Pening Ketika Berdiri Tiba-tiba, Apa yang Menyebabkannya? •

Anda pasti merasa pening ketika berdiri atau bangun dari posisi tidur. Terutama, jika anda melakukannya secara tiba-tiba. Pada saat itu, terasa seperti dunia berputar, tetapi tidak lama kemudian, pening yang anda rasakan tiba-tiba hilang tanpa jejak. Anda tidak pasti apa yang berlaku? Baiklah, lihat perbincangan penuh mengapa anda boleh merasa pening ketika berdiri di bawah.

Apa yang menyebabkan pening ketika berdiri secara tiba-tiba?

Pening tiba-tiba ketika berdiri adalah akibat dari keadaan yang dikenali sebagai hipotensi ortostatik (HO). Ini adalah keadaan ketika tekanan darah terlalu rendah ketika anda berdiri dari posisi duduk atau berbaring.

Kepala tidak hanya merasa pening, pada tahap yang cukup parah, keadaan ini dapat menyebabkan anda pingsan ketika anda cepat berdiri dari duduk dan berbaring.

Ini berlaku kerana ketika anda berdiri, kekuatan graviti menyebabkan darah terkumpul di kawasan perut dan kaki anda. Ini menyebabkan tekanan darah turun kerana tidak cukup darah kembali ke jantung.

Biasanya, sel khusus yang terletak berhampiran jantung dan arteri di leher akan memahami penurunan tekanan darah ini. Kemudian, sel-sel ini menghantar isyarat ke otak yang kemudian mengarahkan jantung untuk mengepam darah lebih cepat dan lebih banyak.

Ini akan menstabilkan tekanan darah. Bukan hanya itu, keadaan ini akan mendorong saluran darah menjadi sempit dan meningkatkan tekanan darah menjadi normal kembali.

Keadaan ini cenderung ringan dan tidak berbahaya. Sebenarnya, anda mungkin mengalami HO hanya beberapa minit sebelum sakit kepala hilang.

Walau bagaimanapun, HO yang diklasifikasikan sebagai teruk dan sering berlaku boleh mencetuskan masalah kesihatan yang serius. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor untuk berunding dengan masalah kesihatan sekiranya anda sering mengalaminya.

Anda juga mungkin mengalami HO kerana keadaan lain, seperti dehidrasi, terlalu lama berehat di tempat tidur, dan banyak lagi.

Siapa yang terdedah kepada ini?

Terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko anda mengalami pening ketika berdiri, seperti:

1. Warga emas berumur lebih dari 65 tahun

Keadaan ini akan lebih mudah terjadi pada orang tua yang berumur 65 tahun ke atas. Kerana sel khas yang berada di dekat jantung dan arteri di leher akan berfungsi dengan lebih perlahan.

Bukan hanya itu, jantung yang semakin tua akan semakin sukar untuk mengepam darah dengan cepat. Kesannya, anda akan lebih mudah mengalami keadaan ini sekiranya anda telah memasuki usia tersebut.

2. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh meningkatkan risiko anda mengalami pening ketika berdiri. Contohnya, ubat untuk merawat tekanan darah tinggi atau ubat penyakit jantung seperti ubat diuretik, penyekat alfa, penyekat beta, penyekat saluran kalsium, dan perencat ACE.

Ubat lain yang berfungsi untuk merawat penyakit Parkinson, beberapa antidepresan, beberapa antipsikotik, relaksan otot, dan beberapa ubat untuk mengatasi disfungsi ereksi juga dapat meningkatkan potensi anda untuk merasa pening ketika anda berdiri.

3. Masalah kesihatan tertentu

Sekiranya anda mempunyai penyakit jantung, termasuk penyakit jantung valvular, serangan jantung, dan kegagalan jantung, anda mungkin merasa lebih mudah merasa pening ketika bangun dari tidur dan berdiri.

Selain itu, gangguan sistem saraf seperti penyakit Parkinson, dan beberapa masalah kesihatan yang boleh merosakkan saraf seperti diabetes dapat menurunkan tekanan darah anda.

4. Terdedah kepada cuaca panas

Terkena cahaya matahari yang terik boleh menyebabkan anda merasa pening ketika berdiri. Sebabnya, ketika anda berada dalam cuaca panas, anda tentu akan berpeluh sehingga badan mengalami dehidrasi atau kering.

Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan darah anda turun dan menyebabkan hipotensi ortostatik, yang boleh menyebabkan anda merasa pening ketika berdiri.

5. Kehamilan

Apabila sistem peredaran darah anda menjadi lebih cepat ketika anda hamil, tekanan darah anda lebih mudah turun. Ini sebenarnya agak normal bagi wanita hamil.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana setelah melahirkan, tekanan darah anda akan kembali normal seperti sebelumnya.

6. Pengambilan alkohol

Sekiranya anda sering minum alkohol, jangan terkejut jika anda sering merasa pening ketika bangun tidur. Sebabnya, minuman yang mempunyai banyak kesan buruk terhadap kesihatan anda boleh meningkatkan risiko anda mengalami hipotensi ortostatik.

Pening yang kerap ketika berdiri boleh menjadi keadaan kesihatan yang serius

Dalam sebilangan besar kes, sensasi pening kepala ketika berdiri tiba-tiba hanya berlaku sesekali. Tetapi, jika anda sering mengalaminya, lebih baik segera berjumpa doktor untuk mendapatkan penyakit.

Sebabnya, tekanan darah rendah yang berlaku secara tiba-tiba setelah anda berdiri yang berulang kali boleh menyebabkan komplikasi atau masalah kesihatan yang lebih serius, terutama pada orang tua.

Komplikasi pening ketika berdiri termasuk:

1. Kejatuhan

Anda mungkin sering jatuh jika keadaan ini tidak diubati dengan segera. Sebabnya ialah, apabila anda cuba berdiri dan merasa pening, anda boleh pingsan dan jatuh.

2. Pukulan

Tidak hanya jatuh, anda juga boleh mengalami strok kerana anda sering merasa pening ketika berdiri. Keadaan ini boleh berlaku kerana penurunan aliran darah ke otak.

3. Penyakit jantung

Menurut Mayo Clinic, hipotensi ortostatik boleh menjadi faktor risiko penyakit jantung dan pelbagai komplikasi, seperti sakit dada, masalah irama jantung, atau kegagalan jantung.

Orang dengan hipotensi ortostatik (HO) hampir dua kali lebih mungkin untuk mengalami kegagalan jantung daripada mereka yang tidak mempunyai HO.

Risiko boleh meningkat lebih dari 1.5 kali jika anda juga mempunyai tekanan darah tinggi sebagai keadaan yang mendasari. Risiko yang meningkat ini akan lebih kuat pada orang berusia 45-55 tahun berbanding mereka yang berumur 56-64 tahun.

Cara mengatasi pening ketika berdiri secara tiba-tiba

Keluhan ini secara amnya reda dengan cepat sekiranya anda kembali duduk atau berbaring. Tidur dengan kepala di atas bantal juga dapat membantu melegakan simptom anda.

Untuk mengelakkan ini, anda mesti berdiri perlahan-lahan dan perlu sentiasa terhidrasi sepanjang hari. Elektrolit dapat membantu mempercepat pemulihan.

Senaman yang teratur dengan intensitas cahaya secara berkala juga dapat meningkatkan kekuatan dinding otot saluran darah, sehingga dapat mengurangi pengumpulan darah di kaki.

Orang yang rehat di atas katil kerana kesakitan jangka panjang harus berusaha duduk setiap hari dan bersenam di tempat tidur seboleh-bolehnya.

Sekiranya anda menghadapi masalah jantung dan sering mengalami pening ketika anda berdiri dengan tiba-tiba, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found