Makanan Penghilang Sakit Kepala, Terdapat 9 Berkesan

Sakit kepala boleh datang secara tiba-tiba, sengit atau timbul secara beransur-ansur. Kesakitan dapat bertahan seketika, beberapa hari, bahkan berbulan-bulan. Selain mengambil ubat penghilang sakit kepala, anda juga boleh makan makanan sihat secara berkala yang dianggap berkesan sebagai penghilang rasa sakit. Jadi, makanan apa yang boleh dimakan untuk membantu melegakan sakit kepala?

Makanan melegakan sakit kepala yang kuat

Dikutip dari Cleveland Clinic, memakan makanan yang mengandungi MSG, nitrat, tiramina, dan minuman seperti alkohol dan kafein berlebihan boleh menyebabkan sakit kepala. Walau bagaimanapun, beberapa makanan lain adalah sebaliknya.

Berikut adalah beberapa makanan yang dikatakan sebagai penghilang rasa sakit bagi orang yang mengalami sakit kepala:

1. Ikan tinggi omega-3

Ikan yang tinggi omega-3 dikenal sebagai ubat penahan sakit kepala, dengan mengurangkan kejadian serangan dan melegakan gejala migrain.

Sebuah kajian pada pasien migrain menunjukkan bahawa asam lemak omega-3 dapat mengurangi frekuensi sakit kepala, dan mempercepat durasi sakit kepala sebanyak 74 persen. Ini berlaku kerana asid lemak omega-3, terutama EPA, mempunyai sifat anti-radang, salah satunya adalah dengan menghalang pengeluaran prostaglandin, hormon yang memicu sakit kepala, sakit dan radang.

Salmon, mackerel, trout, dan herring adalah beberapa contoh ikan dengan kepekatan omega-3 yang tinggi. Untuk mendapatkan faedahnya sebagai penghilang sakit kepala, anda boleh memakan ikan ini dua kali seminggu sebanyak 8 ons atau sekitar 230 gram. Sekiranya tidak, anda boleh mencuba pengambilan makanan tambahan minyak ikan.

2. Kentang Bakar

Salah satu pencetus sakit kepala adalah dehidrasi atau badan kekurangan cecair dan elektrolit. Oleh itu, menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang dapat menjadi cara untuk melegakan sakit kepala.

Selain minum banyak air, menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang dapat dilakukan dengan memakan kentang bersama dengan kulit. Makanan ini diketahui mengandungi kalium yang dapat membantu menjaga keseimbangan air dan elektrolit tubuh, sehingga dapat menjadi penghilang sakit kepala.

Anda boleh menikmati faedah ini dengan memakan kentang panggang dengan kulitnya. Dalam keadaan ini, kandungan kalium dianggap paling tinggi, iaitu sekitar 925 mg dalam satu kentang panggang bersaiz sederhana dengan kulitnya menyala. Selain itu, makanan ini juga mengandungi magnesium yang juga diperlukan oleh penderita sakit kepala.

3. Badam

Selain daripada kentang, badam adalah contoh lain dari makanan penenang sakit kepala yang kaya dengan magnesium. Seperti disebutkan sebelumnya, kandungan magnesium diperlukan untuk penderita sakit kepala, terutama migrain.

Sebabnya, orang yang mengalami migrain cenderung mempunyai kadar magnesium yang lebih rendah daripada mereka yang tidak. Tahap magnesium yang rendah dalam aliran darah dapat menyebabkan keradangan, yang boleh menyebabkan sakit kepala migrain.

Sebaliknya, magnesium dalam badam dipercayai dapat melawan sakit kepala dengan merehatkan saraf dan otot yang mempengaruhinya. Selain itu, makanan ini juga dikatakan mengandung salisin, yang merupakan komponen anti-radang yang terdapat dalam aspirin sebagai penghilang rasa sakit untuk sakit kepala.

4. Roti gandum

Tahap gula darah rendah adalah salah satu pencetus sakit kepala secara tiba-tiba. Ini kerana kekurangan kandungan glukosa juga mencetuskan dehidrasi dan penurunan tenaga. Kesannya, bekalan nutrien dan oksigen yang diedarkan ke otak berkurang.

Sebagai cara cepat untuk meningkatkan kadar gula dalam darah, makan roti gandum. Karbohidrat dalam gandum tidak mudah dicerna oleh badan, sehingga dapat mengekalkan kadar gula darah yang stabil lebih lama daripada roti putih biasa.

Satu kajian yang dilakukan di Roma juga menunjukkan, meningkatkan penggunaan roti gandum dan pasta gandum, sementara mengurangi penggunaan roti putih, dapat mengurangi serangan migrain dan penggunaan ubat penghilang dalam sebulan. Selain itu, gandum utuh juga mengandungi magnesium yang baik untuk penghidap sakit kepala.

5. Cendawan

Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala, terutama migrain, yang berulang, anda boleh menambahkan cendawan pada makanan anda. Cendawan mengandungi vitamin B2 (riboflavin) yang diketahui dapat melegakan gejala migrain.

Para penyelidik tidak tahu dengan tepat bagaimana vitamin B2 dalam diet boleh menjadi penghilang sakit kepala. Walau bagaimanapun, sebilangan orang yang kekurangan vitamin B2 terbukti lebih cenderung kepada migrain.

Selain itu, riboflavin juga penting untuk pertumbuhan, perkembangan, dan fungsi sel-sel dalam tubuh. Ia juga membantu mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga yang anda perlukan, sehingga anda tidak merasa lesu atau letih. Keletihan adalah keluhan yang biasa bagi penderita sakit kepala migrain.

6. Bayam

Sayuran adalah makanan penting untuk kesihatan semua orang, termasuk yang sakit kepala. Bagi pelbagai jenis sayur-sayuran, bayam adalah salah satu makanan yang boleh menjadi penenang sakit kepala.

Bayam diketahui mengandungi vitamin B, magnesium, dan mikronutrien penting lain yang dipercayai dapat migrain atau sakit kepala yang serius.

Dilaporkan dari One Green Planet, vitamin dan mineral ini dapat mencegah dan mengurangkan frekuensi migrain kerana kesan positifnya terhadap dua penyebab utama migrain, iaitu gangguan fungsi mitokondria (pemecahan nutrien untuk menghasilkan tenaga) dan tahap homosistein yang tinggi.

7. Biji-bijian

Anda boleh makan makanan dari biji-bijian yang diproses sebagai penghilang sakit kepala, seperti biji wijen dan biji rami. Biji-bijian jenis ini mempunyai kandungan magnesium yang tinggi dan sejumlah vitamin yang dapat melegakan migrain atau sakit kepala berulang.

Sebagai contoh, biji wijen mengandungi magnesium dan vitamin E yang dapat memberi kesan positif pada tahap hormon dan homosistein yang menjadi punca kebanyakan kes migrain pada wanita, seperti sakit kepala yang berkaitan dengan haid.

Biji rami kaya dengan magnesium, vitamin B, dan vitamin E, semuanya adalah nutrien penting bagi penghidap sakit kepala. Selain itu, biji rami juga mengandungi omega-3 dan omega-6 yang seimbang, yang dapat mengurangkan frekuensi dan keparahan migrain.

8. Ubi keledek

Makan makanan akar, seperti ubi jalar, juga boleh menjadi pilihan untuk meredakan sakit kepala. Makanan ini mengandungi jumlah vitamin B6 yang tinggi serta kompleks vitamin B yang berperanan dalam metabolisme tubuh manusia dan memberi kesan positif terhadap gejala migrain.

Ubi jalar juga merupakan sumber vitamin A dan C, kalium, dan serat yang penting untuk kesihatan dan fungsi kognitif yang optimum. Tidak kurang pentingnya, makanan ini juga mengandung magnesium yang terbukti berperanan menenangkan otak, membantu tubuh berehat, dan mengurangkan kemurungan, gangguan mood, dan sakit kepala.

9. Coklat

Kesan coklat pada sakit kepala adalah topik kontroversi. Beberapa kajian mengatakan, koko (bahan utama coklat), boleh mencetuskan sakit kepala. Namun, dalam kajian lain yang lebih baru, coklat sebenarnya boleh menjadi penghilang makanan dan mencegah sakit kepala daripada menjadi penyebabnya.

Paul Durham, seorang penyelidik dari Missouri State University mengatakan penyelidikannya menyokong fakta bahawa makan makanan yang diperkaya dengan koko dapat meningkatkan protein yang mencegah sel-sel saraf melepaskan molekul inflamasi, yang dianggap berperanan dalam memicu migrain.

Lebih jauh dinyatakan bahawa pengambilan makanan yang mengandungi 10% koko juga meningkatkan kadar sebatian anti-radang di otak dan menekan tahap proses pro-inflamasi. Walau bagaimanapun, coklat yang dimakan bukanlah coklat gula-gula yang mengandungi koko rendah. Sebabnya, makanan ini mengandungi tiramina yang lebih cenderung menyebabkan sakit kepala daripada mengurangkannya.

Sebagai tambahan kepada pengambilan di atas, anda juga boleh memilih jenis makanan lain untuk melegakan sakit kepala, seperti pisang, tembikai, atau beberapa ubat penahan sakit kepala yang lain. Sekiranya makan makanan ini tidak mencukupi untuk meredakan sakit kepala, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau mencuba ubat penahan sakit kepala yang boleh diamalkan di rumah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found