Apa itu Douche untuk Faraj dan Mengapa Berbahaya untuk Wanita? •

Merawat dan menjaga kesihatan faraj tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Wanita harus tahu dengan baik apa faedah dan risiko setiap bentuk rawatan. Lalu bagaimana dengan douching faraj? Adakah anda sering melakukan ini atau tidak pernah mendengar kaedah ini?

Apakah douche untuk faraj?

Douching bermaksud membersihkan vagina dengan cecair yang terdiri daripada campuran pelbagai bahan kimia. Cecair Douching biasanya mengandungi air, serbuk penaik, cuka, wangian, dan antiseptik. Cecair itu dibungkus dalam a douches, iaitu beg dengan selang atau semburan yang berfungsi untuk menyemburkan cecair di kawasan wanita.

Peranti pencucian faraj

Amalan douching pertama kali diperkenalkan di Perancis. Makna kata douching itu sendiri diambil dari bahasa Perancis, yang bermaksud mencuci atau menyiram. Inilah serba-serbi douching yang perlu difahami oleh setiap wanita.

BACA JUGA: Pelbagai Punca Keputihan dan Gatal-Gatal Faraj

Mengapa orang douching?

Pada dasarnya, anda tidak perlu melakukan pembersihan vagina. Faraj anda mempunyai cara membersihkannya sendiri dan menangkal bakteria. Walau bagaimanapun, kira-kira satu daripada setiap 5 wanita douching. Ini kerana douching dapat memberi cadangan seolah-olah faraj anda terasa lebih bersih dan segar. Selain itu, cairan kebersihan feminin juga biasanya mengandungi wangian sehingga faraj menjadi wangi setelah dicuci.

Risiko dan bahaya douching faraj

Tidak ada bukti saintifik mengenai manfaat douching untuk kesihatan pembiakan wanita. Douching sebenarnya boleh menimbulkan risiko dan bahaya yang tidak setara dengan rasa segar sejurus selepas douching. Tidak ada doktor atau pekerja kesihatan yang mengesyorkan pembersihan vagina.

BACA JUGA: 5 Cara Terbaik untuk Menjaga Kesihatan Faraj

Dalam faraj yang sihat, terdapat bakteria baik dan bakteria buruk secara seimbang. Keseimbangan bakteria ini akan mengekalkan keasidan normal vagina. Kawasan wanita mesti cukup berasid untuk mencegah kerengsaan dan jangkitan. Keadaan ideal untuk faraj akan terganggu jika anda melakukan fouching vagina. Berikut adalah empat risiko terbesar untuk organ kelamin anda.

1. Jangkitan bakteria faraj

Douching mengganggu keseimbangan bakteria di dalam vagina. Douching vagina sebenarnya akan mencetuskan pertumbuhan bakteria jahat. Sekiranya jumlah bakteria jahat di kawasan vagina jauh lebih tinggi daripada bakteria baik, anda berisiko terkena jangkitan bakteria vagina. Tinjauan yang dilakukan oleh American Academy of Obstetrics and Gynecology menunjukkan bahawa wanita yang sering melakukan fouching vaginal (seminggu sekali) lima kali lebih mungkin mengalami jangkitan bakteria vagina daripada wanita yang tidak melakukan douching.

2. Penyakit radang pelvis

Sekiranya anda mempunyai banyak bakteria jahat di kawasan wanita anda, douching vagina sebenarnya akan mendorong bakteria ini memasuki organ dalaman. Bakteria boleh memasuki vagina ke dalam rahim, tiub fallopio, dan ovari. Ini mencetuskan penyakit radang panggul. Bersantai secara berkala meningkatkan peluang anda menghidap penyakit radang panggul hingga 73%.

JUGA BACA: 7 Gejala Anda Mungkin Mempunyai Penyakit Menular Seksual

3. Masalah kehamilan

Douching boleh menyukarkan anda hamil. Selain itu, douching vagina juga berisiko menyebabkan kehamilan ektopik (janin tumbuh di luar rahim). Kemungkinan meningkat hingga 76% jika anda melakukan pembersihan vagina secara berkala. Ini kerana keadaan ideal untuk sistem pembiakan anda terganggu. Selanjutnya, penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang rajin mandi berisiko melahirkan bayi dengan berat badan normal.

BACA JUGA: Kepentingan Berat Normal pada Bayi Baru Lahir

4. Kanser serviks

Wanita yang melakukan douching vagina lebih dari sekali seminggu empat kali lebih mudah terkena barah serviks. Sebabnya, douching boleh meningkatkan risiko jangkitan HPV genital pada vagina. HPV telah dikenali sebagai salah satu pencetus kanser serviks.

Recent Posts