Pek Ujian Positif untuk Hamil, Walaupun Anda Tidak Mengandung? Inilah penyebabnya

Sebilangan wanita mungkin melihat hasil paket ujian positif, walaupun setelah pergi ke doktor dan menjalani ultrasound, ternyata dia tidak hamil. Inilah yang berlaku kepada anda juga. Sebenarnya, apakah punca kesalahan dalam keputusan ujian kehamilan? Mengapa kadangkala pek ujian menunjukkan hasil yang positif, walaupun anda sebenarnya tidak hamil?

Bagaimana pek ujian berfungsi

Pek ujian kehamilan pada dasarnya berfungsi dengan memeriksa hCG (human chorionic gonadotropin) yang muncul di dalam badan wanita hamil.

Hormon ini wujud kerana dihasilkan oleh sel plasenta yang memasuki aliran darah ketika telur disenyawakan di rahim kurang dari seminggu. Lalu, apa yang menyebabkan paket ujian kehamilan palsu?

Punca keputusan pek ujian positif walaupun anda tidak hamil

Hasil ujian pek kehamilan tidak selalu tepat. Kit ujian kehamilan komersial hanya dapat mengesan kehamilan hingga 97 peratus.

Itulah sebabnya sebilangan kes dapat menunjukkan hasil ujian kehamilan yang positif, walaupun sebenarnya anda sebenarnya tidak hamil setelah diperiksa oleh doktor. Ini disebut sebagai alias positif palsu positif palsu.

Apa yang menyebabkannya? Adakah alat yang anda gunakan benar-benar rosak, atau ada yang tidak kena dengan badan anda? Inilah keterangannya.

1. Tidak mengikut arahan

Sekiranya anda menggunakan paket ujian untuk ujian kehamilan, penting untuk memeriksa hasilnya dalam jangka masa mengikut arahan penggunaan.

Sekiranya anda sengaja membaca hasil ujian pek ujian terlalu lama, air kencing pada ujian dapat menguap dan membuatnya kelihatan seperti dua baris yang muncul dan bukan hanya satu.

Kaedah terbaik untuk mengelakkan ini adalah dengan membaca arahan ujian kehamilan dan mengikut arahan dengan tepat untuk mengelakkan pek ujian positif palsu.

2. Adakah mengambil ubat kesuburan

Apabila anda mengikuti program kehamilan, anda memang diberi ubat kesuburan atau suntikan, salah satunya adalah suntikan hCG. Malangnya, ini dapat menjadikan keputusan pek ujian positif semasa kehamilan salah.

Menurut Zev Williams, MD, pakar obstetrik di Albert Einstein College, ini berlaku bagi sebilangan wanita.

Wanita yang sangat bermotivasi dan berusaha untuk hamil, cenderung untuk menjalani ujian kehamilan melalui paket ujian lebih awal. Hasilnya, ada yang mengalami ujian positif positif.

3. Anda keguguran lebih awal

Pek ujian positif palsu boleh menjadi tanda keguguran awal. Sebenarnya ada kemungkinan anda memang hamil, tetapi kerana beberapa sebab, anda juga boleh mengalami keguguran awal.

Sebilangan besar keguguran berlaku pada 13 minggu pertama kehamilan, dan walaupun tidak ada statistik sebenar, dianggarkan banyak keguguran berlaku sebelum seorang wanita mengetahui bahawa dia hamil.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, kehamilan kimia ini, yang biasanya disebut sebagai, berlaku ketika kehamilan hilang sejurus selepas implantasi

Biasanya, ia berlaku kerana kelainan kromosom pada telur yang disenyawakan. Kehamilan kimia ini menyumbang 50 hingga 75 peratus daripada semua keguguran.

4. Anda masih mempunyai hormon kehamilan yang tersisa setelah keguguran

Selepas anda melahirkan atau keguguran, hormon hCG masih boleh kekal di dalam badan anda selama berbulan-bulan. Dr. Williams dari Persatuan Kehamilan Amerika mengatakan bahawa badan memerlukan sedikit masa untuk menormalkan semula tahap hCG

Ia juga boleh berlaku kerana sebahagian plasenta dapat tinggal di dalam badan, dan dapat terus menghasilkan hCG untuk beberapa waktu setelah keguguran.

Namun, tenang. Kes keputusan ujian positif positif seperti ini jarang berlaku. Lebih baik berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mempunyai keraguan atau pertanyaan lebih lanjut.

Recent Posts