5 Cara Menghilangkan Tudung Leher Dengan Mudah |

Leher yang kelihatan kotor dan menanjak pastinya agak mengganggu penampilan. Keyakinan juga dapat berkurang kerana leher yang tidak dijaga bersih. Adakah anda salah satu daripada banyak orang yang mempunyai masalah leher? Jangan risau, artikel ini akan berkongsi petua bagaimana menghilangkan lebam di leher dengan berkesan dan mudah. Dengar, ya!

Cara menghilangkan lebam di leher dengan mudah

Daki adalah kotoran yang terdiri daripada minyak, peluh, dan sel kulit mati yang terkumpul. Anda mungkin mengalami lebam di hampir semua bahagian badan anda, dan leher adalah salah satu daripadanya.

Penumpukan pada leher kadang-kadang sukar untuk dielakkan, memandangkan leher adalah kawasan badan yang paling banyak berkeringat.

Walau bagaimanapun, kekurangan menjaga kebersihan diri dan boleh menjadi faktor terbesar mengapa naik ke leher.

Selain itu, beberapa keadaan kesihatan boleh mencetuskan penumpukan kotoran di leher, bahkan menyebabkan leher kelihatan hitam.

Malah, menjaga kebersihan bahagian badan, termasuk leher, juga merupakan bentuk pelaksanaan Tingkah Laku Bersih dan Sihat (PHBS).

Berikut adalah beberapa keadaan perubatan yang menyebabkan leher kelihatan hitam dan ditutup dengan kotoran.

  • Acanthosis nigricans (AN): adalah keadaan yang disebabkan oleh tahap insulin tubuh dan biasanya dijumpai pada pesakit diabetes.
  • Dermatitis pengabaian: pengumpulan sel kulit mati dan peluh berlebihan, sehingga kulit menjadi hitam.
  • Pengambilan dadah: ubat-ubatan tertentu seperti NSAID, antimalarial, dan antipsikotik dapat mencetuskan perubahan warna kulit, termasuk leher.

Sekiranya leher anda mempunyai dahi yang berlebihan, jangan risau.

Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan lebam di leher.

1. Bersihkan leher ketika mandi

Semasa mandi, pastikan anda membersihkan leher dengan bersih.

Mandi terlalu cepat atau tidak memperhatikan kawasan tertentu akan menjadikan kotoran lebih sukar dibuang.

Oleh itu, cubalah untuk tidak ketinggalan leher, terutama di bahagian belakang leher.

Dengan cara ini, anda dapat menghilangkan lebam di leher anda secara perlahan tetapi pasti, selagi anda mahu menjadikan ini kebiasaan setiap kali anda mandi.

2. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Salah satu faktor yang menyebabkan leher mudah menghitam dan naik adalah kadar gula darah tinggi.

Oleh itu, cara lain untuk menghilangkan sakit leher adalah dengan mengawal gula darah anda.

Anda boleh memulakan dengan menjalani gaya hidup sihat, dari bersenam secara teratur hingga makan makanan berkhasiat.

3. Segera lap leher ketika berpeluh

Aktiviti harian, terutama yang mesti dilakukan di luar rumah dan di bawah sinar matahari, menyebabkan badan berpeluh dengan lebih mudah.

Leher adalah bahagian badan yang kerap berpeluh. Untuk mengelakkan kotoran dan kotoran menumpuk, pastikan anda mengelap leher anda sebaik sahaja peluh mulai muncul.

Simpan tisu, kain buruk, atau tuala kecil di dalam beg anda setiap saat sehingga anda boleh mengelap leher anda kapan saja dan di mana sahaja.

4. Mengelupas kulit leher

Cara seterusnya untuk menghilangkan kelemumur di leher adalah dengan mengelupas. Apa itu pengelupasan?

Pengelupasan adalah proses membuang sel kulit mati dengan bantuan produk penjagaan kulit tertentu. Anda boleh menggunakan produk tersebut gosok yang mudah didapati di kedai atau pasar raya.

Sekiranya anda memakai gosok, sapukan dan urut produk ke leher anda dengan gerakan bulat. Lakukan pergerakan ini selama 30 saat, kemudian bilas dengan air suam.

Anda juga boleh menggunakan span untuk mengelupas kulit anda. Elakkan pengelupasan pada kulit yang cedera atau terbakar matahari.

5. Menggunakan bahan semula jadi

Alternatif lain untuk membersihkan kotoran adalah menggunakan bahan semula jadi yang ada di rumah.

Anda boleh menggunakan bahan rumah dan membuat gosok bersendirian. Kaedah ini dipercayai berkesan, mudah, dan lebih murah untuk menghilangkan kelemumur di leher.

Salah satu bahan yang boleh anda gunakan ialah kopi.

Menurut kajian dari jurnal Kaedah AnalisisKopi tidak hanya baik untuk menghilangkan sel-sel kulit mati, tetapi juga melindungi kulit dari kuman.

Untuk membuat gosok dari kopi, anda boleh mencampurkan kopi dengan gula merah dan sedikit jus lemon.

Sekiranya anda melakukan cara-cara di atas untuk menghilangkan lebam di leher dan tidak berfungsi, ada baiknya berjumpa doktor.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat topikal atau topikal untuk membantu menghilangkan jerawat yang degil, seperti krim retinol atau benzoil peroksida.

Recent Posts