Cara Melakukan Seks yang Baik dan Betul, Tanpa Sakit

Melakukan hubungan seks pada malam pertama boleh menjadi menggembirakan dan mendebarkan jika anda tidak tahu hendak memulakannya. Atau mungkin anda hanya ingin tahu bagaimana melakukan hubungan seks?

Untuk memuaskan rasa ingin tahu anda dan membantu anda menghilangkan kerisauan anda, kami telah mengumpulkan panduan langkah demi langkah yang harus anda ketahui sebelum, semasa, dan setelah melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya.

Catatan: Artikel ini memfokuskan pada seks penetrasi faraj, iaitu seks di mana zakar memasuki faraj. Jenis seks yang lain, seperti dubur atau oral, tidak dibincangkan secara khusus dalam artikel ini, walaupun beberapa perkara penting masih boleh diterapkan untuk pelbagai cara melakukan hubungan seks.

Panduan lengkap mengenai bagaimana melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya

Tidak seperti yang sering anda tonton di layar, cara untuk melakukan hubungan seks bukan hanya menanggalkan pakaian dan masuk dan keluar tanpa sepatah kata pun. Seperti cerita, mesti ada perkembangan plot yang harmoni dari rangsangan hingga klimaks untuk kepuasan seksual sejati.

Berikut adalah panduan bagaimana melakukan hubungan seks dengan betul dan betul.

1. Periksa sama ada pasangan anda ingin melakukan hubungan seks

Persetujuan adalah langkah pertama dan sangat penting jika anda ingin mempunyai pengalaman bercinta yang baik. Kelulusan di sini bermaksud bukan sahaja "suka dan suka" tetapi juga mesti "mahu suka".

Maksudnya, kedua-dua pihak mesti bersetuju dan ingin melakukan hubungan seks secara sedar. Sekiranya salah satu pihak merasa tidak selesa, tidak mood, tidak mahu melakukan hubungan seks sekarang dan di sana, jangan teruskan.

Bukan sahaja ini akan menimbulkan perdebatan antara anda berdua, tetapi seks paksaan atau tanpa persetujuan boleh menyebabkan kesalahan jenayah yang serius.

2. Kondom sentiasa bersedia

Sekiranya ini adalah peluang seks santai pertama anda atau dengan pasangan baru, pastikan anda mempunyai kondom untuk mengelakkan penyebaran penyakit kelamin dan kehamilan yang tidak diingini.

Satu cara yang baik untuk memastikannya adalah dengan bertanya secara langsung jika mereka mempunyai kondom. Sekiranya tidak, berbincang dengannya mengenai risiko seks tanpa perlindungan yang mungkin anda hadapi. Anda juga boleh membeli kondom baru terlebih dahulu sebelum memulakan.

Sekiranya ini adalah malam pertama anda dan pasangan anda berkahwin, kondom boleh menjadi alat kontraseptif yang baik jika anda tidak merancang untuk mempunyai anak dengan segera (terutamanya jika wanita itu tidak mempunyai kaedah kawalan kelahiran lain).

3. Pemanasan adalah penting

Seks adalah aktiviti intim. Oleh itu, cuba jangan terburu-buru. Foreplay alias foreplay sama pentingnya dengan seks itu sendiri. Foreplay Ini juga membantu mengeratkan hubungan antara kedua-dua pihak.

Selain memberi masa untuk anda dan pasangan anda berehat dan menikmati prosesnya, foreplay juga membantu anda mengelakkan kesakitan semasa melakukan hubungan seks. Sekiranya seorang wanita tidak cukup terangsang secara seksual, farajnya tidak akan cukup basah sehingga penembusan zakar akan menjadi sukar dan menyakitkan.

Pemanasan boleh dilakukan dengan membelai, menyentuh, atau mencium. Foreplay juga dapat dicapai melalui seks oral atau melakukan "seks tanpa pakaian", seperti blowjob atau rangsangan kelentit menggunakan lidah. Luangkan sekurang-kurangnya 15 minit untuk memanjakan permainan sebelum beralih ke "menu utama".

4. Penembusan perlahan

Cara paling mudah dan paling sering untuk melakukan hubungan seks adalah dengan kedudukan mubaligh, di mana wanita itu berbaring di punggungnya dengan lutut sedikit bengkok dan lelaki tepat di atasnya untuk penembusan (masukkan zakar ke dalam lubang faraj).

Zakar yang tersasar dan memasuki lubang yang salah adalah "kesalahan" yang paling sering terjadi, terutamanya jika ini adalah kali pertama lelaki itu menembusi. Ini adalah semula jadi, tetapi zakar yang salah arah boleh menyebabkan kecederaan semasa hubungan seks bagi lelaki dan wanita.

Oleh itu, cara terbaik untuk penembusan yang berjaya tanpa insiden memalukan adalah dengan meminta petunjuk. Wanita itu boleh menggunakan tangannya untuk memisahkan labia alias bibir di dalam vagina dan menggunakan tangan yang lain untuk memandu zakar sehingga masuk dengan betul.

Setelah zakar masuk, lelaki itu dapat meneruskan penembusan dengan menekan pinggul perlahan dan berirama sehingga zakar dimasukkan sepenuhnya ke dalam faraj. Kemudian tarik keluar sebahagian sebelum memasukkannya semula. Jangan memaksa zakar masuk dengan gerakan memukul seperti dalam porno. Mulailah dengan gerakan perlahan dan lembut sehingga anda berdua menemui irama yang betul.

5. Tarik nafas dalam-dalam

Seks pertama boleh membuat anda cemas dan gugup, tetapi tidak boleh menyakitkan.

Cara mengatasi ini adalah untuk merehatkan minda sambil menahan nafas dengan perlahan semasa lelaki itu mula menembusi. Lelaki itu juga boleh melakukan ini untuk mengawal irama penembusan. Tarik nafas melalui hidung dan hembuskan perlahan-lahan melalui mulut untuk hitungan 10 hingga akhirnya zakar masuk.

Sekiranya rasa sakit itu menyakitkan atau pendarahannya banyak seperti haid, hentikan penembusan dengan segera. Sekiranya anda mengalami kesakitan semasa melakukan hubungan seks, itu mungkin kerana anda tidak cukup basah, tidak dilincirkan, perlu menukar posisi, atau meminta pasangan anda melambatkan. Kesakitan juga boleh datang dari kegelisahan dan kegelisahan.

Bercakap dengan pasangan anda mengenai cara untuk menjadikan seks lebih selesa. Rujuk doktor untuk maklumat lebih lanjut.

6. Nikmati masa

Orgasme selalu dilihat sebagai tujuan utama iaitu tujuan melakukan hubungan seks. Sangat bagus jika anda dapat mengalaminya pada malam pertama, tetapi ketahuilah bahawa sangat mungkin dan normal bagi salah satu pihak untuk tidak mengalami orgasme sama sekali. Terutama jika ini adalah seks pertama bagi seorang wanita.

Sebaliknya, lelaki juga sangat mungkin dan sangat alami untuk mengalami ejakulasi dini atau sukar mendapat ereksi pada malam pertama. Kedua-dua masalah ini boleh dipengaruhi oleh perkara-perkara psikologi seperti kegelisahan dan kegelisahan, atau sebaliknya sangat bersemangat.

Jangan menjadikan orgasme sukar (atau orgasme terlalu cepat) masalah besar. Sekali lagi, ini adalah perkara biasa dan bukan tanda bahawa ada yang salah dengan anda berdua. Orgasme adalah pengalaman yang sangat unik bersama dengan pemahaman peribadi tentang tubuh masing-masing, dan memerlukan masa untuk menguasainya.

Nikmati momen intim ini dan semua prosesnya. Jangan tergesa-gesa penembusan hanya untuk mengejar orgasme dan kemudian membersihkannya. Seks adalah saat yang tepat untuk memanjakan satu sama lain. Setelah selesai sepenuhnya, luangkan masa untuk bermain selepas itu misalnya dengan memeluk atau merosakkan gol bersama.

7. Tanggalkan kondom

Sekiranya anda memakai kondom, keluarkan dari vagina. Kaedahnya tidak boleh ceroboh sehingga air mani yang ditampung di dalamnya tidak bocor. Sekiranya ini berlaku, terdapat risiko besar untuk menyebarkan penyakit kelamin atau kehamilan yang tidak diingini.

Apabila anda ingin mengeluarkan zakar dari faraj, pegang dan pegang pangkal kondom (gelang getah) supaya tidak tergelincir sebelum anda bersedia melepaskannya. Kaedah ini mengelakkan air mani tumpah di faraj. Setelah zakar jauh dari faraj, kemudian cubit bukaan kondom dengan dua jari dan ikat simpul.

Pastikan anda membuang kondom dengan betul. Setelah diikat, bungkus plastik atau tisu dan buang ke tong sampah.

8. Bersihkan

Membersihkan badan selepas hubungan seks adalah kewajipan. Kira-kira 80 peratus wanita mengidap jangkitan saluran kencing (UTI) setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Sangat mudah untuk mengelakkannya. Mandi dan bersihkan alat kelamin dengan baik. Untuk wanita: cuci dan bilas vagina dan vulva anda dengan baik (jangan mencuci!) Sementara lelaki harus mencuci zakar setelah mengeluarkan kondom.

Jangan lupa untuk segera mencuci tangan dan membuang air kecil selepas melakukan hubungan seks. Air kencing akan mengalirkan semua jenis bakteria ke luar badan untuk membersihkan saluran kencing.

Recent Posts