Buah Meningkatkan Darah Yang Dapat Mencegah Kegagalan Anemia

Terlalu sedikit sel darah merah di dalam badan boleh menyebabkan penghantaran oksigen dan nutrien ke sel tubuh terganggu. Ini kemudian boleh menyebabkan anda mengalami gejala anemia, seperti keletihan, sakit kepala, kulit pucat, tangan dan kaki yang sejuk, dan sesak nafas. Untuk itu, dapatkan cukup nutrien yang diperlukan untuk membentuk sel darah merah. Bukan hanya dari sayur-sayuran dan daging, tetapi anda juga boleh mendapatkan dari buah-buahan. Apa buah penguat darah terbaik yang dapat dimakan oleh penderita anemia?

Apa nutrien yang diperlukan untuk meningkatkan darah?

Anemia adalah masalah kesihatan yang biasa dialami oleh banyak orang. Masalah kesihatan ini biasanya berlaku pada tahap ringan dan dalam jangka masa yang singkat.

Selalunya, orang yang mengalami anemia tidak menyedari bahawa mereka memilikinya. Kerana gejala anemia kadang-kadang tidak terasa sama sekali. Anda mungkin hanya memperhatikannya setelah melakukan serangkaian ujian untuk mendiagnosis anemia.

Anemia yang tidak dirawat boleh menjadi masalah serius, bahkan boleh menyebabkan komplikasi. Oleh itu, anda perlu makan pelbagai jenis makanan yang dapat meningkatkan darah.

Banyak nutrien dalam makanan diperlukan oleh tubuh untuk membentuk sel darah merah. Nutrien ini berguna untuk mencegah anemia dan merawat anemia. Nutrien ini termasuk:

  • Besi
  • Asid folik
  • Vitamin B12
  • Tembaga
  • Vitamin A

Apa buah penguat darah untuk anemia?

Selama ini, anda mungkin hanya tahu bahawa makan daging dan sayur-sayuran hijau dapat membantu tubuh meningkatkan pengeluaran sel darah merah. Namun, ternyata bukan hanya dua kumpulan makanan ini yang dapat menjadi makanan penambah darah dan mencegah anda dari pelbagai jenis anemia.

Dikutip dari Mayo Clinic, buah juga mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh penderita anemia untuk menghasilkan sel darah merah. Beberapa buah yang baik untuk penggalak darah adalah:

1. buah sitrus

Terdapat beberapa jenis buah sitrus seperti jeruk, lemon, dan limau gedang. Jeruk adalah salah satu buah penguat darah terbaik kerana mengandungi asid folik yang tinggi. Pengambilan asid folik sendiri dapat membantu tubuh membuat sel darah merah baru.

Dalam satu gelas oren, mengandungi asid folik 31.5 mcg. Fungsi lain buah ini adalah untuk membantu menyerap zat besi di dalam badan kerana kandungan vitamin C. yang tinggi. Zat besi adalah komponen sel darah merah yang membantu mengikat oksigen.

Sebiji lemon, termasuk kulitnya, mengandungi 83 mg vitamin C atau 92% dari keperluan harian anda. Sementara itu, sebiji oren bersaiz sederhana dapat menyediakan 70 mg vitamin C (78% dari keperluan harian).

Asid folik yang terdapat pada buah sitrus juga cukup tinggi. Sebagai contoh, sebiji oren besar mengandungi 55 mikrogram folat, atau sekitar 14% daripada yang disyorkan (RDI).

2. Anggur

Anggur juga diketahui tinggi asid folik. Segelas wain mengandungi 21 mcg asid folik.

Bukan hanya itu, anggur juga mengandungi vitamin A. Vitamin A diketahui berperanan penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaupun kecil, faedah bagi pesakit anemia sangat besar, bukan?

3. Lobak

Lobak adalah buah yang kaya dengan vitamin A. Vitamin A dalam bentuk retinol berperanan membantu tubuh menghasilkan sel darah merah dan menyampaikan oksigen ke sel-sel badan.

Untuk dapat meningkatkan jumlah sel darah merah di dalam badan, anda disarankan makan tiga lobak besar, sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

4. Stroberi

Buah kegemaran ramai orang ini juga boleh bertindak sebagai penambah darah. Ini kerana kandungan antioksidan yang tinggi dalam strawberi dapat membantu tubuh dalam penghasilan sel darah merah. Selain itu, antioksidan juga berguna untuk melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Apa itu Antioksidan dan Mengapa Penting Untuk Tubuh Kita?

5. Kismis

Sumber: Daun

Kismis adalah buah kering yang boleh anda buat makanan ringan sore dan juga penggalak darah kerana kandungan zat besi tinggi. Dalam 2/3 cawan kismis mengandungi kira-kira 2 gram besi.

Bukan hanya menjadikannya makanan ringan, anda juga boleh menambahkannya ke kek, bijirin, atau oatmeal. Ini dapat memudahkan anda mendapatkan pengambilan zat besi tambahan.

6. Tembikai

Tembikai juga mengandungi zat besi. Tidak hanya menyegarkan, buah ini tentu bermanfaat untuk meningkatkan sel darah merah anda.

Satu keping tembikai bersaiz sederhana dapat memberi anda 1.5 gram besi. Selain itu, semangka juga mengandungi vitamin C yang diperlukan oleh tubuh untuk penyerapan zat besi.

7. Tomato

Kajian yang diterbitkan Jurnal Sains dan Penyelidikan Antarabangsa melibatkan wanita hamil yang terdedah kepada anemia. Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak buah tomato yang dikonsumsi sebanyak 660 mg selama 10 hari dapat meningkatkan kadar hemoglobin dalam sel darah merah.

Tomato juga mengandungi zat besi dan vitamin C yang cukup tinggi sehingga zat besi lebih mudah diserap oleh badan anda.

8. betik

Di Indonesia, betik cukup senang dijumpai. Pepaya juga merupakan buah yang baik untuk penggalak darah kerana kaya dengan folat dan vitamin C sehingga dapat mencegah anemia.

Sebanyak 140 gram buah betik mengandungi 53 mikrogram asid folik, yang mampu memenuhi keperluan harian sebanyak 13%. Sementara itu, 145 gram betik menyediakan kandungan vitamin C sebanyak 87 mg atau 97% dari keperluan harian.

9. Lychee

Satu leci menyediakan hampir 7 mg vitamin C, atau 7.5% daripada keperluan harian. Selain vitamin C, lychee juga mengandungi asam lemak omega-3 dan omega-6 yang baik untuk kesihatan otak, jantung dan saluran darah.

10. Alpukat

Seperti ada faedah untuk memakan alpukat. Ternyata, alpukat boleh menjadi buah untuk penguat darah kerana mengandungi asam folat.

Satu cawan alpukat dapat memenuhi sebanyak 23% keperluan harian anda untuk asid folik. Selain itu, alpukat juga mengandungi vitamin C, E, K dan B-6 dan asid omega-3.

Walaupun alpukat terkenal dengan lemak sayuran, anda tidak perlu risau. Alpukat mengandungi lemak sihat yang bermanfaat untuk membantu anda tetap kenyang, menjadikannya sempurna ketika menguruskan berat badan anda.

11. Mangga

Mangga rendah kalori tetapi tinggi nutrien. Tidak hairanlah di beberapa negara, mangga disebut "raja buah-buahan."

Mangga boleh menjadi buah untuk penggalak darah kerana kaya akan vitamin C dan folat. Sebanyak 165 gram mangga menyediakan vitamin C sebanyak 67% dan folat sebanyak 18% daripada pengambilan rujukan harian.

Vitamin C yang tinggi ini dapat meningkatkan sistem imun, membantu tubuh menyerap zat besi, dan mendorong pertumbuhan badan.

12. Bit

Beetroot terbukti menjadi salah satu pilihan buah penguat darah. Dalam penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Perubatan dan Biologi Brazil, bit menunjukkan sifat antianemik yang kuat, berdasarkan kandungan antioksidannya. Oleh itu, ekstrak buah ini dapat dijadikan sumber semula jadi yang baik sebagai sumber antioksidan.

Recent Posts