Mengapa Halusinasi Boleh Muncul? Ketahui Sebabnya

Anda mungkin pernah mendengar tentang fenomena halusinasi. Walaupun tidak dapat dilihat atau didengar oleh orang lain, orang dengan halusinasi merasakannya sebagai sesuatu yang nyata. Mengapa dan bagaimana halusinasi berlaku? Lihat penjelasan di bawah!

Apakah halusinasi?

Halusinasi adalah gangguan yang membuat seseorang menyaksikan atau mengalami perkara-perkara yang tidak nyata dan hanya ada dalam fikirannya sendiri. Sensasi yang dirasakan oleh halusinasi sangat nyata, padahal sebenarnya ia dibuat oleh akal.

Halusinasi dapat mempengaruhi kelima-lima deria. Ya, keadaan ini bukan sahaja membuat seseorang melihat perkara yang tidak nyata, tetapi juga dapat mendengar, menyentuh, atau merasakan sesuatu yang sebenarnya tidak ada.

Walau bagaimanapun, halusinasi tidak sama dengan mimpi yang muncul semasa anda sedang tidur. Sebabnya, halusinasi berlaku ketika anda terjaga atau sedar, dan boleh muncul pada bila-bila masa, sama ada pagi, petang, petang, atau malam.

Umumnya, halusinasi adalah gejala keadaan kesihatan mental tertentu, seperti psikosis. Sebenarnya, keadaan ini juga sering dikaitkan dengan pelbagai gangguan mental yang lain.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan keadaan ini juga merupakan gejala gangguan neurologi, seperti penyakit Parkinson.

Semua jenis halusinasi

Seperti yang dijelaskan di atas, halusinasi boleh memberi kesan pada penglihatan, bau, rasa, pendengaran, dan sensasi taktil. Jadi, jenis halusinasi adalah:

1. halusinasi pendengaran

Halusinasi pendengaran adalah jenis halusinasi yang paling biasa. Dengan keadaan ini, anda mungkin mendengar suara-suara yang datang dari dalam atau luar fikiran anda. Suara itu seperti bercakap antara satu sama lain atau menyuruh anda melakukan sesuatu.

2. halusinasi visual

Halusinasi visual adalah sensasi seperti melihat objek, corak, orang, atau lampu yang tidak nyata. Contohnya, anda mungkin melihat seseorang di dalam bilik atau cahaya yang tidak dapat dilihat oleh orang lain.

3. halusinasi penciuman

Jenis halusinasi ini merangkumi deria bau (bau) anda. Ada kemungkinan anda merasakan bahawa badan anda berbau busuk walaupun anda tidak mencium bau apa-apa. Bau yang anda bau mungkin atau mungkin tidak berbau.

4. halusinasi Gustatory

Halusinasi jenis ini melibatkan deria rasa anda. Tidak seperti halusinasi penciuman, rasa yang anda rasakan dalam halusinasi gustatory sering tidak menyenangkan. Halusinasi gastrik adalah perkara biasa pada orang dengan epilepsi.

5. halusinasi taktil

Halusinasi taktil berkaitan dengan perasaan sentuhan atau pergerakan badan. Contohnya, anda mungkin merasakan serangga merangkak di punggung anda atau tangan menyentuh badan anda. Anda juga mungkin merasakan organ dalaman anda berkedut.

6. halusinasi sementara

Seseorang boleh mengalami halusinasi seperti ini jika hubungan mereka dengan orang lain baru sahaja berakhir atau orang yang rapat baru saja meninggal. Anda mungkin mendengar suara atau melihat orang yang berdekatan untuk waktu yang singkat. Halusinasi sementara akan hilang sebaik sahaja rasa sakit hilang.

Apa yang menyebabkan halusinasi?

Halusinasi boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk:

1. Penyakit mental

Penyebab halusinasi yang paling biasa adalah penyakit mental yang boleh merangkumi skizofrenia, demensia, atau delirium.

2. Penyalahgunaan bahan

Ia juga merupakan faktor yang menyebabkan banyak halusinasi. Pengambilan alkohol atau ubat yang terlalu banyak membuat seseorang melihat atau mendengar perkara yang tidak nyata.

3. Kurang tidur

Halusinasi adalah keadaan yang boleh berlaku ketika anda benar-benar kurang tidur. Seseorang lebih cenderung mengalami halusinasi jika dia terjaga selama beberapa hari atau tidak cukup tidur untuk jangka masa yang panjang.

4. Ubat

Beberapa ubat boleh menyebabkan halusinasi, seperti ubat yang digunakan untuk penyakit Parkinson, kemurungan, psikosis atau epilepsi.

Penyebab halusinasi lain termasuk:

  • Penyakit kronik seperti AIDS, barah otak, kegagalan buah pinggang, dan kegagalan hati.
  • Demam tinggi, terutamanya pada kanak-kanak kecil dan orang tua.
  • Migrain.
  • Dikecualikan oleh (atau sengaja terasing dari) persekitaran sosialnya.
  • Kejang.
  • Pekak, buta, atau cacat penglihatan.
  • Kekejangan okipital, keadaan ini menyebabkan pesakit dapat melihat tompokan atau lampu yang berkelip.

Beberapa cara untuk mengatasi halusinasi

Halusinasi adalah keadaan yang dapat dikendalikan, walaupun tidak dapat disembuhkan 100%. Peratusan penyembuhan bergantung kepada penyebab halusinasi. Oleh itu, doktor akan mengesyorkan rawatan yang paling berkesan. Pelan rawatan boleh merangkumi:

1. Dadah

Rawatan ditetapkan mengikut penyebab halusinasi. Sekiranya anda berhalusinasi akibat berhenti minum alkohol, anda mungkin memerlukan ubat untuk menenangkan sistem saraf.

Namun, jika halusinasi disebabkan oleh penyakit dan demensia Parkinson, pesakit mungkin perlu mengambil jenis ubat lain yang lebih sesuai dengan penyebabnya.

2. Kaunseling psikologi

Kaunseling juga memainkan peranan penting dalam menangani halusinasi, terutamanya jika halusinasi disebabkan oleh keadaan kesihatan mental. Kaunselor dapat membantu pesakit memahami lebih lanjut mengenai keadaan mereka dan menyediakan strategi untuk mengatasinya. Ini sangat penting bagi pesakit yang menderita paranoia.

Bagaimana untuk menolong orang tersayang mengatasi halusinasi?

Sekiranya seseorang yang dekat dengan anda mengalami halusinasi, jangan terburu-buru untuk mengambil tindakan. Lebih baik, kaji dahulu keadaan dan keadaannya. Salah satunya, apakah halusinasi yang dialami oleh orang tersebut menyebabkan dia melakukan perkara berbahaya, baik untuk dirinya sendiri maupun orang lain?

Sekiranya halusinasi adalah keadaan yang menakutkannya, cuba bantu menenangkannya terlebih dahulu. Juga, jangan cuba menerangkan secara paksa bahawa dia mengalami halusinasi.

Sebaliknya, lakukan beberapa strategi yang dapat membantu mereka yang terdekat dengan anda untuk menghadapi halusinasi, seperti yang berikut:

1. Beri rasa aman dan selesa

Semasa mengalami halusinasi, mereka yang paling dekat dengan anda mungkin merasa takut. Oleh itu, cubalah memberinya rasa aman dan selesa. Pastikan bahawa anda akan menjaganya, jadi dia tidak perlu risau.

Di samping itu, anda juga dapat memberikan rasa aman dan selesa melalui sentuhan. Contohnya, menepuk punggungnya dengan lembut dan penuh perhatian. Ini difikirkan untuk membantu mengurangkan halusinasi.

2. Alihkan perhatiannya

Menurut Persatuan Alzheimer, salah satu cara untuk membantu orang yang dikasihi menangani halusinasi adalah mengalihkan perhatiannya. Ajak dia berjalan atau menukar tempat jika dia menunjukkan gejala halusinasi ketika berada di tempat-tempat tertentu.

Di samping itu, anda juga dapat mengalihkan perhatian mereka yang paling dekat dengan anda dengan meminta mereka membincangkan perkara menarik untuk anda berdua. Contohnya, bercakap mengenai hobi, atau filem dan muzik yang anda berdua nikmati.

3. Balas dengan jujur

Walaupun anda memahami bahawa seseorang yang dekat dengan anda berhalusinasi, itu tidak bermakna anda harus berbohong kepada mereka untuk membuat mereka merasa dipercayai atau merasa lebih selesa. Sekiranya dia bertanya sama ada anda melihat atau mendengar perkara yang sama dengannya, jawablah dengan jujur.

Sebabnya, jika anda menjawab seolah-olah anda juga mendengarnya walaupun anda sama sekali tidak, ini hanya akan memperburuk halusinasi yang dialaminya. Anda boleh mengatakan sesuatu seperti, "Saya tahu anda mendengar sesuatu, tetapi tidak."

Ini menunjukkan bahawa anda memahami keadaannya, tetapi itu tidak bermaksud apa yang dilihat, didengar, atau dirasakannya adalah nyata.

Recent Posts