9 Makanan yang Anda Tanpa Mengetahui Gula

Anda mungkin merasa lapar pada waktu puncak. Makanan ringan dapat membantu menyekat perut pada waktu seperti ini. namun, beberapa makanan ringan yang biasa dikonsumsi sebenarnya tinggi kandungan gula.

Makanan harian yang mengandungi banyak gula

Makanan harian yang kaya dengan kandungan gula tidak selalu mempunyai rasa manis. Beberapa jenis makanan mungkin "menyamar" sebagai makanan rendah kalori, rendah lemak, atau bahkan diklaim sebagai makanan sihat.

Gula memberikan tenaga untuk badan bergerak. Namun, diet tinggi gula dalam jangka panjang boleh membahayakan kesihatan. Berikut adalah beberapa contoh makanan tinggi gula yang sering anda makan.

1. Yogurt Fruity

Yogurt hampir selalu ada dalam senarai makanan sihat. Produk tenusu ini kaya dengan vitamin, mineral, dan probiotik yang baik untuk pencernaan. Malangnya, kebanyakan produk yogurt yang dibungkus mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Untuk mengatasi ini, elakkan yogurt dengan rasa buah. Pilih yogurt biasa ( kosong ) , lemak penuh , atau yogurt Yunani. Sekiranya anda ingin menambah rasa, tambahkan kiwi, oren, strawberi, atau buah-buahan lain yang anda suka.

2. Sos botol

Sos tomato dan sos cili dan sejenis produk dalam botol sebenarnya menjadikan makanan tinggi gula. Pengilang makanan biasanya menambah gula untuk mengurangkan rasa masam tomato dan menjadikan produk siap tahan lebih lama.

Di samping itu, sos botol juga mengandungi garam dan makanan tambahan yang tinggi. Walaupun membuat makanan sedap, kebiasaan makan dengan sos botol boleh meningkatkan risiko hipertensi, strok, dan penyakit jantung.

3. Berpakaian salad

Salad sememangnya dibuat dari ramuan yang sihat, tetapi ia adalah cerita yang berbeza jika anda menambah persalinan yang mengandungi banyak gula. Biasanya, kandungan gula tinggi ini berasal dari pembalut salad segera yang dibungkus.

Bukan hanya itu, pengambilan gula tambahan boleh datang dari mayonis atau keju parut yang berlebihan. Untuk memastikan salad buatan sendiri anda sihat, cuba beralih menggunakan minyak bijan, mustard, atau jus lemon sebagai persalinan .

4. Jam

Walaupun dibuat dari bahan semula jadi dalam bentuk buah-buahan, jem sebenarnya adalah makanan yang tinggi gula. Seperti dalam sos botol, pengeluar jem menambah gula untuk menghasilkan rasa yang diinginkan dan menjadikan produk siap tahan lebih lama.

Sudah tentu tidak ada yang salah jika anda sesekali ingin makan jem. Namun, lebih baik anda membuat jem dengan ramuan anda sendiri. Jem buatan sendiri tentu tidak mengandungi banyak gula, apalagi bahan pengawet dan bahan tambahan lain.

5. Minuman ringan

Kenyataan bahawa minuman ringan tinggi gula mungkin tidak mengejutkan lagi. Kandungan gula dalam minuman ringan dianggarkan mencapai 39-99 gram. Jumlah ini bahkan melebihi had pengambilan gula harian yang disyorkan.

Pengambilan minuman ringan jangka panjang terbukti meningkatkan risiko sejumlah masalah kesihatan. Kesan yang mungkin berlaku termasuk kegemukan, diabetes, penyakit jantung, dan penurunan kepadatan tulang.

6. Granola

Granola sering diklaim sebagai makanan sihat yang rendah lemak. Sebenarnya, makanan ini sebenarnya tinggi gula dan kalori. Satu bar granola seberat 100 gram bahkan boleh mengandungi hingga 400-500 kalori dan 7 sudu teh gula.

Bahan mentah untuk granola, iaitu oat , sebenarnya rendah kalori dan mengandungi pelbagai nutrien. Namun, penambahan pemanis buatan, buah kering, dan bahan lain dalam proses pembuatan granola menjadikan produk ini tidak lagi sihat.

7. Kopi dengan topping

Kopi hitam sebenarnya adalah minuman rendah gula dan rendah kalori. Walau bagaimanapun, kandungan gula dalam minuman ini biasanya tinggi kerana penambahan susu atau susu topping dalam bentuk krim, sirap, atau coklat disebat.

Rata-rata, satu hidangan kopi bersaiz sederhana di kedai kopi boleh mengandungi hingga 45 gram gula. Jumlah ini bersamaan dengan 11 sudu teh gula, jauh melebihi had pengambilan gula harian yang disyorkan untuk orang dewasa.

8. Kek pelbagai

Donat, tart, pastri, hingga berbagai jenis kuih tradisional juga termasuk dalam kumpulan makanan tinggi gula. Selain gula, kandungan gula boleh berasal dari tepung gandum, mentega, dan bahan-bahan lain yang memperkaya rasa kek.

Walaupun rasanya enak, pengambilan kek yang berlebihan pastinya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Salah satu kesan utama adalah kegemukan, tetapi tidak mustahil tabiat ini meningkatkan risiko masalah kesihatan lain yang lebih serius.

9. Puding dan ais krim

Puding dan ais krim adalah kegemaran untuk penggemar makanan manis. Malangnya, rasa manis yang enak ini berasal dari ramuan yang tinggi gula. Kandungan gula mungkin berasal dari gula pasir, sirap, atau pemanis lain.

Anda boleh menikmati puding atau ais krim untuk pencuci mulut. Walau bagaimanapun, tetap hadkan penggunaan agar tidak melebihi satu hidangan dalam satu hidangan. Ini dapat membantu mengurangkan risiko kesihatan akibat pengambilan gula berlebihan.

Terdapat banyak makanan tinggi gula. Anda boleh mendapatkannya dalam makanan "sihat", penambah rasa seperti sos, dan bahkan topping makanan atau minuman yang pada pandangan pertama nampaknya tidak mengandungi banyak bahan.

Anda tentu saja masih boleh makan pelbagai jenis makanan tinggi gula. Cuma, terus hadkan jumlahnya agar tidak keterlaluan. Gabungkannya dengan bahan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan untuk memastikan pengambilan nutrien anda seimbang.

Recent Posts