Apa ubat Fluimucil? Fungsi, Dos dan Kesan Sampingan, dll.

Apa ubat Fluimucil?

Fluimucil digunakan untuk apa?

Fluimucil adalah ubat yang digunakan untuk merawat penyakit saluran pernafasan yang dicirikan oleh kahak yang berlebihan, misalnya, bronkitis akut atau kronik, emfisema paru, mukoviscidosis dan bronchiectasis. Fluimucil mengandungi asetilcysteine.

Acetylcysteine ​​adalah ubat yang berfungsi menipiskan kahak pada penyakit saluran pernafasan di mana terdapat banyak lendir atau kahak. Ubat ini digunakan sebagai terapi pada orang dengan keadaan paru-paru tertentu seperti fibrosis kistik, emfisema, bronkitis, radang paru-paru, atau tuberkulosis. Ubat ini adalah agen mucolytic yang juga dikenali sebagai N-acetylcysteine ​​atau N-acetyl-L-cysteine ​​(NAC).

Sebagai agen mucolytic, acetylcysteine ​​berfungsi dengan memecah serat asid mucopolysaccharide yang menjadikan kahak menjadi lebih nipis dan mengurangkan lekatan lendir ke dinding tekak, menjadikannya lebih mudah untuk mengeluarkan lendir ketika batuk. Ubat ini juga digunakan untuk merawat keracunan parasetamol.

Apakah peraturan untuk menggunakan Fluimucil?

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk dos intravena, oral (contohnya tablet) atau nebulized / dihirup. Fluimucil dalam bentuk kapsul harus diambil setelah makan, dengan cukup air.

Untuk tablet effervescent, larutkan 1 tablet dalam segelas air kira-kira 240 ml. Fluimucil, yang mengandungi N-acetylcysteine ​​dan bertindak sebagai agen mukolitik, mesti dibantu dengan pengambilan cecair yang mencukupi.

Pastikan anda mendapat cukup cecair semasa mengambil ubat ini. Tempoh penggunaan bergantung pada jenis dan keparahan penyakit, dan mesti ditentukan oleh doktor. Ubat ini biasanya digunakan dalam rawatan dalam jangka masa 5-10 hari.

Dalam rawatan bronkitis kronik dan mucovicidosis, ia harus digunakan untuk masa yang lama. Tujuannya adalah untuk mencegah kemungkinan jangkitan.

Bagaimana saya menyimpan Fluimucil?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts