Air Kangen, Benarkah Lebih Sihat daripada Air Biasa?

Air Kangen aka Kangen air meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan. Dikatakan sebagai air minum yang lebih sihat daripada air mineral biasa, penjualan Air Kangen juga melambung tinggi, terutama di kalangan orang ramai kesihatan kesihatan yang mementingkan kesihatan. Tapi, apa itu Kangen Water dan apakah itu lebih sihat?

Apa itu Air Kangen?

Air Kangen adalah tanda dagang air alkali. Air alkali itu sendiri adalah air yang mempunyai tahap pH yang cenderung lebih tinggi daripada air minum biasa. Air minum biasa biasanya mempunyai pH netral sekitar 7, sementara air alkali rata-rata memiliki pH 8-9. Atas sebab ini, air alkali dipercayai dapat meneutralkan asid dalam badan.

pH adalah nombor yang menunjukkan seberapa berasid atau asas suatu zat dalam lingkungan nombor 0-14. Sebagai contoh, bahan yang mempunyai pH 1 sangat berasid, dan bahan yang mempunyai pH 13 sangat beralkali.

Air alkali seperti Kangen Water dipercayai mempunyai banyak manfaat yang baik untuk tubuh, seperti memperlambat proses penuaan, mengatur keseimbangan asid-basa dalam tubuh, dan mencegah penyakit kronik seperti barah. Namun, adakah ia benar? Selain itu, adakah Kangen Water selamat untuk dimakan?

BACA JUGA: 7 Masa Yang Betul untuk Minum Air

Adakah Air Kangen Asli atau Buatan?

Air alkali semula jadi terbentuk ketika air melewati batu - seperti mata air - dan mengangkut mineral yang dapat meningkatkan kadar alkali. Walau bagaimanapun, beberapa syarikat menjual produk yang mereka mendakwa sebagai air alkali melalui proses kimia yang disebut elektrolisis. Mereka menjelaskan bahawa proses elektrolisis digunakan untuk memisahkan molekul air yang lebih berasid atau asas. Walaupun beberapa doktor dan pakar menyokong perkara ini, tetapi tidak ada kajian yang cukup kuat yang dapat membuktikannya.

Bolehkah anda membuat Kangen Water anda sendiri?

Anda boleh menemui Kangen Water dan air alkali lain di dalam botol buatan kilang di pasar raya atau mungkin di kedai kesihatan. Namun, tahukah anda bahawa anda juga boleh membuat sendiri di rumah? Cukup masukkan jus lemon atau limau nipis ke segelas air. Walaupun air asam, limau dan kapur mengandungi banyak mineral yang dapat mengubah komposisi air menjadi lebih beralkali atau beralkali.

BACA JUGA: 7 Masa Yang Betul untuk Minum Air

Apa faedah Air Kangen untuk kesihatan?

Kebaikan air alkali seperti Kangen Water masih kontroversi hingga kini. Banyak pakar kesihatan meragui kegunaannya kerana belum ada bukti yang cukup kuat untuk menyokong penggunaan air alkali. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa air alkali sangat berguna dalam keadaan tertentu.

Sebagai contoh, pada tahun 2012, satu kajian mendapati bahawa minum air alkali dengan pH 8,8 dapat membantu mematikan pepsin, enzim yang mencetuskan refluks asid perut. Kajian lain menunjukkan bahawa minum air alkali mungkin bermanfaat bagi penghidap diabetes, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi.

BACA JUGA: 10 Makanan Yang Selalunya Mencetuskan Masalah Asid Perut

Adakah Air Kangen Selamat Dimakan?

Apa yang dianggap masalah oleh pakar kesihatan bukanlah sama ada air alkali seperti Kangen Water selamat untuk dimakan atau tidak, tetapi apakah tuntutan kesihatan yang disebutkan oleh produk itu benar atau tidak. Penting untuk diingat bahawa, belum ada bukti yang cukup kuat untuk menyokong penggunaan air alkali sebagai terapi untuk sebarang keadaan kesihatan.

Pengambilan air alkali secara semula jadi dianggap selamat, kerana air alkali secara semula jadi mengandungi mineral yang wujud secara semula jadi. Walau bagaimanapun, jika anda sering minum air alkali buatan atau buatan, anda mungkin perlu mengurangkannya. Air alkali yang dihasilkan oleh kilang biasanya mengandungi lebih sedikit mineral yang baik untuk kesihatan. Sekiranya diminum secara berkala, air ini sebenarnya dapat membuat anda kekurangan mineral yang anda perlukan. Satu kajian yang diterbitkan oleh WHO juga menekankan bahawa anda harus berhati-hati jika anda membuat air yang rendah mineral seperti air yang anda konsumsi setiap hari.

JUGA BACA: Apakah Perbezaan Antara Air Mineral dan Air Biasa?

Recent Posts