Jenis Ujian Depresi dan Ujian untuk Diagnosis

Depresi tidak hanya berlaku pada kumpulan umur atau kumpulan tertentu. Hasil Riskesdas 2018 menunjukkan bahawa kemurungan dapat mulai terjadi pada usia remaja, iaitu 15-24 tahun dengan prevalensi 6.2 persen. Corak kelaziman ini akan meningkat seiring bertambahnya usia. Baiklah, untuk mengetahui sama ada anda tertekan atau tidak, anda boleh mengambil ujian dan pemeriksaan khas dari doktor. Ayuh, ketahui dalam ulasan berikut.

Ujian untuk mendiagnosis kemurungan

Depresi adalah gangguan mood yang menyebabkan seseorang merasa sedih dan kehilangan minat dalam aktiviti seharian. Bukan hanya orang dewasa, penyakit mental ini juga boleh menyerang kanak-kanak, remaja, hingga orang tua.

Sekiranya terdedah dan tidak mendapat rawatan, keselamatan nyawa penghidapnya boleh terancam. Mereka boleh menjadi tingkah laku kompulsif yang menyebabkan ketagihan, percubaan untuk menyakiti diri sendiri dan cubaan bunuh diri.

Sebagai pengesanan awal kemurungan, pemerintah telah membuat ujian kemurungan dalam talian yang boleh anda lakukan secara bebas. Nah, ujian yang diberikan oleh pemerintah umumnya terbahagi kepada dua bentuk, iaitu:

Skala Depresi Geriatrik 15 (GDS 15)

Skala kemurungan geriatrik 15 atau skala kemurungan geriatrik 15 adalah ujian yang mengandungi soal selidik sebanyak 15 soalan sebagai kaedah penyaringan kemurungan pada orang tua.

Anda hanya perlu menjawab "ya" atau "tidak" untuk setiap pertanyaan. Contoh soalan, seperti "Adakah anda cukup puas dengan kehidupan anda sekarang?" atau "Adakah anda merasakan hidup anda kosong?".

Selain mengetahui sama ada seseorang berpotensi mengalami kemurungan atau tidak, ujian ini juga digunakan untuk menilai keparahan penyakit.

Pada orang yang kesihatan mentalnya tidak bermasalah, mengisi soal selidik tidak akan memakan masa yang lama. Namun, bagi orang yang merasa tertekan, mengisi soal selidik ini mungkin memerlukan masa yang lama.

Ketentuan hasil ujian kemurungan ini adalah:

 • Jumlah skor 0-4, anda dinyatakan normal.
 • Skor keseluruhan 5-9, anda dinyatakan mengalami kemurungan ringan.
 • Kemudian, untuk jumlah 10-15, anda dinyatakan mengalami kemurungan yang teruk.

Soal Selidik Pelaporan Kendiri 20

Self-Reporting Questionnaire (SRQ) adalah ujian dalam bentuk mengisi soal selidik yang dikembangkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk menyaring gangguan mental, salah satunya adalah kemurungan. Soalan yang diajukan merangkumi pelbagai aduan yang mungkin dialami selama 30 hari terakhir.

Sebagai tambahan kepada ujian kemurungan, satu siri ujian diagnostik juga diperlukan

Mengetahui anda tertekan atau tidak, tidak hanya bergantung pada hasil ujian diri sahaja. Sebabnya, anda tidak boleh melakukan "diagnosis diri" atau mendiagnosis penyakit dengan andaian anda sendiri setelah melihat hasil ujian diri.

Anda perlu memastikan berjumpa doktor, psikologi, atau psikiatri. Melalui pemeriksaan dengan pakar, anda juga dapat mempertimbangkan sama ada anda hanya perlu mengambil ubat untuk merawat kemurungan sahaja atau menjalani psikoterapi pada masa yang sama.

Berikut adalah ujian yang biasanya disarankan oleh doktor untuk membuat diagnosis kemurungan.

1. Pemeriksaan fizikal

Doktor anda mungkin melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai kesihatan anda. Dalam beberapa kes, kemurungan boleh dikaitkan dengan masalah kesihatan fizikal atau mungkin menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Menurut Mayo Clinic, kemurungan atau tekanan yang teruk boleh menyebabkan penyakit jantung, obesiti, atau diabetes. Itulah sebabnya, doktor akan mengukur berat badan, tekanan darah, degupan jantung, dan kadar gula dalam badan.

Sekiranya melalui pemeriksaan, masalah kesihatan lain dikesan, anda harus menjalani rawatan kombinasi. Ini dilakukan agar satu penyakit tidak bertambah buruk dan kualiti hidup pesakit terus bertambah baik.

2. Penilaian psikiatri

Dalam ujian kemurungan ini, seorang psikiatri akan menilai gejala, fikiran, perasaan, dan corak tingkah laku anda. Anda juga mungkin diminta untuk mengisi borang soal selidik. Beberapa gejala kemurungan yang mungkin anda tunjukkan dan perlu laporkan kepada doktor anda termasuk:

 • Sentiasa merasa sedih, menangis tanpa sebab, merasa kosong atau putus asa.
 • Mudah marah dan jengkel, walaupun pada perkara kecil.
 • Kehilangan minat atau kesenangan dalam kebanyakan atau semua aktiviti normal, seperti seks, hobi, atau sukan.
 • Gangguan tidur, termasuk insomnia atau terlalu banyak tidur.
 • Seringkali merasa letih dan kekurangan tenaga, jadi tugas kecil memerlukan usaha ekstra.
 • Depresi menjadikan penurunan berat badan atau sebaliknya meningkat kerana selera makan berubah.
 • Kebimbangan, kegelisahan atau kegelisahan.
 • Keupayaan berfikir, bercakap atau pergerakan badan menjadi perlahan.
 • Melekat pada kegagalan masa lalu atau menyalahkan diri sendiri dan merasa tidak berharga.
 • Kesukaran berfikir, menumpukan perhatian, membuat keputusan, dan mengingat sesuatu
 • Sering memikirkan kematian, mencederakan diri sendiri dan pemikiran membunuh diri.
 • Masalah fizikal yang tidak dapat dijelaskan, seperti sakit belakang atau sakit kepala.

Melalui ujian kemurungan ini, doktor dapat menentukan tahap keparahan penyakit dan juga rawatan yang sesuai.

3. Ujian makmal

Sebilangan gejala yang disebutkan di atas, tidak hanya membawa kepada kemurungan. Gangguan mood juga sering menyerang orang yang mempunyai masalah tiroid. Oleh itu, untuk menyingkirkan masalah kesihatan ini dengan melakukan ujian makmal, iaitu ujian darah.

Ujian ini akan mengira jumlah darah atau menguji tiroid anda untuk memastikannya berfungsi dengan baik.

4. Pemerhatian simptom dengan PPDGJ

Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM) adalah manual yang digunakan oleh profesional penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat dan sebahagian besar dunia sebagai panduan untuk mendiagnosis penyakit mental.

DSM mengandungi keterangan, gejala, dan kriteria lain untuk mendiagnosis gangguan psikiatri. Indonesia sendiri memiliki Pedoman Klasifikasi dan Diagnosis Gangguan Mental (PPDGJ) yang digunakan sebagai buku panduan dalam mendiagnosis gangguan mental.

Doktor akan menilai lebih lanjut keadaan pesakit dengan panduan ini untuk membantu menentukan masalah mental yang dialami pesakit.

Recent Posts