Perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari yang perlu anda ketahui

Kini terdapat banyak varian produk pelindung matahari di pasaran. Walau bagaimanapun, banyak pilihan ini kadang-kadang membingungkan banyak orang. Bagi anda yang menggunakan pelindung matahari, adakah anda tahu perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari?

Apakah perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari?

Pada dasarnya, pelindung matahari dan pelindung cahaya matahari adalah pelindung matahari yang berfungsi melindungi kulit dari sinar matahari. Walau bagaimanapun, kedua pelindung ini ternyata berbeza.

Berikut adalah beberapa perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari untuk memudahkan anda melindungi kulit anda sesuai dengan penggunaannya.

Cara-cara bekerja

Salah satu perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari adalah bagaimana ia berfungsi. Kedua-duanya memang dapat melindungi kulit dari sinar matahari, tetapi dengan mekanisme yang berbeza.

Mekanisme perlindungan pelindung matahari

Pelindung matahari adalah losyen pelindung matahari yang dapat menembusi dan diserap oleh kulit sebelum sinar UV mencapai lapisan kulit dan merosakkannya. Walau bagaimanapun, jenis pelindung matahari ini biasanya hanya melindungi kulit dari sinaran UVB.

Bagaimana sunblock berfungsi

Sunblock adalah pelindung matahari yang dapat menyekat dan memantulkan cahaya matahari dari kulit. Berkat kandungan titanium dioksida atau zink oksida di dalamnya, sunblock dianggap berkesan untuk melindungi kedua-dua jenis ultraviolet, iaitu UVA dan UVB.

Anda masih boleh menggunakan salah satu daripada dua produk ini kerana kedua-duanya memberikan perlindungan. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu melihat apakah pelindung matahari yang anda pilih menawarkan perlindungan terhadap sinar UVA dan UVB.

Kandungan bahan dalam produk

Sebagai tambahan kepada mekanisme, perbezaan lain antara pelindung matahari dan pelindung matahari adalah zat di dalamnya.

Kandungan pelindung matahari

Jika dilihat dari segi tekstur kerana bahan-bahan di dalamnya, perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung cahaya matahari cukup kelihatan pada mata anda. Pelindung matahari mempunyai pelbagai sebatian kimia yang bertugas menyerap cahaya matahari, seperti oxybenzone atau avobenzone.

Malangnya, kedua-dua bahan aktif ini boleh mencetuskan reaksi alergi pada orang yang alah kepada PABA (asid para-aminobenzoik).

Walaupun begitu, pelindung matahari mempunyai tekstur yang lebih nipis dan tidak dapat dilihat oleh mata ketika digunakan. Inilah yang membuat sebilangan orang memilih pelindung matahari daripada pelindung cahaya matahari walaupun tahap konsistensi dan bahan di dalamnya boleh mencetuskan alergi.

Panduan Memilih Pelindung Matahari Terbaik Mengikut Jenis Kulit

Bahan dalam sunblock

Sebilangan besar pelindung cahaya matahari di pasaran mengandungi titanium oksida atau zink oksida. Kedua-dua sebatian aktif ini menghasilkan tekstur yang lebih tebal dengan warna yang lebih legap.

Sebilangan orang berpendapat bahawa tekstur pelindung sinar matahari ini menyukarkan mereka untuk menggunakan losyen secara merata. Selain itu, warna sunblock yang legap akan kelihatan setelah disapu pada kulit, menjadikan sebilangan orang tidak menyukai jenis ini.

Berita baiknya, terdapat banyak pelindung cahaya matahari yang kini mempunyai warna yang hampir tidak kelihatan. Sebagai contoh, sunblock untuk kanak-kanak hanya mengandungi salah satu sebatian aktif di atas sehingga tidak kelihatan pekat.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pelindung matahari

Setelah menyedari perbezaan antara tabir surya dan pelindung matahari, tentu ada perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memilih salah satu dari keduanya.

Periksa label sebelum membeli

Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memilih antara pelindung matahari atau pelindung matahari adalah membaca label produk. Kaedah ini diperlukan jika anda ingin mengelakkan produk yang mengandungi wangian atau minyak pada pelindung matahari.

Selain itu, beberapa pelindung matahari dan pelindung sinar matahari diformulasikan untuk digunakan sebagai penghalau serangga seperti nyamuk. Walau bagaimanapun, ini tidak digalakkan oleh American Academy of Dermatology.

Mereka menjelaskan bahawa pelindung matahari mesti digunakan semula dengan kerap untuk perlindungan maksimum. Sementara penghalau serangga hanya dapat digunakan beberapa kali agar tidak menjadi masalah pada kulit.

Ketahui syarat di label pelindung matahari

Selain memeriksa kandungan di dalamnya, jangan lupa mengenali syarat khas pada pelindung matahari. Ini untuk memudahkan anda mengetahui perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung cahaya matahari kerana kedua-duanya mempunyai cara kerja yang berbeza.

Berikut adalah dua istilah penting dalam setiap produk pelindung matahari yang perlu anda ketahui.

Spektrum luas

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, terdapat dua jenis cahaya matahari yang paling sering anda dengar, iaitu UVA dan UVB. Huruf A dalam UVA bermaksud penuaan ( penuaan ). Sementara itu, B dalam UVB bermaksud pembakaran ( pembakaran ).

Sekiranya produk pelindung matahari mempunyai label spektrum luas , itu bermaksud pelindung matahari dapat melindungi kulit dari dua sinar UV. Itulah sebabnya, anda harus memilih pelindung matahari yang merangkumi istilah spektrum luas pada pembungkusan.

Masa yang tepat untuk menggunakan pelindung matahari untuk kulit yang lebih sihat

SPF

SPF bermaksud Faktor Pelindung Matahari . SPF dalam pelindung matahari dan pelindung sinar matahari memberitahu anda seberapa baik pelindung matahari melindungi kulit dari selaran matahari.

Nombor SPF juga menjadi penentu berapa lama anda boleh terkena cahaya matahari tanpa terbakar semasa menggunakan produk. Sebagai contoh, pelindung matahari dengan SPF 30 akan menyerap cahaya matahari 30 kali lebih lama untuk mengelakkan terbakar sinar matahari.

Walaupun begitu, semakin tinggi bilangan SPF tidak menunjukkan betapa kuatnya perlindungan yang diberikan oleh produk. Pilih produk pelindung matahari atau sunblock dengan SPF sesuai dengan keperluan kulit anda.

Walaupun berbeza, tabir surya dan pelindung matahari melindungi kulit, terutama dari risiko barah kulit dan penyakit kulit yang lain. Mengetahui perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari memudahkan anda memilih mana yang paling anda perlukan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi mengenai penggunaan pelindung matahari.

Recent Posts