian anda. Contohnya, hanya berjalan, duduk, dan melakukan hubungan seks dengan pasangan akan mengurangkan kenikmatan.

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan luka di faraj, berikut adalah contoh:

1. Menopaus dan kurang rangsangan

Ketika anda sedang menopaus, hormon estrogen dalam badan akan mula berkurang sehingga cairan vagina yang keluar berkurang. Dinding vagina yang kering, boleh menyebabkan luka dan lepuh apabila terkena geseran zakar berulang.

Sementara itu, apabila keadaan wanita cukup terangsang, vagina secara semula jadi akan menghasilkan cecair yang melumasi rongga semasa hubungan seksual. Kemudian cairan vagina dapat mengurangkan geseran yang dapat merengsakan atau merobek dinding vagina

2. Kedudukan seks yang berisiko

Beberapa kedudukan hubungan seksual, cenderung berisiko menyebabkan luka di faraj. Dianjurkan untuk wanita, ketika melakukan hubungan seks, lakukan posisi yang dapat mengawal kedalaman zakar. Contohnya, dengan kedudukan wanita di atas, risiko luka pada vagina lebih kecil, kerana wanita lebih mudah mengawal geseran zakar yang masuk.

3. Gatal faraj atau jangkitan yis

Apabila gatal di kawasan kemaluan, banyak wanita tidak menyedari menggaru untuk melegakan gatal di faraj. Malangnya, menggaru tidak digalakkan kerana akan menyebabkan luka dan lecet di sekitarnya. Gatal biasanya disebabkan oleh infeksi, mungkin disebabkan oleh jamur atau bakteria. Lebih baik gatal kerana jangkitannya segera sembuh sehingga tidak merebak ke kawasan kulit yang lain.

Bagaimana menyembuhkan luka di faraj?

1. Jangan buat sakit vagina

Melakukan douche di vagina (menyemburkan cecair pembersih ke kawasan genital), boleh mengganggu keseimbangan semula jadi bakteria yang berguna untuk melindungi selaput lendir dan menjaga kesihatan vagina anda.

Faraj setiap wanita pada dasarnya mempunyai cara membersihkannya sendiri. Jadi, anda tidak perlu melakukan douche untuk membersihkan vagina. Cukup dengan mencuci atau membilas dengan air sambil mengeringkan. Bagaimanapun, douching tidak dapat menyingkirkan jangkitan atau bakteria gatal yang menyebabkan luka di faraj.

2. Elakkan melakukan hubungan seks selagi faraj masih melepuh

Tidak digalakkan melakukan hubungan seks ketika keadaan faraj anda cedera. Dikhuatiri, geseran zakar dan faraj akan menjadikan luka faraj lebih terbuka dan lebar.

3. Jahanya menggaru atau memasukkan sesuatu ke dalam faraj

Menggaru faraj anda boleh menjadikan rongga vulva atau vagina anda lebih menyakitkan. Memang betul bahawa menggaru dapat menghilangkan rasa gatal, tetapi ia hanya bertahan sebentar. Elakkan juga menggunakan tampon atau cawan haid, di mana kedua-dua produk wanita mesti dimasukkan ke dalam vagina. Lebih baik menggunakan pembalut sebentar sehingga luka di faraj bertambah baik.

4. Membersihkan faraj

Ini tidak bermaksud bahawa mempunyai vagina yang membersihkan diri bermakna anda tidak menjaga kebersihan vagina anda. Kebersihan vagina yang disyorkan di sini adalah mencuci vagina dengan air, dan pastikan untuk mengeringkannya sebelum memakai seluar dalam.

Sekiranya anda ingin menggunakan sabun, gunakan sabun yang mengandungi bahan hipoalergenik, khusus untuk vagina. Ingat, bersihkan bahagian luar faraj sahaja, tidak perlu dibersihkan hingga lubang faraj.

5. Ambil rawatan perubatan dan berjumpa doktor

Luka bintik pada kulit badan, kadang-kadang menyebabkan kesakitan yang tidak selesa. Lebih-lebih lagi, luka di faraj, kadang-kadang anda akan merasa sakit yang berlebihan. Untuk menghilangkan rasa sakit, anda boleh minum ubat analgesik berlabel ubat, atau ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol.

Sekiranya anda merasakan luka di faraj anda semakin teruk dan tidak menjadi lebih baik. Segera periksa dan berjumpa doktor, untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan perubatan yang tepat secepat mungkin.

Recent Posts