Memasak Daun Ganja, Adakah Kesan Sama Dengan Merokok Ganja? : Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Sejarah mencatatkan bahawa sejak 10,000 tahun SM, pokok ganja telah digunakan sebagai cawan untuk menyimpan benda-benda berharga. Selain sebagai tempat penyimpanan, daun ganja juga digunakan sebagai rempah memasak. Anda pasti pernah mendengar bahawa ada masakan daerah yang menggunakan daun ini sebagai ramuan dalam memasak. Oleh itu, adakah memasak daun ini mempunyai kesan yang sama dengan merokok ganja? Atau sebenarnya bermanfaat? Ketahui dalam artikel berikut.

Apa itu tanaman ganja?

Ganja merujuk kepada daun kering, batang, bunga dan biji tanaman Ganja sativa. Sekiranya anda memperhatikan tanaman hijau ini, ia memiliki bentuk yang khas, iaitu daunnya berbentuk jari seperti ubi kayu.

Cuma tepi daunnya bergerigi dan tulang daun kelihatan jelas. Selain itu, bentuk daunnya yang unik, tanaman ganja juga dapat tumbuh setinggi 2 meter dan dilengkapi dengan bunga kecil yang terkumpul di bahagian atas.

Tumbuhan kontroversial ini terkenal dengan banyak nama lain, seperti ganja dan ganja. Berdasarkan laporan yang disusun oleh University of California, tanaman ini dapat tumbuh di iklim sederhana atau sejuk, yaitu di daerah dengan cahaya matahari, air, dan udara yang mencukupi.

Walaupun dalam keadaan melampau, tanaman ganja dapat bertahan di gorong-gorong konkrit di sepanjang lebuh raya, sebuah pasukan penyelidik ditemui di luar bandar China.

Hampir semua bahagian ganja digunakan, baik untuk perubatan, perasa makanan, dan digunakan sebagai hiburan. Tumbuhan ini dipasarkan dalam bentuk rumpai (daun ganja dan pucuk keringnya), ekstrak minyak ganja, dan hashish (resin dari tunas tanaman ganja).

Kontroversi penggunaan daun ganja

Sumber: Bob Cat Graham Digital

Ganja diketahui mempunyai manfaat perubatan sehingga digunakan sebagai ubat, baik dalam bentuk tablet, wap, atau minyak pati. Menurut Peter Grinspoon MD, seorang pensyarah di Harvard Medical School menjelaskan kandungan ganja untuk dunia perubatan.

Menurutnya, sebilangan pesakit yang menggunakan ganja sebagai rawatan merasakan beberapa faedah, seperti mengurangkan kesakitan dan menghilangkan kegelisahan dan insomnia. Selain ubat, ternyata daun ganja atau ekstrak minyak ganja juga ditambahkan pada beberapa makanan, seperti kue dan coklat, serta kopi dan teh.

Namun, tidak semua negara membenarkan penggunaan ganja, sama ada untuk perubatan atau makanan. Salah satunya adalah di Indonesia. Tidak sah menggunakan, menyebarkan, menyimpan atau menanam tanaman ini di Indonesia.

Kenapa? Alasannya adalah Kementerian Kesehatan Indonesia, mengungkapkan bahawa walaupun ganja dapat digunakan dalam dunia medis, ganja dapat disalahgunakan, menyebabkan ketergantungan, dan membahayakan kesihatan masyarakat. Walaupun begitu, beberapa hidangan daerah dari Padang, Aceh, dan Medan diketahui masih menggunakan penambahan ganja untuk membuatnya terasa lebih enak, misalnya kuah kari beulangong.

Nah, bagaimana menggunakan ganja dengan memasak daun dan menambahkannya ke makanan, yang dikenali sebagai ganja yang boleh dimakan. Penggunaan ganja dengan cara ini dipercayai sebagai bentuk pemasaran ganja baru kepada masyarakat luas.

Bagaimana tubuh memproses ganja yang dihisap dan dimakan

Sumber: Baik

Tumbuhan ganja mengandungi lebih daripada 421 bahan kimia, termasuk kanabinoid. Apabila daun ganja kering dibakar, lebih dari 2000 sebatian dihasilkan, termasuk nitrogen, asid amino, glukosa, hidrokarbon, terpenes, dan asid lemak sederhana. Di antara semua sebatian ini, yang paling popular ialah delta 9-tetrahydrocannabinol (▵9_THC).

Nah, ada banyak cara untuk menggunakan ganja, iaitu memasak daun ganja (dimakan) atau merokok (dihirup). Walaupun kaedahnya berbeza, sebatian THC keduanya mengikat reseptor tertentu di otak manusia, iaitu reseptor kanabinoid.

Pada dos yang rendah, sebatian THC dapat menghilangkan rasa sakit, merangsang selera makan, mengurangkan pencerobohan, dan melegakan loya. Sementara itu, jika dikonsumsi dalam jumlah besar atau dalam dosis tinggi, sebatian pada batang, bunga, biji, atau daun ganja dapat menyebabkan kesemutan atau bengkak tinggi, iaitu keadaan tidak sedar yang menimbulkan perasaan bahagia.

Walaupun kesan ganja adalah sama, iaitu merangsang reseptor khas di otak, ternyata metabolisme THC berbeza bergantung pada bagaimana anda menggunakannya.

Apabila daun ganja dihisap, sebatian THC akan bergerak dari paru-paru ke otak dalam beberapa minit. Kesan ganja akan berlaku dengan cepat dan singkat kerana perlahan-lahan hilang.

Biasanya mengambil masa sekitar 20 atau 30 minit hingga 1 jam. Inilah sebabnya mengapa perokok ganja dapat menyedut asap daun ganja yang terbakar selama berjam-jam tanpa kesan negatif.

Proses ini berbeza dengan menggunakan ganja dengan memasak daunnya. Pada mulanya, sebatian THC akan diperoleh setelah badan mencerna daun ganja. Setelah diserap dalam perut, sebatian ini akan bergerak ke hati. Di organ ini, sebatian tersebut akan diproses semula sebelum memasuki aliran darah, yang akhirnya boleh menyebabkan kesan sampingan.

Proses penghadaman ganja oleh tubuh memang lebih kompleks, melibatkan banyak organ, sehingga memerlukan waktu lebih lama. Biasanya akan memakan masa sekitar 3 hingga 6 jam untuk merasakan kesannya.

Memasak daun ganja dan merokok, adakah kesannya sama?

Secara umum, merokok ganja atau memasak daun ganja dan dimakan menyebabkan kesan yang hampir sama. Inilah masanya badan bertindak balas secara berbeza.

Dalam dos yang rendah, sebatian ini dapat mengurangkan rasa sakit, mengurangkan pencerobohan, merangsang selera makan, dan dapat membantu mengurangkan rasa mual. Sementara itu, jika ganja digunakan dalam dos yang tinggi atau dalam jumlah yang banyak, ia boleh menyebabkan khayalan, halusinasi, ucapan yang tidak jelas, dan "giting" atau "tinggi" (tinggi).

Giting adalah keadaan yang membuat seseorang merasa senang dan selesa, tetapi pada masa itu dia tidak sedarkan diri, alias halusinasi. Ini berlaku kerana bahan THC merangsang pembebasan dopamin, hormon yang berfungsi untuk menimbulkan keseronokan dan mengurangkan kesakitan.

Di samping itu, kesan lain yang mungkin berlaku jika anda memasak daun ganja atau menyedut asap dari pembakaran, termasuk:

Kesan jangka pendek

 • Rasa gembira dan gembira
 • Rasa santai dan santai
 • Rasa masa berjalan lebih perlahan
 • Perubahan persepsi deria
 • Gelisah dan mengantuk
 • Koordinasi badan terjejas
 • Mulut terasa kering dan mata merah
 • Selera makan bertambah
 • Denyutan jantung lebih cepat
 • Kebimbangan dan paranoia

Kesan tambahan jika digunakan secara berkala

 • Kemerosotan kemampuan berfikir dan membuat keputusan
 • Penurunan ingatan
 • Sukar untuk memberi tumpuan dan menilai sesuatu
 • Mood berubah dengan mudah, biasanya menyebabkan kegelisahan dan kemurungan

Walaupun kesannya cukup banyak, setiap orang mungkin mengalami kesan yang berbeza. Ini bergantung pada proses metabolik badan, cara menggunakan ganja, dan dos ganja yang digunakan.

Kesan ganja pada badan setelah dihisap atau dimakan

Apabila memasuki badan, ganja akan mempengaruhi beberapa sistem di dalam badan anda, termasuk:

Sistem pernafasan

Menghirup asap ganja mempunyai kesan yang sama dengan merokok asap tembakau. Kedua-duanya mengandungi pelbagai bahan kimia beracun, seperti amonia, hidrogen sianida yang boleh merengsakan saluran pernafasan dan paru-paru anda. Selain itu, asap ganja juga mengandungi karsinogen yang dapat mencetuskan dan meningkatkan kejadian barah di paru-paru.

Sistem penghadaman

Sekiranya merokok ganja mempengaruhi sistem pernafasan, maka memasak daun ganja dan memakannya akan memberi lebih banyak kesan kepada sistem pencernaan, iaitu perut, usus, dan hati. Ya, ketiga-tiga organ ini memproses makanan yang mengandungi ganja, memetabolismekan sebatian yang terkandung, dan mengedarkannya ke dalam darah.

Sistem peredaran

Menggunakan ganja salai akan membawa sebatian THC dari paru-paru ke aliran darah dan dihantar ke seluruh badan. Dalam beberapa minit setelah dihirup, saluran darah di sekitar mata akan melebar, menjadikan mata menjadi merah dan degupan jantung akan meningkat 20 hingga 50 degupan seminit. Keadaan ini akan dapat berterusan selama 3 jam.

Sistem saraf pusat

Sebatian THC mencetuskan otak untuk melepaskan sejumlah besar dopamin. Walaupun menimbulkan perasaan "seronok", fungsi otak menilai dan menyimpan kenangan terganggu.

Selain itu, sebatian ganja juga mengganggu kerja cerebellum dan ganglia basal, kawasan otak yang bertanggungjawab menjaga keseimbangan dan menyelaraskan pergerakan.

Berapa lama sebatian ganja kekal di dalam badan?

Setelah anda menggunakan ganja, sebatian yang terkandung akan dikesan dalam air kencing, darah, air liur, dan rambut. Biasanya ganja akan dikesan melalui beberapa ujian selama 1 hingga 30 hari selepas digunakan. Namun, apabila digunakan setiap hari atau dosisnya cukup tinggi, ganja dapat dikesan dalam waktu yang lebih lama, iaitu sekitar 90 hari.

Mengapa ganja boleh tinggal di dalam badan dalam jangka masa yang lama? Kedua batang, bunga, biji, dan daun ganja dapat larut dalam lemak. Ini bermaksud, sebatian ganja akan mengikat lemak di dalam badan sehingga memerlukan masa yang lama untuk hilang sepenuhnya dan dibazirkan.

Selain metabolisme tubuh, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi jangka masa sebatian ganja dalam tubuh, iaitu jantina, indeks jisim badan, dan usia. Kemudian, berapa kerap (kekerapan) dan berapa banyak (dos) penggunaan ganja juga mempengaruhi berapa lama ganja berada dalam sistem badan.

Memasak daun ganja diketahui menyebabkan sebatian ganja tinggal di dalam badan lebih lama daripada merokok. Nah, ada beberapa ujian yang boleh digunakan untuk menentukan keberadaan ganja di dalam tubuh seseorang, iaitu:

Ujian air kencing

Ujian ini paling kerap digunakan untuk mengesan kehadiran ganja melalui air kencing. Sekiranya ganja digunakan hingga 3 kali seminggu, sebatian ganja akan berada dalam air kencing selama 3 hari. Apabila digunakan 4 kali seminggu, ganja dalam air kencing akan berada di sana selama 5 hingga 7 hari.

Tambahan pula, jika digunakan setiap hari, ganja akan berada dalam air kencing selama 10 hingga 15 hari. Penggunaan ganja beberapa kali sehari akan berada dalam air kencing selama lebih dari 30 hari.

ujian darah

Secara amnya, sebatian ganja akan berada dalam darah selama 1 hingga 2 hari selepas penggunaan. Namun, jika digunakan cukup kerap, sebatian ganja dapat dikesan dalam darah hingga 25 hari setelah digunakan.

Seperti yang anda ketahui bahawa sebatian ganja boleh dicampurkan dalam aliran darah. Apabila darah yang mengandungi ganja diedarkan ke seluruh tisu, sebilangan sebatian tersebut diserap kembali ke dalam darah dan dipecah. Proses penyerapan inilah yang membolehkan ganja kekal dalam aliran darah selama berhari-hari.

Ujian air liur (air liur)

Memasak daun ganja atau mencampurkan minyak ganja dalam makanan boleh meninggalkan sebilangan sebatian dalam air liur. Sekiranya digunakan sekali, sebatian ganja akan berada di dalam air liur dalam 1 hingga 3 hari. Semasa penggunaan biasa, sebatian ganja akan dikesan sehingga 29 hari.

ujian rambut

Semua ubat yang anda ambil boleh disimpan di folikel rambut anda hingga 90 hari. Setelah digunakan, sebatian dalam ganja akan sampai ke folikel rambut melalui saluran darah.

Kerana rambut tumbuh sekitar 12.7 cm sebulan. maka kaedah ini akan mengambil rambut 30 cm dekat dengan kulit kepala. Biasanya sebatian ganja akan berada di rambut selama 3 bulan.

Apa risiko memasak daun ganja atau merokok?

Penggunaan tanaman ini telah menimbulkan kontroversi kerana memberi kesan negatif kepada kesihatan, menurut CDC, Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit di Amerika Syarikat. Kesan negatif yang disebabkan oleh memasak daun ganja atau menyedut asap dari pembakaran termasuk:

1. Ketagih

Sekiranya seseorang tidak berhenti menggunakan ganja, ini boleh menjadi tanda ketagihan ganja. Orang dengan keadaan ini cenderung melakukan perbuatan negatif, seperti pencurian. Ini dilakukan kerana kos untuk membeli ganja sangat mahal.

Apabila seseorang cuba berhenti menggunakan ganja, bahan THC di otak akan mendorong pengguna untuk terus menggunakan dan bahkan meningkatkan dosnya. Lama kelamaan, orang tersebut akan mengambil ganja dalam dos yang besar dan akan menjadi semakin sukar untuk dibuang.

2. Masalah otak dan gangguan mental

Sebatian ganja mempengaruhi sistem saraf pusat, iaitu otak anda. Otak bertanggungjawab untuk banyak perkara, seperti ingatan, pembelajaran, perhatian, koordinasi, emosi, dan membuat keputusan. Penggunaan ganja mengganggu fungsi dan perkembangan otak.

Selain itu, ganja juga mempengaruhi kesihatan mental. Penggunaan ganja menyebabkan perasaan cemas, paranoia, halusinasi. Sekiranya ia berlaku secara berterusan, kemurungan, gangguan kecemasan, dan skizofrenia dapat terjadi, bahkan mendorong seseorang untuk bunuh diri.

3. Penyakit paru-paru

Penggunaan ganja dalam bentuk rokok, kesannya sama seperti rokok tembakau. Asap mengandungi banyak toksin yang boleh menyebabkan kerengsaan dan membentuk tisu parut di paru-paru. Pada mulanya, pengguna ganja akan merasakan mulut kering dan batuk yang penuh dengan kahak. Sekiranya tidak dihentikan, risiko barah paru-paru dan bronkitis akan meningkat.

4. Penyakit jantung

Salah satu kesan penggunaan ganja adalah mempercepat degupan jantung. Selain itu, sebatian ganja yang memasuki aliran darah dan dipam oleh jantung sudah tentu akan merosakkan fungsi jantung secara perlahan. Ini boleh menyebabkan peningkatan risiko strok dengan penyakit jantung.

Recent Posts