Telur Ayam vs Telur Puyuh, Mana Yang Lebih Berkhasiat?

Hampir semua orang suka makan telur, terutama telur ayam dan telur puyuh. Selain mudah diproses, makanan bulat ini mengandungi nutrien yang penting untuk tubuh. Namun, yang manakah yang paling sihat dan berkhasiat dari keduanya?

Kandungan nutrien telur ayam dan telur puyuh

Berdasarkan penampilan, anda pasti dapat mengetahui perbezaan antara dua jenis telur ini dengan mudah. Ya, telur ayam mempunyai warna tempurung coklat, sementara telur puyuh cenderung berwarna putih dengan bintik-bintik hitam pada tempurung.

Jadi, dari segi kandungan nutrisi, mana yang lebih sihat, bukan? Ayuh, mari kita jelaskan satu persatu!

1. Protein

Setiap 50 gram atau kira-kira 1 telur ayam besar mengandungi 6 gram protein dan 78 kalori. Sementara itu, satu hidangan telur puyuh (5 telur) mengandungi 6 gram protein dan 71 kalori.

Sekiranya anda makan 5 telur puyuh, ini bermakna anda mendapat pengambilan protein yang sama seperti ketika anda memakan telur ayam. Kandungan kalori keduanya hanya 7 kalori terpaut, jadi tidak jauh berbeza.

Bukan hanya jumlah kalori yang serupa, kandungan vitamin dan mineral dalam kedua-dua jenis telur ini juga cenderung sama.

2. Kolesterol

Anda mungkin menghindari makan telur puyuh kerana dikatakan akan meningkatkan kolesterol. Akibatnya, anda memilih untuk makan telur ayam sahaja yang mengandungi kolesterol yang lebih selamat. Namun, adakah begitu?

Sebenarnya, setiap 5 telur atau satu porsi telur puyuh mengandungi 5 gram lemak total, yang terdiri daripada 1.6 gram lemak tepu. Sementara itu, telur ayam besar (50 gram) mengandungi 5 gram lemak total, dengan 1.5 gram lemak tepu.

Walaupun perbezaannya kelihatan sedikit, kandungan lemak tepu pada telur puyuh masih lebih tinggi. Hati-hati, lemak tepu ini dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam badan anda.

Kerana saiznya yang kecil, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda telah memakan banyak telur puyuh dalam sehari. Nah, inilah yang boleh mencetuskan kolesterol tinggi jika bahagiannya tidak dikawal dengan segera.

Jadi, adakah telur ayam atau telur puyuh lebih sihat?

Pada dasarnya, kedua telur ini sama bermanfaat untuk kesihatan. Namun, jika dilihat dari kandungan lemak, telur ayam cenderung lebih sihat daripada telur puyuh.

Bagi anda yang mempunyai kolesterol tinggi, anda harus menghadkan makan telur puyuh atau hanya sekali-sekala. Lebih-lebih lagi, kerana saiznya yang kecil, anda mungkin sering tidak menyedari ketika memakan telur puyuh dalam jumlah besar.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda boleh makan telur ayam dengan banyak. Harus diingat bahawa kandungan lemak tepu dalam telur ayam tidak boleh dipandang rendah sehingga harus dibatasi.

Untuk lebih selamat dan sihat, jika telur direbus sehingga anda tidak memerlukan banyak minyak atau marjerin.

Recent Posts