7 Khasiat Madu yang Banyak untuk Kesihatan •

Madu adalah pemanis semula jadi yang dihasilkan oleh lebah. Rasanya manis, menjadikan madu sering sebagai pengganti gula. Selain rasanya yang enak, madu juga terkenal dengan kandungan khasiatnya yang memberi khasiat kepada tubuh. Apa sahaja neraka faedah madu berdasarkan kandungannya? Ayuh, cari jawapannya di sini!

Kandungan pemakanan tulen

Madu sangat popular dalam dunia kesihatan, kerana penggunaannya sebagai ubat tradisional. Potensi dan faedah madu dalam dunia kesihatan diperoleh dari kandungan khasiatnya. Dalam 100 gram madu terdapat pelbagai nutrien, termasuk:

 • Protein: 0.3 gram.
 • Karbohidrat: 79.5 gram.
 • Serat: 0.2 gram.
 • Kalsium: 5 mg.
 • Fosforus: 16 mg
 • Zat besi: 0.9 mg
 • Natrium: 6 mg
 • Kalium: 26.9 mg.
 • Tembaga: 0.04 mg.
 • Zink: 0.2 mg.
 • Riboflavin atau vitamin B2: 0,04 mg.
 • Niacin atau vitamin B3: 0.1 mg.
 • Vitamin C: 4 mg.

Manfaat kesihatan madu

Berdasarkan pelbagai kajian, madu yang kaya dengan nutrien berpotensi untuk kesihatan, seperti berikut:

1. Membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kandungan antioksidan dalam madu dapat membantu tubuh melawan radikal bebas. Radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh dapat memicu refluks asid gastrik kerana merosakkan sel-sel yang melapisi saluran pencernaan. Bukan hanya di perut, jika refluks asid gastrik berulang, ia juga boleh merengsakan esofagus.

Nah, antioksidan dalam madu memberikan manfaat untuk mengatasi keluhan ini. Pertama, madu yang kaya dengan antioksidan dapat mencegah kerosakan pada sel di sekitar lapisan pencernaan. Kedua, madu yang bertekstur lembut juga dapat membantu melegakan keradangan di kerongkongan serta melapisi selaput lendir esofagus.

Dari khasiat madu ini, banyak orang bergantung pada madu sebagai ubat rumah untuk menghilangkan bisul (asid perut naik). Biasanya, madu dimakan bersama lemon. Pada orang yang sihat, sifat ini dapat membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat.

2. Mempunyai potensi untuk mengurangkan risiko barah

Madu mempunyai sebatian aktif yang bersifat antikanker. Oleh itu, salah satu kajian dalam jurnal Penyelidikan Pharmacognosy menyebutkan bahawa madu mungkin bermanfaat untuk menurunkan risiko pelbagai jenis barah.

Kanser berlaku apabila sel-sel badan menjadi tidak normal; tumbuh di luar kawalan dan tidak mati. Akibatnya, sel berkumpul dan membentuk tumor. Sebatian aktif dalam madu dapat mencegah percambahan sel dan merangsang apoptosis. Proliferasi sel adalah kitaran pembelahan sel, apabila sel terbahagi kepada dua sel anak. Sementara itu, apoptosis adalah program yang memerintahkan sel mati.

3. Membantu menurunkan risiko penyakit jantung

Antioksidan dalam madu cukup lengkap, kerana terdiri daripada flavonoid, polifenol, Vitamin C, dan monofenol. Semua antioksidan ini memberikan perlindungan untuk kesihatan jantung.

Terdapat tiga mekanisme manfaat madu pada jantung, yaitu meningkatkan vasodilatasi (pelebaran) saluran koronari, menurunkan kemampuan platelet untuk membeku darah, dan menghambat proses pengoksidaan kolesterol jahat. Selain itu, vitamin C dalam madu juga berkhasiat dalam mencegah keradangan saluran darah di sekitar jantung.

4. Menurunkan kadar gula dalam darah

Mencegah diabetes boleh dilakukan dengan membatasi makanan yang tinggi gula, jadi penderita berhati-hati dalam memilih makanan yang mengandung gula. Penting untuk makan makanan dengan indeks glisemik rendah. Iaitu makanan yang tidak membuat gula darah naik dengan cepat.

Gula merangkumi makanan dengan bilangan indeks glisemik tinggi. Oleh itu, penghidap diabetes boleh menggunakan madu sebagai pengganti gula. Madu mempunyai bilangan indeks glisemik rendah, sehingga dapat membantu pesakit diabetes menjaga kadar gula darah mereka stabil.

5. Mengekalkan tahap kolesterol dan tekanan darah

Pemakanan madu juga mempunyai manfaat untuk menurunkan kolesterol jahat (LDL), meningkatkan kolesterol (HDL), dan meningkatkan NO (nitrik oksida).

TIDAK adalah gas yang berperanan melancarkan sistem peredaran darah, menjaga fungsi otot jantung, dan mengatur tekanan darah. Secara keseluruhan, fungsi ini memberikan perlindungan berganda untuk jantung dan saluran darah di sekitarnya. Ini kerana tahap kolesterol tinggi dan hipertensi (tekanan darah tinggi) adalah faktor risiko penyakit jantung.

6. Menjaga kulit agar kekal muda

Kehadiran radikal bebas akan menyebabkan gangguan pada sel-sel badan dan menyebabkan penuaan kulit. Kandungan antioksidan dalam madu mampu menangkis bahaya radikal bebas ini dan mencegah pelbagai gangguan yang disebabkan oleh radikal bebas, termasuk penuaan dini.

Anda juga dapat melihat kandungan antioksidan tinggi dan rendah dalam madu dari warna madu. Semakin gelap warna madu, semakin tinggi kandungan antioksidannya.

7. Dapat membantu penyembuhan luka

Madu sebenarnya dapat membantu penyembuhan luka. Ini kerana madu mempunyai kesan antibakteria dan antiseptik berkat kandungan hidrogen peroksida. Selain itu, pH berasid madu (antara 3.2-4.5) dapat menghalang pertumbuhan bakteria.

Madu juga mempunyai kesan anti-radang dan keupayaan untuk menyembunyikan parut. Ini kerana madu mempunyai kemampuan untuk mempercepat pembaikan saluran darah (kerana kerosakan pada saluran darah semasa kecederaan), membantu mempercepat pertumbuhan lapisan kulit yang rosak, meningkatkan kolagen yang sangat baik untuk membantu memperbaiki kulit, dan mencegah bekas luka dan keloid .

Berkat kemampuan madu, banyak orang menggunakan madu untuk penyembuhan luka dan terdapat dalam komposisi krim untuk merawat luka yang disebabkan oleh luka bakar atau calar.

Petua untuk pengambilan madu dengan selamat

Berminat dengan khasiat madu? Tenanglah, anda boleh mendapatkan faedahnya dengan menikmatinya secara langsung, atau pada luka ringan dengan mengoleskannya terus ke kulit. Walau bagaimanapun, pengambilan madu tidak boleh berlebihan. Sebabnya, pengambilan madu yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya dan muntah.

Selain itu, beberapa orang juga mungkin menunjukkan reaksi gatal atau sesak nafas. Ini mungkin berlaku sekiranya orang tersebut mempunyai alergi terhadap madu.

Anda juga harus memperhatikan pilihan madu. Madu terbaik adalah madu tulen, tanpa campuran pengawet atau pewarna.

Recent Posts