7 Kunci Penting untuk Memelihara Kulit Yang Sihat |

Sebagai organ tubuh terbesar dan terluar, kulit sangat mudah terkena kotoran. Oleh itu, menjaga kesihatan kulit sangat penting. Mengabaikannya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Kesihatan kulit yang terjejas juga dapat membuat anda merasa tidak selamat. Lagipun, siapa yang tidak mahu mempunyai kulit yang sihat?

Petua untuk menjaga kesihatan kulit anda

Semua orang menginginkannya, walaupun setiap orang mempunyai definisi yang berbeza mengenai kulit yang sihat. Tetapi secara umum, kulit yang sihat dicirikan oleh tekstur kulit yang lembut, lembap, dan rapi.

Kulit yang rapi menjadikan anda berasa selesa, bebas bergerak, dan yakin diri. Oleh itu, berikut adalah beberapa petua untuk menjaga kesihatan kulit anda.

1. Jangan merokok

Petua mudah untuk mengekalkan kulit yang sihat adalah tidak merosakkannya. Merokok adalah faktor yang boleh merosakkan kulit kerana dapat menjadikan usia kulit anda lebih cepat.

Merokok boleh memecah kolagen yang dapat mengurangkan keanjalan kulit dan merosakkan sel kulit akibat toksin tembakau.

2. Elakkan alkohol untuk kesihatan kulit

Selain merokok, ternyata, minum alkohol juga boleh merosakkan kulit anda. Pengambilan alkohol boleh mengeringkan badan dan kulit anda, yang menjadikan kulit anda kelihatan letih dan tua.

Berikut adalah beberapa kesan alkohol pada kulit anda.

  • Alkohol boleh merosakkan hati, walaupun hati adalah organ yang berperanan untuk menyingkirkan toksin dalam badan, termasuk alkohol. Jadi apabila organ itu rosak, toksin akan terkumpul di dalam badan kerana tidak dapat dibuang dengan betul. Ini dapat dilihat dari kulit anda yang kelihatan kurang sihat / kusam / berjerawat.
  • Baik merokok atau pengambilan alkohol mengurangkan pengeluaran kolagen. Kolagen berperanan dalam menjaga kulit anda tegap. Jadi, kekurangan simpanan kolagen dalam badan menjadikan pertumbuhan semula kulit anda tidak optimum. Kesannya, kedutan halus akan muncul di kulit anda dengan lebih cepat.
  • Alkohol boleh melebarkan saluran darah, yang lebih mudah dilihat di sekitar mata. Kesannya, kulit anda akan mengalami kemerahan atau bengkak di kawasan kelopak mata.
  • Kajian tertentu menunjukkan bahawa alkohol boleh membuat ketidakstabilan hormon sehingga menjadikan pengeluaran minyak meningkat. Kesannya, ini boleh mencetuskan jerawat pada kulit.

3. Cukup tidur

Kurang tidur boleh menjadikan kulit anda kelihatan letih, kusam, dan lebih tua. Lebih-lebih lagi, semakin kerap anda kurang tidur, semakin tinggi risiko beg gelap di bawah mata.

4. Pengambilan makanan sihat dan berkhasiat

Pengambilan makanan sihat dan berkhasiat dapat membantu anda menjaga kulit yang sihat. Kajian mendapati bahawa makan makanan yang sihat dan berkhasiat (seperti buah dan sayur-sayuran) dapat menjadikan kulit anda kelihatan lebih sihat dan muda.

9 Makanan Yang Boleh Membuat Kulit Lebih Cerah

5. Mengawal tekanan untuk kulit yang sihat

Tekanan dapat merangsang kelenjar adrenal untuk menghasilkan kortisol, yang merupakan hormon stres utama yang terlibat dalam pengeluaran lemak berminyak dari kelenjar sebum .

Jumlah lemak berminyak yang terlalu banyak adalah yang dapat menutup pori-pori kulit dan memerangkap bakteria penyebab jerawat di dalamnya.

6. Lindungi kulit anda dari paparan cahaya matahari

Lindungi kulit anda dari sinar matahari, terutama ketika matahari berada pada intensitas tertinggi, 10 pagi - 4 petang Walau bagaimanapun, jika anda masih perlu melakukan aktiviti pada masa itu, anda sangat disyorkan untuk melakukan perkara di bawah.

  • Pakai pakaian pelindung, seperti baju / kemeja lengan panjang, seluar panjang, atau topi.
  • Gunakan pelindung matahari dengan SPF (faktor perlindungan matahari) lebih dari 15 dengan menerapkannya kira-kira 20 minit sebelum anda keluar.

7. Cuci muka dengan kerap dan gunakan pelembap

Untuk menjaga kesihatan kulit anda, anda mesti mencintai kulit anda terlebih dahulu dengan menjaganya. Berikut adalah beberapa cara untuk mencintai kulit anda.

  • Rutin mencuci muka dan membersihkan badan dengan mandi. Merupakan bahagian penting dalam penjagaan kulit untuk menghilangkan kotoran dan bakteria. Namun, lakukan dengan lembut dan jangan lupa menggunakan air suam.
  • Sekiranya kulit anda kering, gunakan produk pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda. Untuk penggunaan harian, gunakan pelembap yang mengandungi SPF sehingga juga memberikan perlindungan dari paparan sinar matahari.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found