Cara Betul Menggunakan Timun untuk Mata untuk Hasil Maksimum

Sudah diketahui umum bahawa khasiat timun baik untuk kulit di sekitar mata. Biasanya, timun dihiris nipis dan kemudian disejukkan sebelum disapukan pada mata supaya mata lebih segar dan lebih santai. Tetapi sebenarnya, bagaimana anda menggunakan timun yang betul untuk hasil yang maksimum?

Manfaat timun untuk mata

Timun telah terbukti secara ilmiah untuk mengurangkan pembengkakan, melegakan kulit yang rosak, dan merangsang aktiviti antioksidan pada kulit.

Timun tumbuk atau jus membantu memberi kulit wajah lebih segar. Ini kerana timun kaya dengan vitamin C dan asid folik yang baik untuk kulit.

Vitamin C dapat membantu merangsang pertumbuhan sel baru di kulit. Sementara asid folik merangsang antioksidan yang membantu kulit melawan toksin persekitaran yang menyebabkan mata bengkak dan letih.

Dikutip dari penyelidikan yang diterbitkan di Pharmacognosy Magazine, timun mempunyai kandungan air yang sangat tinggi. Itulah sebabnya timun dianggap dapat melembapkan kawasan bawah mata yang kering.

Sebenarnya, satu kajian dalam jurnal Phytotherapy menunjukkan bahawa jus timun dapat mengurangkan kedutan dengan mengembalikan keanjalan semula jadi kulit.

Tetapi sayangnya, tidak ada ujian klinikal yang dapat membuktikan potongan timun dapat digunakan untuk meremajakan kulit di sekitar mata.

Cara menggunakan timun untuk mata

Menggunakan timun untuk merawat kulit di sekitar mata sangat mudah. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah meletakkan timun di dalam peti sejuk untuk menyejukkannya. Langkah seterusnya adalah:

  1. Bersihkan wajah sehingga tidak ada sisa solek atau kotoran. Gunakan prinsip pembersihan berganda jika menggunakan alat solek
  2. Keringkan kulit wajah yang telah dibersihkan dengan tuala atau tisu bersih
  3. Sediakan kawasan di mana anda akan berbaring santai sambil menggunakan timun sebagai topeng mata
  4. Ambil timun sejuk, kemudian basuh dan potong hujungnya
  5. Kupas kulit timun jika perlu untuk membuang racun perosak yang mungkin melekat padanya
  6. Potong timun dalam dua keping masing-masing sekitar 1 hingga 1.5 cm, jangan terlalu nipis
  7. Masukkan hirisan timun di kedua mata kemudian diamkan selama 15 minit
  8. Sekiranya satu sisi mula panas, putar untuk menikmati sensasi penyejukan sekali lagi

Anda boleh menggunakan topeng timun untuk merawat kulit di sekitar mata sekerap mungkin.

Selain meletakkan kepingan timun, anda juga boleh mengisarnya. Kemudian, celupkan kapas ke dalam timun tumbuk. Letakkan kapas di bawah mata sama seperti langkah di atas.

Selain buah langsung, anda juga boleh menggunakan ekstrak timun dalam produk penjagaan mata atau kulit. Pilih produk khas agar kulit mata selamat dan tidak menyebabkan kegatalan. Ini kerana walaupun kelihatan serupa, kulit di sekitar mata lebih tipis daripada kulit yang lain.

Recent Posts