Cara membuat Air Tajin (Air Rebus Padi) yang Selamat untuk Anak Kecil Anda

Air tajin atau air rebusan beras telah digunakan secara turun temurun oleh masyarakat. Menurut sejumlah kajian, air beras rebus mempunyai manfaat untuk bayi, seperti membantu memperkenalkan makanan padat kepada bayi. Namun, bagaimana membuat air pati yang betul? Ikuti langkah-langkah untuk membuatnya di bawah.

Cara membuat air pati yang betul untuk bayi

Semasa memasak nasi, anda akan menemui air keputihan atau keperangan yang agak pekat. Inilah yang anda kenali sebagai air tajin.

Air rebusan beras ini telah diperhatikan oleh pakar kesihatan mengenai manfaatnya untuk bayi. Selain membantu melancarkan makanan pelengkap, air pati juga boleh digunakan sebagai ubat untuk cirit-birit jika diminum.

Kandungan nutrien air pati dapat menggantikan cecair badan yang hilang serta ORS. Bukan hanya itu, air rebusan beras juga membantu merawat kesihatan rambut dan kulit bayi.

Sekiranya anda berminat dengan kelebihan air pati ini, anda boleh membuatnya sendiri. Walau bagaimanapun, cara membuat air pati tidak boleh asli. Agar tidak gagal, ikuti langkah-langkah di bawah ini untuk air rebusan beras.

1. Sediakan bahan yang diperlukan

Untuk membuat air rebusan beras, anda perlu menyediakan dua bahan utama, iaitu dua sudu besar beras dan 1 cawan air kecil.

Pastikan bekas dan peralatan memasak yang anda gunakan dibasuh dengan sempurna sebelum digunakan.

Jumlah air dan beras di atas hanya digunakan untuk satu atau dua minuman. Anda boleh membuat lebih banyak jika anda ingin menggunakan air rebusan beras untuk mandi atau topeng rambut.

Pilih beras berkualiti untuk membuat air pati.

2. Basuh beras dengan air

Cara membuat nasi rebus adalah sama seperti jika anda ingin memasak nasi. Pertama sekali, basuh beras terlebih dahulu.

Letakkan di dalam bekas kemudian masukkan air suam dan bersihkan beras dari kotoran. Kemudian, buang air yang digunakan untuk mencuci beras.

3. Rebus nasi

Masukkan beras ke dalam periuk dan masukkan air. Rebus kedua bahan tersebut sehingga nasi menjadi lembut dan lembut. Kemudian, matikan api dan pisahkan nasi dari air rebus menggunakan ayak.

4. Sedia untuk dihidangkan

Air beras sudah siap dan anda boleh memberikannya kepada bayi anda. Sekiranya diberikan kepada bayi berusia lebih dari 12 bulan, anda boleh menambah sedikit garam untuk menambah rasa.

Perhatikan ini sebelum memberi air pati

Selain cara membuat air pati yang mesti dipertimbangkan, konsultasi dengan doktor juga sangat diperlukan sebelum memberi air pati.

Doktor akan memberitahu anda bilakah masa yang tepat untuk memberi air kepada bayi anda.

Juga, periksa kemungkinan alahan. Caranya, sapukan sedikit air beras pada kulit atau minum sedikit air rebusan ke dalam mulutnya.

Sekiranya setelah diberi air berkanji, bayi muntah atau ruam muncul, anda harus menahan diri daripada memberikan air tersebut kepada anak anda.

Elakkan menambahkan susu kedelai bersama dengan air kerana boleh mencetuskan masalah pencernaan atau reaksi alergi.

Sekiranya anda menggunakan beras perang, pastikan anda menyaringnya dengan betul. Kerana kandungan serat beras perang lebih tinggi daripada beras putih.

Serat yang lebih tinggi biasanya menjadikan tubuh bayi harus bekerja lebih keras untuk mencerna serat. Jadi, untuk permulaan eksperimen, lebih baik menggunakan nasi putih.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts