Pakar Fetomaternal, Pakar Obstetrik untuk Wanita Hamil

Adakah anda pernah mendengar pemeriksaan fetomaternal? Fetomaternal adalah subspesialiti obstetrik dan ginekologi. Biasanya, wanita hamil yang mengalami komplikasi kehamilan disyorkan untuk menjalani pemeriksaan dengan doktor subspesialis fetomaternal.

Sebenarnya, apa itu fetomaternal? Apa peranan wanita hamil? Untuk lebih jelas mengenai ibu mengandung, selami maklumat berikut dengan lebih mendalam, mari kita pergi!

Apa itu fetomaternal?

Sebelum ini, dijelaskan bahawa fetomaternal adalah subspesialiti obstetrik dan ginekologi (obstetrik dan ginekologi).

Secara lebih terperinci, seorang doktor subspesialis fetomaternal adalah seseorang yang ditugaskan untuk menangani masalah atau komplikasi pada wanita hamil yang berkaitan dengan penyakit dan perkembangan pada diri mereka sendiri dan bayi dalam kandungan.

Ini kerana komplikasi kehamilan yang dialami oleh wanita hamil mempunyai risiko tinggi untuk mengancam keselamatan ibu dan bayi.

Bukan hanya semasa mengandung, ibu juga dapat mengalami komplikasi dan masalah kelahiran semasa nifas atau selepas melahirkan berbanding wanita hamil dengan keadaan kehamilan yang normal.

Komplikasi yang membahayakan ibu semasa mengandung, kelainan kongenital (kongenital) janin, kepada masalah semasa melahirkan dan selepasnya adalah keadaan yang dapat ditangani oleh subspesialis fetomaternal.

Anda mungkin disyorkan untuk menjalani pemeriksaan dengan doktor subspesialis fetomaternal jika anda sudah mempunyai keadaan perubatan tertentu sebelum hamil.

Di samping itu, jika anda mengalami keadaan perubatan tertentu semasa mengandung atau selepas melahirkan, anda juga boleh diperiksa oleh doktor subspesialis ini.

Siapa yang harus merawat subspesialis fetomaternal?

Tidak semua wanita hamil perlu menjalani pemeriksaan dengan pakar obstetrik fetomaternal subspesialis.

Terdapat beberapa keadaan yang disyorkan untuk melakukan pemeriksaan dengan doktor pakar ini.

Keadaan wanita hamil yang perlu diperiksa oleh doktor subspesialis fetomaternal adalah seperti berikut:

 • Ibu mengandung bayi dengan kecacatan kelahiran atau komplikasi lain yang disyaki.
 • Ibu mempunyai sejarah keluarga atau keturunan dari gangguan genetik sebelumnya.
 • Ibu telah melahirkan anak dengan cacat lahir sebelumnya.
 • Ibu berusia 35 tahun atau lebih tua pada masa kehamilan.
 • Ibu mempunyai sejarah kehamilan tertentu sebelumnya, seperti keguguran, kelahiran mati, kelahiran pramatang, dan lain-lain.
 • Ibu mempunyai sejarah komplikasi kehamilan, seperti preeklamsia, diabetes kehamilan, dan lain-lain.
 • Ibu mengalami keadaan perubatan yang serius semasa mengandung, seperti hipertensi pada kehamilan, penyakit jantung, gangguan buah pinggang, gangguan hati dan lain-lain.
 • Ibu mengandung anak kembar, kembar tiga atau lebih.
 • Wanita hamil berlebihan berat badan atau gemuk.
 • Wanita hamil mempunyai penyakit kelamin.
 • Wanita hamil yang mempunyai sejarah kejang, penyakit autoimun, hingga masalah pembekuan darah.

Apakah tugas doktor subspesialis fetomaternal?

Mengenai keadaan yang dialami ibu sebelum, semasa, dan selepas kehamilan, berikut adalah pelbagai tugas doktor subspesialis ini dalam memantau kehamilan:

 • Lakukan ujian dan prosedur pemeriksaan, seperti ultrasound, untuk mengetahui keadaan bayi dalam rahim yang sedang berkembang.
 • Membantu wanita hamil menguruskan jika mereka mempunyai keadaan tertentu sejak sebelum kehamilan, seperti diabetes dan tekanan darah tinggi.
 • Kesan dan rawat jika bayi di dalam rahim mempunyai kecacatan kelahiran atau keadaan lain.
 • Memeriksa kemungkinan keabnormalan genetik atau kecacatan kelahiran pada bayi dengan melakukan ujian amniosentesis, mengambil sampel tali pusat, atau mengambil sampel dari chorionic villus.
 • Memantau kelahiran anak mengikut permintaan pakar kandungan wanita hamil.
 • Pantau proses pemulihan dan masalah kesihatan jika ibu mengalaminya setelah melahirkan, seperti jangkitan postpartum, tekanan darah tinggi, atau pendarahan postpartum yang berlebihan.

Apakah faedah ultrasound fetomaternal?

Kelainan janin dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan ultrasound, salah satunya adalah ultrasound fetomaternal yang dilakukan oleh doktor subspesialis.

Sebaik-baiknya, pemeriksaan ultrasound dilakukan tiga kali semasa kehamilan.

Malangnya, tidak semua jenis masalah pada bayi dapat dikesan dengan pemeriksaan ultrasound. Kerana keputusan ultrasound tidak 100% tepat.

Ini bermaksud bahawa hasil normal pada ultrasound tidak semestinya menjamin bahawa bayi anda tidak akan mengalami cacat lahir atau kelainan kromosom.

Sebabnya, terdapat kecacatan yang hanya dapat dilihat ketika bayi dilahirkan walaupun semasa pemeriksaan semasa kehamilan keadaan bayi kelihatan normal.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak memerlukan ultrasound. Pemeriksaan ultrasound fetomaternal masih penting dilakukan untuk menjangkakan kelainan pada janin anda.

Doktor subspesialis fetomaternal dapat mengesan kelainan pada perkembangan janin semasa ultrasound.

Pemeriksaan ultrabunyi yang dilakukan oleh doktor subspesialis fetomaternal juga membantu menentukan keadaan dan perkembangan janin dalam rahim jika mengalami kecacatan.

Beberapa kecacatan kelahiran yang dapat dikesan dengan bantuan pemeriksaan ultrasound dari subspesialis fetomaternal termasuk sindrom Down, spina bifida, sindrom Edward, hyfrocephalus, dan lain-lain.

Bukan hanya itu, doktor subspesialis fetomaternal juga dapat melakukan ultrasound untuk menentukan kemungkinan kelainan pada organ bayi seperti dada, perut, ginjal, jantung, dan muka.

Adakah itu bermaksud peranan pakar obstetrik akan diganti?

Apabila keadaan kehamilan anda normal dan tidak ada masalah, peranan pakar obstetrik sahaja mungkin cukup untuk mengawasi perjalanan kehamilan anda.

Walau bagaimanapun, jika terdapat komplikasi atau masalah yang berisiko tinggi bagi anda dan bayi dalam kandungan, pakar obstetrik biasanya mengesyorkan agar anda berjumpa dengan pakar spesialis fetomaternal.

Ini mungkin membuat anda tertanya-tanya, adakah ini bermaksud bahawa pakar obstetrik tidak lagi menjadi tempat untuk rundingan kehamilan anda?

Melancarkan dari halaman Intermountain Healthcare, anda masih akan melakukan pemeriksaan kehamilan dengan pakar obstetrik dan ginekologi atau kehamilan dan pakar kandungan.

Oleh itu, walaupun pakar obstetrik meminta anda memeriksa kehamilan anda dengan subspesialis fetomaternal, peranan pakar obstetrik masih ada.

Dengan kata lain, sekarang ada dua doktor yang akan membantu merawat kehamilan anda.

Pakar obstetrik kemudian akan memberi anda jadual kapan anda harus berjumpa dengan pakar spesialis fetomaternal.

Anda boleh berjumpa dengan doktor subspesialis ini dengan kerap atau hanya sekali-sekala mengikut keadaan dan keperluan anda. Sebenarnya, kebiasaannya pakar obstetrik akan terus membantu proses kelahiran bayi.

Bukan hanya itu, doktor subspesialis fetomaternal juga dapat bekerjasama dengan pakar lain seperti pakar neurologi, perubatan dalaman, dan lain-lain.

Ini kerana wanita hamil mungkin mengalami komplikasi yang sebenarnya ada sebelum kehamilan tetapi hanya dapat dikesan atau bahkan muncul semasa kehamilan.

Bilakah anda mesti melihat subspesialis fetomaternal?

Memetik dari Hackensack Meridian Health, ibu boleh mengunjungi doktor subspesialis ini sebelum kehamilan, semasa kehamilan, atau selepas kehamilan atau selepas melahirkan.

Pertemuan dengan subspesialis fetomaternal sebelum kehamilan bertujuan untuk menentukan keadaan tubuh ibu ketika dia merancang untuk hamil.

Doktor subspesialiti ini dapat membantu merancang kehamilan yang sihat dengan memantau secara berterusan jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu.

Sekiranya anda sedang hamil, doktor subspesialis fetomaternal akan tetap membantu memantau kehamilan anda mengikut keadaan anda.

Contohnya, jika anda mengandung anak kembar, hamil pada usia 35 tahun ke atas, atau mempunyai keadaan tertentu, doktor pakar ini akan membantu menjaga dan memantau kehamilan anda.

Sementara itu, masa untuk mengunjungi subspesialis fetomaternal selepas melahirkan adalah ketika anda mengalami komplikasi seperti jangkitan atau pendarahan selepas bersalin.

Doktor subspesialis fetomaternal akan bekerjasama dengan doktor pakar lain mengikut keadaan kesihatan anda sekarang.

Recent Posts