Manfaat Cendawan untuk Kesihatan (dan Juga Risiko)

Cendawan telah lama dimakan, baik sebagai makanan dan untuk pembuatan ubat-ubatan tertentu, kerana tanaman ini memang kaya dengan nutrien. Namun, makan cendawan tidak selalu baik untuk tubuh, kerana terdapat beberapa cendawan yang beracun. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah cendawan untuk kesihatan, bersama dengan potensi risiko, lihat ulasan berikut.

Kandungan nutrien dalam cendawan

Cendawan adalah tanaman yang boleh hidup di alam liar dan juga diusahakan. Tumbuhan ini sering didambakan sebagai makanan diet dan mudah disediakan, baik sebagai makanan segar dan makanan dalam tin. Cendawan yang paling kerap dimakan adalah cendawan putih, atau cendawan shitake.

Menurut Health Line, cendawan rendah kalori tetapi kaya dengan protein, serat, dan vitamin dan mineral. Selain itu, cendawan juga mengandungi antioksidan, selenium dan polisakarida serta vitamin D2 (ergocalciferol).

Manfaat kesihatan cendawan

1. Cendawan dapat menguatkan sistem ketahanan badan

Dalam perubatan tradisional Cina, cendawan shitake digunakan untuk membuat ubat sejuk. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak cendawan shitake dapat melawan virus dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan yang disebabkan oleh bakteria atau jamur.

Kemudian, cendawan shiitake dan cendawan tiram mengandungi beta-glukan, polisakarida yang membantu menguatkan sistem imun. Dalam satu kajian, 52 orang yang memakan satu atau dua cendawan kering sebulan meningkatkan fungsi imun dan mengurangkan risiko keradangan.

2. Menghambat pertumbuhan sel barah

Cendawan kaya dengan antioksidan yang menghilangkan badan dari radikal bebas. Radikal bebas dalam badan berpotensi menyebabkan barah. Beta-glukan dalam cendawan juga digunakan sebagai salah satu rawatan kemoterapi atau terapi radiasi.

Walaupun tidak membunuh sel barah, beta-glukan membantu meningkatkan sistem imun sehingga menghalang pertumbuhan sel barah. Selain itu, beta-glukan juga mengatasi kesan sampingan loya akibat kemoterapi atau terapi radiasi.

Kemudian, lima kajian yang menganalisis 650 pesakit barah gastrik yang mengambil lentinan (salah satu bahan dalam cendawan) semasa kemoterapi mendapati bahawa lentinan meningkatkan kesihatan mereka. Vitamin D pada cendawan juga terbukti dapat mencegah pertumbuhan sel barah dan folat pada jamur juga berperanan penting dalam sintesis dan pembaikan DNA, sehingga mencegah pembentukan sel barah dari mutasi DNA.

Malangnya, khasiat cendawan ini mungkin tidak mempengaruhi semua pesakit barah.

3. Menurunkan kolesterol tinggi

Kandungan beta-glukan, eritadenin, dan kitosan dalam cendawan juga membantu menurunkan kolesterol. Satu kajian dilakukan pada orang gemuk yang menjalani diet dengan cendawan. Hasil kajian menunjukkan bahawa menggantikan daging dengan cendawan selama 3 kali seminggu, dapat meningkatkan HDL (kolesterol baik) sebanyak 8%, mengurangi trigliserida sebanyak 15 persen, dan menurunkan berat badan sebanyak 3,6 persen.

4. Sihat untuk jantung

Serat, kalium, dan vitamin C pada cendawan menyumbang untuk menjaga tekanan darah dan kolesterol sehingga mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan hipertensi.

Risiko dan bahaya yang mungkin timbul dari memakan cendawan

Tidak semua cendawan selamat untuk dimakan. Terdapat beberapa jenis cendawan yang mengandungi racun dan boleh membahayakan tubuh. Sebilangan kemungkinan kesan buruk cendawan ini apabila dimakan adalah seperti berikut.

1. Keracunan

Keracunan boleh berlaku semasa memakan cendawan yang tercemar Camplylobacter jejuni, iaitu bakteria yang boleh muncul pada kulat. Dilaporkan dari Live Strong, Al Wagner dan Texas Agricultural and Mechanical College, keracunan ini menyebabkan rasa mual, cirit-birit, atau kekejangan perut.

Makan cendawan liar seperti amanitas dan cendawan coklat boleh menyebabkan kematian. Satu kajian juga mendapati bahawa sebilangan cendawan liar mengandungi logam berat dan bahan kimia berbahaya.

2. Meningkatkan risiko pelbagai penyakit

Beta-glukan yang terdapat pada cendawan memang dapat mencegah pelbagai penyakit. Walau bagaimanapun, kelebihan beta-glukan dalam badan akan meningkatkan risiko terkena lupus, asma, rematik, dan sklerosis berganda. Tetapi sehingga kini, penyelidikan belum menyimpulkan berapa banyak kandungan beta-glukan yang boleh menyebabkan penyakit ini.

Cendawan yang tumbuh di kawasan perindustrian, kemungkinan besar mengandungi arsenik yang seterusnya dapat meningkatkan barah.

3. Psikosis

Menurut Institut Penyalahgunaan Dadah Nasional, salah satu cendawan, iaitu psilocybin (cendawan ajaib) boleh menyebabkan halusinasi, tingkah laku tidak rasional, persepsi penglihatan atau suara yang menyimpang, menjauhkan diri dari orang lain dan persekitaran.

Perubahan psikotik yang berlaku selepas penggunaan selama 20 minit dan kesannya boleh bertahan hingga enam jam. Selain itu, pengambilan cendawan ini boleh menyebabkan kelemahan otot, mengantuk, mual, muntah, dan ataksia (kehilangan kawalan terhadap fungsi tubuh).

4. Alahan

Spora yang dihasilkan oleh sebilangan kulat boleh menyebabkan reaksi alergi yang melampau pada orang tertentu. Spora terbang ke udara dalam persekitaran yang lembap. Apabila dicium oleh orang yang mempunyai alahan, spora jamur akan menyebabkan jangkitan pernafasan, asma, atau paru-paru.

Untuk itu, untuk mengelakkan kesan buruk cendawan, pastikan anda hanya memakan cendawan yang dijual di tempat yang dipercayai. Jangan sembarangan makan cendawan yang tumbuh di persekitaran rumah anda, atau semasa anda berada berkhemah di kebun atau hutan. Elakkan makan cendawan yang anda tidak tahu jenisnya. Kemudian pastikan pemprosesan cendawan dilakukan dengan betul (dibasuh dan dimasak).

Recent Posts