11 Faedah Menyusukan untuk Menyokong Kesihatan Ibu dan Bayi

Penyusuan susu ibu dengan menyusui atau mengepam adalah penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan kesihatan bayi. Selain membantu memenuhi keperluan pemakanan bayi, susu ibu juga menawarkan banyak faedah untuk ibu dan bayi. Untuk lebih yakin dan bersemangat menyusu, lihat pelbagai faedah penyusuan susu ibu, termasuk penyusuan eksklusif untuk ibu dan bayi, mari kita pergi!

Banyak faedah penyusuan susu ibu dan bayi

Memandangkan kepentingan dan banyak manfaat penyusuan susu ibu, pemerintah mengeluarkan peraturan mengenai penyusuan susu ibu eksklusif untuk 6 bulan pertama. Peraturan ini terkandung dalam Peraturan Pemerintah No. 33 pada tahun 2012.

Dalam peraturan ini, adalah hak bayi untuk mendapatkan susu ibu setiap hari. Anda tidak perlu risau bayi anda akan kekurangan zat makanan kerana dia mendapat susu ibu setiap hari tanpa nutrien lain.

Sebenarnya, terdapat banyak faedah penyusuan untuk bayi yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi pada peringkat awal kehidupan.

Beberapa kelebihan penyusuan susu ibu untuk bayi, termasuk penyusuan susu ibu eksklusif, adalah seperti berikut:

1. Mengandungi nutrien penting untuk bayi

Kandungan nutrien susu ibu merangkumi karbohidrat, protein, lemak, vitamin, dan mineral. Susu ibu atau susu ibu pertama yang diberikan kepada bayi dipanggil kolostrum.

Kolostrum adalah susu pertama yang keluar dalam beberapa hari pertama selepas anda melahirkan. Berbeza dengan warna putih susu ibu seperti susu pada umumnya, warna kolostrum tidak seperti itu.

Warna khas susu ibu pertama ini jelas tetapi sedikit kekuningan. Selain berbeza dari segi warna, tekstur kolostrum juga berbeza dengan susu ibu kerana cenderung lebih pekat ketika dipegang.

Melihat warna yang berbeza dari kebanyakan susu, kolostrum sering disalah anggap sebagai susu ibu yang kurang berkualiti.

Sebenarnya, seperti yang dilaporkan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), kualiti susu ibu kolostrum sangat baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi kerana mengandungi pelbagai nutrien penting.

Anda tidak boleh membuang cairan kolostrum ini kerana mengandungi sejumlah nutrien yang baik untuk bayi.

Kenali kolostrum dan kandungan nutriennya

Kolostrum adalah susu ibu cair pertama yang disediakan sebagai pengambilan paling awal untuk bayi.

Jadi, anda tidak perlu meragui kandungan nutrien susu ibu atau kolostrum pertama. Kolostrum kaya dengan protein, lemak, vitamin, mineral, antioksidan, antiglobulin, sel darah putih, dan imunoglobulin.

Imunoglobulin dalam kolostrum adalah antibodi yang diperoleh bayi dari ibu dan memberikan imuniti pasif kepada bayi.

Kekebalan pasif ini dapat melindungi bayi dari bahaya penyakit yang disebabkan oleh bakteria dan virus. Kandungan kolostrum juga bertanggung jawab untuk meningkatkan sistem imun bayi.

Sebenarnya, sifat kolostrum adalah julap sehingga dapat membantu melancarkan kerja sistem pencernaan bayi.

Jumlah kolostrum dalam susu ibu tidak banyak, tetapi faedah di dalamnya sangat baik untuk bayi.

Berkat khasiat kolostrum, susu ibu buat pertama kalinya menyarankan agar anda tidak ketinggalan memberi makan bayi anda.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, pelbagai manfaat kolostrum untuk bayi adalah seperti berikut:

  • Membantu menguatkan sistem ketahanan bayi yang baru lahir.
  • Membentuk lapisan pada perut bayi untuk mencegah serangan patogen penyebab penyakit, seperti bakteria dan virus.
  • Ini adalah julap yang membantu pencernaan bayi untuk mengeluarkan mekonium (najis gelap pertama).
  • Membantu mencegah penyakit kuning pada bayi dengan membuang bahan buangan berbahaya dari badan bayi.
  • Membekalkan nutrien yang mencukupi dan diperlukan oleh bayi untuk perkembangan dan pertumbuhan otak, mata, dan jantung bayi.
  • Mempunyai kandungan dan kualiti protein yang tinggi, rendah gula, kaya dengan lemak dan vitamin yang baik.
  • Jumlah kandungan nutrien tepat dan sesuai untuk bayi sehingga mudah dicerna oleh perut bayi yang baru lahir.
  • Mencegah kadar gula darah rendah pada bayi.

Setelah kehabisan, kolostrum akan digantikan oleh cecair putih susu seperti biasa.

Bagaimana jika bayi tidak dapat menerima kolostrum dengan segera?

Sebaik-baiknya bayi harus diberi kolostrum segera atau beberapa jam sejurus selepas kelahiran. Malangnya, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan ibu atau bayi mendapatkan rawatan perubatan terlebih dahulu setelah menjalani proses kelahiran.

Ini tentu membuatkan ibu tidak dapat memberi kolostrum kepada bayi. Dalam keadaan seperti ini, ia sebenarnya boleh dielakkan dengan menggunakan pam payudara.

Cara menyimpan susu ibu yang dinyatakan mesti dipertimbangkan dengan teliti sebelum memberikannya kepada bayi.

Di samping itu, setiap kali susu ibu dinyatakan, payudara akan kosong dan membuat pengeluaran susu kembali secara automatik. Dengan kata lain, mengepam susu ibu secara rutin boleh menjadi cara untuk meningkatkan susu ibu.

Ini kerana setiap kali payudara anda kosong setelah anda mengepam susu ibu, badan anda akan memberi isyarat kepada payudara anda untuk mula menghasilkan susu semula.

Itulah sebabnya semakin kerap anda menyusu atau mengepam susu ibu, semakin banyak susu akan dihasilkan dari payudara.

2. Memenuhi semua keperluan pemakanan bayi

Susu ibu adalah makanan terbaik pertama untuk bayi. Penyusuan pertama ketika bayi yang baru lahir disebut permulaan awal penyusuan (IMD).

Walaupun terdapat pelbagai mitos mengenai ibu menyusu dan cabaran menyusu, penyusuan susu ibu tidak boleh dilupakan.

Sebenarnya, apabila anda mempunyai masalah dengan ibu menyusu, doktor biasanya akan memberikan rawatan dan juga ubat yang selamat untuk ibu menyusu.

Manfaat susu ibu telah memenuhi semua tenaga dan keperluan pemakanan yang diperlukan untuk bayi pada peringkat awal kehidupan sehingga usia 6 bulan.

Dengan cara itu, sebenarnya memberi selain susu ibu seperti susu formula, minuman, atau makanan tambahan sebelum usia 6 bulan belum diperlukan.

Itulah sebabnya keperluan pemakanan harian bayi masih dapat dipenuhi dengan baik walaupun hanya diberi susu ibu.

Malah, pemberian air selama 6 bulan pertama juga tidak digalakkan untuk bayi kerana boleh menggagalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif.

Bukan hanya itu, susu ibu juga dapat memenuhi separuh daripada keperluan harian kanak-kanak berumur 6-12 bulan dan sepertiga balita berusia 1-2 tahun.

Hanya apabila penyusuan susu ibu tidak lagi mungkin, anda boleh memberi pengganti dalam bentuk susu formula.

Walau bagaimanapun, elakkan memberi susu ibu yang dicampur dengan formula (sufor) dalam satu botol.

3. Meningkatkan kecerdasan bayi

Susu ibu dapat membantu perkembangan deria dan kognitif otak bayi.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Perubatan Korea, menyatakan bahawa perkembangan otak bayi yang disusui lebih baik daripada bayi yang tidak disusui.

Ini adalah satu lagi faedah penyusuan susu ibu, terutamanya penyusuan susu ibu selama 6 bulan.

Di samping itu, perkembangan kognitif bayi yang disusui sehingga usia 9 bulan juga lebih baik daripada jika hanya diberikan selama 3 bulan pertama.

Dipetik dari halaman Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), penyusuan susu ibu juga dapat mempengaruhi perkembangan kemampuan intelektual anak-anak.

Sebabnya, penyusuan susu ibu dapat membina kedekatan dan rasa selesa yang kemudian mempengaruhi perkembangan emosi anak-anak.

Kebolehan intelektual dan perkembangan emosi yang lebih matang pada kanak-kanak berguna untuk menyokong kehidupan sosial di kemudian hari.

4. Kebaikan susu ibu untuk meningkatkan sistem imun bayi

Manfaat lain dari penyusuan susu ibu, termasuk penyusuan susu ibu yang eksklusif, adalah dapat membantu menguatkan sistem imun bayi atau sistem imun dari penyakit.

Ini kerana dalam susu ibu terdapat sejumlah antibodi, sel darah putih, dan imunoglubulin A (IgA), terutama cairan pertama susu ibu atau kolostrum.

Kolostrum susu ibu mengandungi imunoglobulin A (IgA) dan beberapa jenis antibodi lain untuk bayi.

IgA berperanan menyediakan lapisan pada saluran pencernaan sehingga kuman, bakteria, dan virus yang membawa penyakit tidak dapat memasuki aliran darah.

Sebaliknya, kelebihan IgA dalam susu ibu juga dapat membentuk lapisan pelindung pada hidung dan tekak.

Manfaat antibodi dalam susu ibu untuk bayi ditugaskan untuk memerangi virus, bakteria, kuman, dan patogen penyebab penyakit lain.

Manfaat sel darah putih dalam susu ibu untuk bayi adalah bahawa ia mengandungi sel penting seperti fagosit untuk membasmi pelbagai kuman.

Ini tentunya akan membantu melindungi bayi sehingga sistem imun di dalam tubuhnya dapat berfungsi dengan optimum.

Bayi yang mendapat susu ibu setiap hari mempunyai saluran pencernaan yang dihuni oleh bakteria Bifidobakteria dan Lactobacillus.

Anda tidak perlu risau kerana ia bukan bakteria jahat, tetapi bakteria baik yang dapat membantu mencegah perkembangan organisma yang membawa penyakit.

Dengan cara itu, susu ibu dapat menjadikan sistem imun bayi lebih kuat.

5. Mencegah penyakit pada bayi

Menariknya, faedah penyusuan eksklusif untuk bayi selama 6 bulan penuh juga terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit.

Contohnya, jangkitan pada saluran pernafasan, telinga, saluran kencing, cirit-birit, radang paru-paru, obesiti, diabetes, alahan, dan sebagainya.

Manfaat ini adalah kerana tubuh bayi mendapat zat imun dari susu ibu sehingga dapat membantu melawan jangkitan.

Bukan hanya itu, kemungkinan bayi mengalami jangkitan saluran pencernaan juga biasanya lebih rendah berkat manfaat penyusuan susu ibu yang eksklusif.

Kerana susu ibu cenderung lebih mudah dicerna oleh sistem pencernaan bayi. Manfaat penyusuan susu ibu juga dapat membantu mempercepat proses pematangan saluran pencernaan sehingga dapat menjalankan fungsinya secara optimum.

Susu ibu yang memasuki saluran pencernaan juga memberikan manfaat kerana ia mencetuskan pembentukan atmosfera yang berasid.

Selanjutnya, suasana berasid ini akan mencetuskan penampilan IgA dan lapisan pelindung pada saluran pencernaan.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, peningkatan jumlah IgaA dikaitkan dengan sistem pertahanan saluran pencernaan yang lebih kuat terhadap jangkitan.

Sementara itu, lapisan saluran pencernaan berfungsi sebagai pelindung sehingga mikroorganisma tidak dapat meresap ke dalam aliran darah.

Ini adalah salah satu kelebihan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi, iaitu dapat meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.

6. Mencegah kegemukan pada bayi

Walaupun bayi selalu menyusui, anda tidak perlu bimbang susu ibu tidak menjadikan bayi gemuk.

Sebaliknya, penyusuan susu ibu yang eksklusif dapat membantu mengekalkan berat badan, dengan itu mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan.

Ini mungkin disebabkan oleh perkembangan bakteria usus yang berbeza.

Jumlah bakteria usus pada bayi yang disusui lebih tinggi dan boleh mempengaruhi penyimpanan lemak, menurut penyelidikan dalam jurnal itu Perubatan Klinikal.

Malah, manfaat susu ibu untuk bayi juga dilihat kerana ia mempunyai banyak leptin di dalam badan.

Leptin adalah hormon yang bertanggungjawab mengawal selera makan dan juga penyimpanan lemak di dalam badan.

Akibatnya, kenaikan berat badan bayi tidak langsung naik. Atas dasar ini, susu ibu mempunyai faedah penting bagi bayi.

7. Kebaikan susu ibu untuk mempercepat pemulihan rahim selepas bersalin

Semasa mengandung, rahim berkembang dari semasa ke semasa ketika bayi membesar di rahim.

Kemudian setelah melahirkan, rahim yang tidak lagi mengandung bayi akan menjalani proses yang disebut inklusi.

Involusi adalah proses di mana ukuran rahim setelah melahirkan akan kembali ke ukuran asalnya seperti sebelum kehamilan.

Proses menukar rahim ke ukuran asalnya dibantu oleh hormon oksitosin.

Selain membantu mengembalikan ukuran rahim, hormon oksitosin juga mengurangkan pendarahan dan mendorong pengecutan rahim setelah melahirkan.

Oleh itu, pemberian susu ibu kepada bayi dapat meningkatkan pengeluaran hormon oksitosin.

Kesannya, proses pemulihan badan setelah melahirkan dapat lebih cepat berkat manfaat penyusuan susu ibu yang satu ini.

8. Susu ibu mempunyai faedah sebagai kontraseptif semula jadi

Penyusuan susu ibu dapat melambatkan penangguhan haid anda, sehingga membantu melambatkan kehamilan setelah melahirkan secara semula jadi.

Ini disebut sebagai amenorea laktasi atau kaedah amenorea laktasi.

Semasa menyusu, pengeluaran hormon estrogen biasanya menurun, sementara ovulasi berlaku ketika tahap estrogen dalam badan meningkat.

Di sini, penyusuan susu ibu dapat membantu melambatkan proses ovulasi pada beberapa bulan pertama selepas bersalin.

Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan. Ia tidak sepenuhnya berkesan sebagai kontraseptif semula jadi untuk mencegah kehamilan.

9. Manfaat penyusuan susu ibu mengurangkan risiko ibu mengalami kemurungan selepas bersalin

Depresi selepas bersalin atau kemurungan selepas melahirkan anak adalah sejenis kemurungan yang dapat dialami oleh ibu sejurus selepas melahirkan.

Dalam kes ini, faedah penyusuan susu ibu untuk ibu dapat membantu mengurangkan risiko mengalami kemurungan selepas bersalin.

Ini dipercayai disebabkan oleh peningkatan hormon oksitosin dan prolaktin semasa menyusu. Proses penyusuan susu ibu mencetuskan tubuh ibu untuk melepaskan hormon prolaktin dan oksitosin.

Prolaktin bertindak sebagai pencetus relaksasi dan juga mencegah telur dari ovulasi untuk beberapa waktu sehingga kitaran haid dapat ditangguhkan sementara waktu.

Sementara oxytocin bertindak sebagai pencetus kedekatan ibu dan bayi. Itulah sebabnya pelepasan kedua-dua hormon ini semasa penyusuan dianggap mempunyai kesan anti-kegelisahan.

Di samping itu, pelepasan kedua-dua hormon ini juga memberikan faedah yang membantu menjadikan badan lebih tenteram dan santai. Terutama jika anda menggunakan posisi penyusuan yang betul.

10. Faedah penyusuan susu ibu mengurangkan risiko penyakit ibu

Manfaat penyusuan susu ibu bagi ibu dipercayai dapat membantu mengurangkan risiko barah, seperti barah payudara dan ovari.

Bukan hanya itu, menyusukan bayi juga dapat membantu mencegah sindrom metabolik. Sindrom metabolik menjadikan ibu berisiko menghidap penyakit jantung, strok, diabetes, dan masalah kesihatan yang lain.

11. Faedah lain dari penyusuan susu ibu, praktikal dan ekonomi

Apabila bayi anda menangis kerana dia lapar di tengah malam, sudah tentu lebih mudah untuk menyusukan bayi daripada anda perlu membuat formula.

Dari sudut ekonomi, penyusuan susu ibu yang eksklusif juga mempunyai faedah, terutamanya jika ia berterusan sehingga bayi berusia 2 tahun.

Ini dapat membantu mengurangkan kos membeli formula setiap bulan. Memandangkan pentingnya penyusuan, pastikan bayi minum susu ibu mengikut jadual penyusuan setiap hari.

Pada hakikatnya, terdapat banyak faedah penyusuan susu ibu untuk bayi dan ibu. Oleh itu, jangan ragu dan bimbang lagi untuk memberi susu ibu kepada bayi anda sebaik sahaja dia dilahirkan.

Agar tidak tersasar mengenai pelbagai maklumat mengenai penyusuan susu ibu secara eksklusif, anda harus berjumpa doktor.

Anda boleh mengemukakan soalan dan menggali lebih mendalam jika ada sesuatu yang anda tidak faham mengenai penyusuan bayi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found