5 Punca Lidah Sakit yang Perlu Diperiksa oleh Doktor

Tidak boleh dipandang rendah, apabila lidah sakit anda secara automatik akan mengalami kesukaran untuk makan, menelan, dan juga bercakap. Terdapat banyak sebab yang menyebabkan lidah terasa sakit. Untuk maklumat lebih lanjut, inilah ulasannya.

Pelbagai penyebab sakit lidah

Sumber: Kesihatan Setiap Hari

1. Digigit atau cedera

Biasanya rasa sakit di lidah muncul kerana gigitan yang tidak disengajakan. Ini sangat mungkin berlaku, terutamanya ketika anda mengunyah makanan. Selain itu, lidah juga kadang-kadang sakit ketika anda mengalami kecederaan, misalnya ketika anda dicubit oleh gigi ketika anda terkena kesan seperti kemalangan atau jatuh. Gangguan kejang seperti epilepsi juga boleh menyebabkan kecederaan lidah akibat digigit tanpa disedari.

Berkumur dengan air garam dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan mempercepat penyembuhan luka ringan. Namun, jika anda mengalami kecederaan parah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

2. Glossitis

Glossitis adalah keadaan ketika lidah menjadi meradang. Glossitis terdiri daripada beberapa jenis; tetapi tidak semuanya menyebabkan sakit lidah. Lidah geografi adalah salah satu keadaan yang boleh membuat lidah terasa sakit pada sesetengah orang.

Keadaan ini berlaku apabila papillae (lebam kecil di lidah) meratakan dan diganti dengan lesi merah dan halus yang dikelilingi oleh garis putih. Ini menjadikan lidah kelihatan seperti kumpulan pulau di peta. Lidah geografi sering menyebabkan sensasi terbakar atau menyakitkan pada lidah.

Selain lidah geografi, reaksi alergi, penyakit seliak, dan kekurangan zat besi dan vitamin B12 juga dapat menyebabkan radang lidah. Untuk mengubatinya, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui sebab sebenar. Selepas itu, doktor akan memberikan rawatan yang paling sesuai untuk keadaan anda.

3. Sindrom mulut terbakar

Sindrom mulut terbakar adalah keadaan di mana mulut terasa panas terus menerus tanpa sebab yang jelas. Keadaan ini mempengaruhi semua bahagian mulut termasuk lidah, gusi, bibir, pipi dalaman, dan bumbung mulut. Sensasi terbakar yang anda rasakan biasanya cukup teruk sehingga terasa seperti lepuh.

Selain rasa sakit dan sensasi terbakar, keadaan ini juga biasanya disertai dengan gejala lain seperti mulut kering dan rasa dahaga yang berterusan hingga rasa aneh di lidah seperti pahit atau logam. Segera berjumpa doktor terdekat sekiranya anda mengalami keadaan ini.

4. Tumor lidah

Kesakitan di lidah kadang-kadang muncul apabila seseorang mempunyai tumor dalam deria rasa. Tumor lidah umumnya terdapat dengan gejala seperti sakit, benjolan, tompok merah atau putih pada lidah, sakit ketika menelan, dan mati rasa. Segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan ada sesuatu yang tidak kena pada lidah anda.

5. Luka barah

Luka canker atau ulser aphthous adalah luka kecil yang terbentuk di tisu lembut mulut atau pangkal gusi. Lesi biasanya berbentuk bulat atau bujur dengan pusat putih atau kuning dan sempadan merah.

Lesi boleh muncul di atas atau di bawah lidah, pipi atau bibir dalam, pangkal gusi, hingga ke bumbung mulut. Apabila anda mengalami bisul aphthous, anda akan mengalami sensasi kesemutan, atau terbakar satu hingga dua hari sebelum luka benar-benar muncul dan kelihatan.

Terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan masalah mulut yang satu ini. Contohnya, kecederaan ringan pada mulut, ubat gigi atau ubat kumur yang mengandungi sodium lauryl sulfate (SLS), penyakit radang usus, hingga penyakit Celiac. Selain itu, penyakit ini juga lebih mudah menyerang wanita berbanding lelaki.

Apabila lidah sakit dan rasa tidak hilang malah semakin teruk, segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab sebenar.

Recent Posts