Ketahui perbezaan antara Pilates dan Yoga sebelum membuat pilihan

Yoga dan Pilates adalah dua bentuk latihan yang boleh dikatakan serupa jika dilihat dari jenis pergerakan. Satu-satunya perbezaan adalah pada tujuan akhir, yoga lebih memfokuskan diri pada latihan fleksibiliti, meditasi, dan pengurusan tekanan, sementara Pilates lebih fokus pada penempaan stamina badan. Lalu, jenis senaman mana yang sesuai untuk anda?

Ketahui perbezaan antara yoga dan Pilates

Banyak orang mula menyukai yoga dan pilates, terutama wanita sebagai sebahagian daripada gaya hidup sihat mereka. Anda juga boleh mencari kelas pilate dan yoga di pelbagai gimnasium dan pusat kecergasan

Yoga dan Pilates adalah sukan berimpak rendah atau berimpak rendah yang mempunyai risiko kecederaan minimum. Walaupun begitu, kedua-dua latihan ini dapat meningkatkan daya tahan dan kesihatan tubuh anda secara keseluruhan.

Sebelum memilih jenis latihan yang sesuai dengan anda, anda harus terlebih dahulu mengetahui beberapa perbezaan antara latihan yoga dan pilates untuk membuat pilihan.

1. Asal

Yoga berasal dan mula berkembang sekitar 5,000 tahun yang lalu di India. Amalan jenis ini terus berkembang selama berabad-abad dan dipengaruhi oleh pelbagai budaya. Hingga kini, ada berbagai jenis yoga, mulai dari Ashtanga, Kripalu, Bikram, hingga Vinyasa.

Sementara itu, pilates adalah praktik yoga versi kontemporari atau moden. Joseph Pilates, seorang atlet dari Jerman mula mengembangkan sukan Pilates sekitar abad ke-20. Dia membuat satu siri latihan fizikal sebagai bentuk pemulihan dan pengukuhan dengan memberi tumpuan untuk mengawal otot teras postur.

2. Kaedah latihan

Kedua-dua kaedah latihan, yoga dan pilates, membawa pemahaman bahawa tubuh dan minda adalah dua perkara yang saling berkaitan.

Perkara yang membuat perbezaan ialah yoga menambah satu elemen, iaitu jiwa. Meneroka jiwa dan kerohanian merangkumi sebahagian besar latihan yoga secara keseluruhan, terutamanya melalui meditasi.

Sementara itu, Pilates membuat prinsip hubungan antara badan dan fikiran, dan mencari cara bagaimana kedua-duanya dapat menolong anda bergerak dalam kehidupan seharian.

3. Alat

Pada dasarnya, kedua-dua sukan ini memerlukan peralatan yang sangat sedikit. Sekurang-kurangnya, anda hanya memerlukan tikar yoga ( tikar yoga ) yang mempunyai fungsi untuk mengurangkan risiko tergelincir tangan dan kaki ketika melakukan pelbagai pergerakan semasa bersenam.

Anda mungkin memerlukan alat bantu ketika melakukan variasi pergerakan Pilates yang sedikit lebih rumit daripada yoga. Anda boleh menggunakan peralatan, seperti cincin pilates , bola pilates , sekatan , atau jalur rintangan yang boleh digunakan untuk melatih di rumah atau gimnasium.

4. Teknik pernafasan

Sama ada dalam yoga atau pilates, senaman pernafasan juga penting untuk anda perhatikan. Sebabnya, setiap sukan ini menggunakan teknik yang berbeza.

Dalam praktiknya, yoga menggunakan teknik pernafasan dalam. Terutama pada jenis yoga Vinyasa dan Ashtanga, biasanya menggunakan teknik ujjayi pranayama atau mengi. Dipetik dari Yoga Journal, ujjayi pranayama adalah teknik bernafas dengan menghirup dan menghembus nafas melalui hidung, yang dapat memberikan tenaga dan kesan yang menenangkan.

Sementara itu, dalam latihan Pilates anda cenderung melakukan senaman bernafas secara umum, iaitu dengan menghirup melalui hidung dan menghembus nafas melalui mulut.

5. Matlamat latihan

Sekiranya matlamat anda untuk bersenam adalah "berlari" ke dalam rutin harian anda untuk kembali fokus, pilihlah yoga. Menurut jurnal itu Terapi Alternatif Dalam Kesihatan dan Perubatan Walaupun begitu, latihan yoga dapat memberi kesan positif dalam menguruskan tekanan. Hasilnya, yoga dapat membantu anda mencapai dan mengekalkan keseimbangan antara badan, minda, dan semangat.

Latihan yoga menggabungkan pergerakan dan postur yang anda perlukan untuk kesihatan dan kesejahteraan umum, dengan menggabungkan relaksasi, bernafas dan meditasi untuk mencapai ketenangan dan kedamaian rohani.

Sekiranya keutamaan anda adalah pulih dari kecederaan atau menguatkan sendi yang lemah, Pilates mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding yoga.

Rachel Compton, pengarah Pilates Elixir Health Club Sydney, seperti yang dikutip oleh Body and Soul mengatakan bahawa Pilates dapat meningkatkan kekuatan dan kestabilan inti badan untuk mengembalikan daya hidup badan setelah kecederaan sendi.

Ahli fisioterapi juga telah menggunakan Pilates selama bertahun-tahun untuk membantu mengurus dan menyembuhkan kecederaan dengan menguatkan otot yang menyokong sendi, dan untuk mencegah kemungkinan kecederaan di masa depan.

Yoga atau Pilates, mana yang lebih baik untuk anda?

Baik untuk atlet dan orang biasa, kedua-dua sukan ini boleh membawa faedah berbeza yang sama hebatnya untuk tubuh anda seperti yang berikut.

  • Yoga adalah senaman yang ideal jika anda mengutamakan regangan dan kelenturan. Kelebihan yoga melalui gerakan regangan dapat membantu menguruskan otot yang lesu setelah anda menggunakannya secara berterusan untuk melakukan aktiviti. Kelas yoga boleh terdiri dari ringan dan santai hingga berpeluh berat bergantung pada kelas dan jenis yoga yang anda lakukan.
  • Pilates adalah senaman yang menguatkan punggung dan tulang belakang, lengan, pinggul, paha dalam, dan perut sambil mencabar bahagian bawah badan anda. Bagi seorang atlet, kelebihan Pilates juga dapat memperbaiki postur badan yang tidak seimbang dan melatih pergerakan badan agar lebih cekap, sehingga dapat mengurangkan risiko kecederaan.
  • Bagi orang awam, kedua-dua sukan ini dapat membantu menurunkan berat badan jika melakukannya dengan kerap. Sesi yoga selama 60 minit dapat membakar sekitar 200-630 kalori, bergantung pada jenis yoga yang anda lakukan. Selain itu, pilates selama 60 minit juga dapat membakar 270-460 kalori setiap sesi, bergantung pada tahap kesukaran.

Jadi, mana yang terbaik antara yoga dan Pilates? Berita baiknya, anda tidak perlu terlalu risau memilih antara dua sukan ini. Sekiranya anda tidak tahu mahu memulakan dari mana, cubalah keduanya dengan mengikuti kelas percubaan dan lihat latihan mana yang sesuai untuk anda. Bahkan ramai orang melakukan yoga dan pilates bersama untuk memanfaatkan dua latihan ini.

Namun, jika anda mempunyai tujuan tertentu, fokuskan latihan anda hanya pada satu latihan agar anda dapat memanfaatkannya sepenuhnya. Juga berjumpa doktor atau tenaga pengajar jika anda melakukan latihan untuk pulih dari kecederaan atau keadaan perubatan tertentu.

Recent Posts