Petua Memilih Alat Pemeriksa Gula Darah Terbaik |

Orang yang menghidap diabetes mellitus mesti biasa dengan pemeriksa gula darah. Sebabnya, alat ini sangat penting untuk memantau tahap glukosa darah anda. Banyak jenis alat pengukur gula darah terdapat di pasaran. Jadi, mana yang terbaik? Sekiranya anda keliru, berikut adalah panduan untuk memilih alat pemeriksaan gula darah dengan hasil yang paling tepat dan tentunya praktikal untuk digunakan.

Apakah meter gula darah?

Glukometer atau pemeriksa gula darah adalah alat digital yang berfungsi untuk mengira tahap glukosa dalam darah. Bentuknya yang kecil dan senang dibawa membolehkan pengguna membawa alat ini ke mana sahaja sehingga pemantauan kadar gula darah masih dapat dilakukan.

Memeriksa kadar gula dalam darah secara berterusan melalui glukometer membantu seseorang mengawal kadar gula darahnya sehingga mereka berada dalam had gula darah normal. Menurut American Diabetes Association, mengukur kadar gula dalam darah secara berkala sangat penting dalam menentukan kejayaan rawatan diabetes mellitus.

Kenaikan dan penurunan kadar gula darah pada penderita diabetes dapat dipengaruhi oleh berbagai hal, seperti diet, senaman, ubat-ubatan seperti insulin, atau stres yang tidak dikendalikan dengan baik.

Orang yang menghidap diabetes mellitus (diabetes) diminta untuk memeriksa gula darah mereka beberapa kali sehari. Oleh itu, pesakit diabetes semestinya mempunyai glukometer mereka sendiri.

Bagi anda yang sihat atau mempunyai prediabetes, pengukuran dengan pemeriksa gula darah juga penting untuk diperhatikan jika setiap saat kadar gula darah meningkat secara mendadak (hiperglikemia) atau bahkan turun terlalu rendah (hipoglikemia).

//wp.hellosehat.com/center-health/diabetes-diabetes/how-to-check-blood-sugar-at-home/

Petua untuk membeli dan memilih pemeriksa gula dalam darah

Terdapat banyak jenis alat pemeriksaan gula darah yang tersedia di pasar, mulai dari alat yang hanya membaca hasil tes gula darah hingga versi yang lebih canggih yang menawarkan fitur memori untuk menyimpan maklumat. Dengan cara itu, anda dapat menyimpan hasil pengukuran gula darah anda dari semasa ke semasa.

Alat pengukur gula darah dengan ciri yang lebih canggih sememangnya lebih mahal. Walaupun canggih, harganya masih perlu dipertimbangkan. Perkara yang sama berlaku untuk kos jangka panjang.

Ketahui ciri apa yang disediakan dalam pelbagai produk pemeriksaan gula darah. Sebelum memutuskan untuk membeli alat gula darah untuk memeriksa gula darah di rumah, tidak ada salahnya untuk mempertimbangkan perkara-perkara berikut.

1. Harga

Pilih glukometer yang mempunyai harga yang berpatutan dengan kualiti terbaik. Dengan cara itu, alat ini menjadi lebih tahan lama dan memberikan hasil pengukuran yang tepat. Perlu diingat juga, beberapa peranti mempunyai jalur yang dijual secara berasingan dan jalur tersebut perlu diisi semula. Anda juga harus mempertimbangkan kos membeli jalur secara berkala.

2. Kemudahan penggunaan dan penyelenggaraan

Banyak jenis alat pemeriksaan gula darah menjadikan setiap alat ini mempunyai perbezaan dalam pengoperasiannya. Pastikan memilih kit ujian yang senang digunakan dan senang dijaga.

Indikatornya adalah hasil ujian dapat dilihat dengan jelas di layar, ukurannya mudah dibawa, jalur pengukuran mudah diperoleh, dan berapa banyak darah yang diperlukan untuk melakukan pemeriksaan.

Sekiranya anda sering bepergian dan sering membawa peranti ini, pilihlah pemeriksa gula darah yang lebih kecil dan senang dibawa.

4. Simpanan data

Data pengukuran dari alat pemeriksaan gula darah berguna untuk menilai sama ada kawalan tahap gula darah yang anda lakukan berjalan lancar

Oleh itu, pelajari bagaimana glukometer menyimpan data. Alat yang mempunyai ciri penyimpanan data automatik pasti akan memudahkan anda. Sebilangan besar glukometer kini mempunyai ciri memori untuk menyimpan data pengukuran gula darah.

5. Keistimewaan

Terdapat beberapa glukometer yang mempunyai ciri khas, seperti butang yang lebih besar atau skrin yang dapat menyala untuk memudahkan anda melihat dalam gelap. Terdapat juga fitur audio untuk membaca hasil pengukuran. Sesuaikan ciri alat pemeriksaan gula darah untuk keperluan anda

Bolehkah glukometer memberikan hasil yang salah?

Setakat ini, glukometer dapat memberikan hasil yang cukup tepat dalam mengukur kadar gula dalam darah. Namun, hasil yang dipaparkan di layar mungkin salah kerana beberapa sebab.

Ketepatan hasil ujian bergantung pada sejumlah faktor, termasuk kualiti alat dan jalur, dan cara penggunaan alat tersebut. Berikut adalah faktor yang boleh mempengaruhi hasil pengukuran pemeriksa gula darah.

1. Penyalahgunaan

Penyalahgunaan masih merupakan sebab nombor satu untuk hasil pengukuran yang tidak tepat. Pastikan anda memahami dengan betul mengenai penggunaan kit ujian ini. Bercakap dengan doktor anda mengenai cara yang betul untuk membaca dan menggunakan kit ujian gula darah anda.

2. Persampelan darah dari jari kotor

Pensampelan darah untuk memeriksa kadar gula darah biasanya dilakukan di hujung jari. Jari yang tidak steril, seperti sisa makanan, minuman, atau pelembap boleh mempengaruhi hasil pemeriksaan glukometer. Pastikan anda membersihkan dengan lap alkohol dan biarkan kering sebelum mengambil sampel darah ke jalur pengukur.

3. Keadaan persekitaran

Kelembapan dan suhu persekitaran boleh mempengaruhi pengukuran meter gula darah anda. Tubuh anda atau mungkin jalur yang anda gunakan boleh dipengaruhi oleh keadaan persekitaran. Beberapa glukometer memberikan arahan bagaimana menggunakan kit ujian dalam situasi tertentu. Pastikan anda membacanya dengan teliti.

4. Jalur ujian glukometer tidak sepadan

Jalur pengukur boleh menjadi mahal, jadi anda mungkin ingin mencari alternatif yang lebih murah. Walau bagaimanapun, ingat bahawa tidak semua jalur boleh digunakan untuk glukometer, selain daripada yang disertakan dengannya.

Ini tentu dapat mempengaruhi pembacaan hasil ujian gula darah. Pastikan juga jalur yang anda gunakan tidak luput.

Untuk memastikan bacaan yang tepat, baca arahan yang disediakan di dalam kotak. Anda juga boleh membawa alat pengukur ke doktor dan meminta dia mengajar anda asas-asas menggunakannya.

Cuba juga membandingkan hasil pemeriksaan anda dengan alat pemeriksaan gula darah di klinik atau hospital. Ini akan membantu anda menentukan seberapa tepat hasil pengukuran dari glukometer anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts