Daging Sapi Segar Harus Mempunyai 5 Kriteria Ini Untuk Selamat Digunakan

Daging lembu adalah salah satu sumber makanan yang sangat berkhasiat. Walau bagaimanapun, daging mudah ditumbuhi bakteria atau kulat sehingga sangat mudah reput. Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati ketika membeli daging. Daging segar dapat dikenali dengan cepat oleh warna, bau, tekstur, dan penampilannya. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara daging haiwan penghasil susu segar dan daging busuk!

Perbezaan antara daging lembu segar dan daging lembu busuk

Dilihat oleh bau ...

Daging lembu segar akan mengeluarkan aroma segar. Dengan kata lain, ia memiliki bau "sapi" ringan yang tidak menyengat hidung. Sementara itu, daging lembu busuk akan berbau amis, tengik, tengik, dan bahkan masam yang tidak wajar yang membuat kita cemberut.

Dilihat dari warna ...

Warna daging berwarna merah terang, segar dan berkilat, tidak pucat dan tidak kotor. Lemak mempunyai tekstur keras, putih kekuningan, dan ototnya berserat halus.

Sekiranya daging lembu anda berwarna hijau atau coklat kehijauan, ini adalah tanda bahawa daging itu busuk dan sudah tiba masanya untuk membuangnya.

Dilihat dari tekstur ...

Daging lembu segar padat dan kenyal, tetapi tidak kental. Ini bermaksud apabila anda menekan daging dengan jari anda, permukaannya akan kembali ke keadaan semula.

Daging lembu yang kurang berkualiti akan terasa lembek ketika ditekan, tidak kembali ke posisi semula. Dagingnya juga mudah dihancurkan ketika ditekan. Daging busuk juga akan kelihatan berlendir dan terasa melekit di tangan.

Dari rupa ...

Penampilan daging lembu segar kelihatan lembap, warna merah diedarkan secara merata bebas dari noda atau bintik asing. Daging berkualiti rendah kelihatan apak, lesu dan kusam. Sebilangan daging lembu yang buruk juga mempunyai bintik-bintik putih hitam atau kehijauan, tanda bakteria dalam daging.

Beli daging yang terasa lembap tetapi tidak berair. Walaupun cairan merah yang menetes pada daging bukan darah tetapi jus protein, ini bermakna daging sudah lama di udara.

Apakah akibatnya jika anda makan daging busuk?

Dilaporkan dari Livestrong, walaupun daging busuk telah dimasak pada suhu tinggi, memakannya masih berisiko menjadikan anda keracunan makanan. Sebabnya ialah walaupun api panas membunuh bakteria, mereka boleh meninggalkan racun dalam daging. Baki racun inilah yang menyebabkan keracunan makanan. Proses memasak tidak akan membuang toksin dalam daging.

Gejala keracunan makanan yang paling biasa adalah mual dan cirit-birit selepas makan.

Cara menjaga agar daging tidak mudah rosak

Daging tinggi air, protein dan lemak yang menjadikannya tempat perlindungan yang ideal untuk pembiakan bakteria. Untuk mengelakkan daging cepat rosak, simpan di dalam peti sejuk sebaik sahaja membelinya. Cara menyimpannya tidak semudah itu.

Cara menyimpan daging di rak peti sejuk

Pastikan suhu di dalam peti sejuk sekitar 4ºCelsius. Menyimpannya pada suhu yang lebih panas menjadikan daging lebih mudah terkena pencemaran bakteria.

Cara menyimpan daging lembu di dalam peti sejuk:

  • Simpan daging di rak daging / ikan khas di dalam peti sejuk.
  • Masukkan daging ke dalam bekas tertutup atau beg bersih. Tutup
  • Daging dan makanannya dibungkus secara berasingan
  • Daging juga harus dipisahkan dari makanan lain.
  • Sekiranya anda ingin menyimpan daging yang dimasak, jauhkan dari daging mentah atau bahan mentah apa pun (bukan hanya daging).

Walaupun daging haiwan penghasil tenusu ini dapat disimpan dalam jangka masa yang lama, ia tidak dapat disimpan dalam suhu peti sejuk. Daging segar pada suhu 0-4 darjah Celsius hanya mempunyai jangka hayat 3-7 hari.

Penyimpanan beku (dalam peti sejuk beku)

Daging yang disimpan di dalam peti sejuk beku (penyimpanan beku) boleh bertahan sehingga 6 bulan. Dengan catatan, kaedah penyimpanan mestilah sesuai dan suhu pembeku sentiasa dalam lingkungan 0 hingga -17 darjah Celsius.

Sebelum menyimpan daging di dalam peti sejuk beku, pastikan daging dibungkus rapat dengan zip plastik atau kotak bekas supaya tidak ada udara yang masuk ke dalam daging setelah dibungkus.

Sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk, adalah idea yang baik untuk memberikan tarikh untuk mengingat berapa lama anda menyimpan daging. Anda juga dapat mengetahui daging mana yang telah disimpan lebih lama dan mana yang baru, jadi anda boleh memprioritaskan daging mana yang akan digunakan. Juga, tulis bahagian daging yang anda simpan jika terdapat bahagian daging yang berbeza.

Menyimpan daging lembu segar di dalam peti sejuk menjadikannya tahan lebih lama, tetapi tidak membunuh bakteria. Oleh itu, apabila anda memindahkan daging ke bilik dengan suhu yang lebih tinggi, proses pertumbuhan bakteria akan bermula semula. Jadi, daging yang telah dikeluarkan dari peti sejuk perlu dimasak dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan.

Berapa banyak daging lembu yang enak dimakan dalam satu hari?

Dipetik dari Health Harvard Education, daging merah dari daging lembu yang boleh dan selamat dimakan sehari adalah sekitar 50 hingga 100 gram (bersamaan dengan 1.8 hingga 3.5 auns daging). Walaupun mengandungi protein yang baik untuk tubuh, anda tidak boleh makan banyak daging haiwan ini.

Sebabnya, makan daging lembu terlalu banyak boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan barah usus. Ini kerana daging haiwan penghasil susu ini juga mengandung lemak tepu. Agar tidak makan terlalu banyak daging, anda boleh membahagikan bahagian untuk beberapa makanan.

Contohnya, semasa makan tengah hari anda boleh makan 35 gram daging. Sementara itu, semasa makan malam, anda boleh makan 35 gram daging. Jangan lupa memenuhi pengambilan keperluan pemakanan badan lain dengan menghidangkan daging bersama sayur-sayuran, buah, dan karbohidrat yang mencukupi.

Apakah cara paling sihat untuk memasak daging?

1. Bakar

Memanggang adalah salah satu cara memasak yang paling sihat, terutamanya jika dipanggang pada suhu rendah. Sebaiknya jangan terlalu masak, sehingga daging tidak menghasilkan sebatian yang menyebabkan barah.

2. Rebus atau kukus

Mendidih atau mengukus daging pada suhu rendah membantu meminimumkan pengeluaran sebatian penyebab barah. Walau bagaimanapun, vitamin B dalam daging boleh hilang jika daging direbus atau dikukus sehingga air mendidih.

Recent Posts