7 Khasiat Terung Belanda untuk Tubuh Anda |

Dikenal mempunyai rasa masam, terung Belanda adalah buah dari keluarga terung yang berwarna merah atau kuning-oren. Buah dengan nama lain untuk tamarillo ini mengandungi banyak air dan berbau segar. Kira-kira, apa isi dan faedah terung Belanda?

Kandungan terung Belanda

Terung Belanda adalah buah dengan bentuk bujur yang hampir menyerupai telur. Walaupun disebut terung Belanda, buahnya dengan nama Latin Solanum betaceum Ia ditanam di Amerika, Australia dan Asia.

Di Indonesia, buah ini diperkenalkan dan diusahakan oleh Belanda, sehingga disebut terung Belanda. Terdapat juga pelbagai kandungan terung Belanda yang dapat memenuhi keperluan pemakanan harian anda, termasuk:

 • Tenaga: 52 kal
 • Protein: 2.1 g
 • Lemak: 1.1 g
 • Karbohidrat: 8.6 g
 • Serat: 1.4 g
 • Kalsium: 16 mg
 • Fosforus: 40 mg
 • Besi: 1.1 mg
 • Jumlah Karotenoid: 8,048 mcg
 • Tiamin (vitamin B1): 0,42 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,06 mg
 • Vitamin C: 12 mg

Khasiat terung Belanda

Walaupun terung Belanda mempunyai kulit luar yang pahit, kandungan buah di dalamnya sebenarnya memberikan banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah terung Belanda yang tidak mahu anda lewatkan.

1. Meningkatkan daya tahan

Salah satu kelebihan terung Belanda yang cukup popular adalah meningkatkan daya tahan. Ini kerana kompleks vitamin B pada tamarillo berperanan dalam mengatur metabolisme tubuh.

Dengan cara itu, makanan yang telah memasuki badan akan ditukar menjadi nutrien yang penting untuk organ dan sel tisu. Maksudnya, vitamin B dalam terung Belanda membantu mengubah kalori menjadi tenaga melalui karbohidrat dan protein.

Bukan hanya itu, kandungan vitamin B membantu proses metabolisme hemoglobin. Sebenarnya, badan yang mendapat pengambilan kalori rendah dapat dibantu oleh vitamin B dengan mendapatkan karbohidrat simpanan.

Oleh sebab itu, anda boleh memilih terung Belanda sebagai pelengkap diet pemakanan seimbang untuk kehidupan yang lebih sihat.

2. Membantu mencegah kegemukan

Selain daya tahan, sifat terung Belanda yang lain adalah untuk membantu mengatasi kegemukan. Pernyataan ini dibuktikan oleh penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Obesiti .

Pakar dalam kajian ini meneliti kesan ekstrak tamarillo pada tikus gemuk yang diberi makanan tinggi lemak. Hasilnya, rawatan tikus obes dengan ekstrak tamarillo menunjukkan potensinya dalam menjaga berat badan.

Bukan hanya itu, ekstrak terung Belanda ini juga membantu menurunkan lipid, menunjukkan peningkatan aktiviti antioksidan, dan bersifat anti-radang.

Oleh itu, pengambilan terung Belanda dalam pengambilan harian boleh digunakan sebagai cara untuk mencegah kegemukan. Walau bagaimanapun, pakar masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk melihat sama ada kesannya sama pada manusia atau tidak.

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Tahukah anda bahawa terung Belanda mengandungi komposisi serat larut, antosianin, hingga karotenoid yang baik? Anthocyanins dan karotenoid adalah sebatian yang didapati sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung.

Kandungan karotenoid dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung koronari dengan cara berikut:

 • menurunkan tekanan darah,
 • mengurangkan sitokin dan keradangan, juga
 • meningkatkan kepekaan insulin pada tisu otot, hati, dan adiposa.

Oleh itu, nutrien dalam buah seperti karotenoid memainkan peranan penting dalam pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit jantung koronari dan strok.

10 Kaedah Berkesan untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Kambuhannya

4. Mengekalkan tekanan darah

Berkat kandungan karotenoid dalam tamarillo, anda dapat mengekalkan tekanan darah yang baik. Walau bagaimanapun, faedah terung Belanda ini bukan hanya berasal dari karotenoid.

Pada dasarnya, mengekalkan tekanan darah dapat dilakukan dengan pelbagai cara dan salah satunya adalah mengawal pengambilan kalium. Nasib baik, kandungan kalium dalam terung Belanda rendah, iaitu sekitar 400 miligram per 100 gram berat segar.

Kementerian Kesihatan mengesyorkan agar anda mengambil 4,700 miligram kalium setiap hari. Keperluan pemakanan harian ini dapat diperoleh melalui buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti tamarillo.

Anda juga digalakkan untuk menetapkan diet berkhasiat yang merangkumi buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni. Ini bertujuan untuk membantu menurunkan tekanan darah, terutama pada pesakit hipertensi.

5. Membantu menjadikan hidup lebih lama

Terung Belanda adalah buah yang kaya dengan vitamin C. Tidak hairanlah buah oren atau keunguan ini menawarkan banyak manfaat untuk tubuh.

Salah satu faedah yang ditawarkan oleh terung Belanda berkat vitamin C di dalamnya ialah ia membantu menjadikan hidup lebih lama. Bagaimana ia boleh berlaku?

Menurut penyelidikan dari Kanada, pemberian vitamin C pada cacing dengan sindrom Werner meningkatkan jangka hayat haiwan ini. Sindrom Werner adalah penyakit yang jarang berlaku yang boleh menyebabkan kematian pramatang, jadi ia dipilih dalam kajian ini.

Manfaat ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa vitamin C bermanfaat untuk penyakit tisu yang berkaitan dengan usia. Kelebihan vitamin C termasuk:

 • mengurangkan tindak balas keradangan
 • melindungi rangkaian DNA, dan
 • mengurangkan biomarker tekanan sel.

Ketiganya dikaitkan dengan penuaan sel yang cepat dan vitamin C dapat membantu membalikkan kesan penuaan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan kerana kajian ini menggunakan cacing sebagai objek ujian.

10 Cara Menyeronokkan untuk Hidup Lebih Lama

6. Menurunkan risiko barah

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, antosianin pada terung Belanda menawarkan banyak manfaat kesihatan, termasuk mengurangkan risiko barah. Beberapa cara antosianin dapat mencegah barah termasuk:

 • menekan keradangan,
 • menghalang pencerobohan dan penghijrahan sel penyebab barah,
 • menangkis radikal bebas, dan
 • menghalang pertumbuhan sel barah tertentu.

Sejumlah proses di atas dipercayai dapat mengurangkan risiko barah. Namun, beberapa mekanisme yang telah disebutkan hanya ditemukan pada hewan percobaan, sehingga para pakar memerlukan penelitian lebih lanjut.

7. Menjaga kesihatan mata

Walaupun agak kecil, vitamin A pada terung Belanda membantu memberikan kemampuan mata untuk melihat dengan lebih jelas. Bukan rahsia lagi bahawa vitamin A adalah sejenis vitamin yang penting untuk kesihatan mata.

Ini kerana beta-karoten dari vitamin A adalah antioksidan yang bermanfaat untuk tubuh. Sebagai contoh, beta-karoten telah terbukti dapat membantu memerangi degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Sementara itu, kekurangan vitamin A selalu dikaitkan dengan masalah mata.

Anda boleh mendapatkan faedah terung Belanda ini dengan memakannya secara teratur. Namun, cubalah makan buah ini tanpa gula agar kadar gula darah tidak tiba-tiba meningkat.

Pada dasarnya, kandungan terung Belanda sangat bermanfaat untuk kesihatan badan anda. Bagaimana tidak, tamarillo mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti vitamin B kompleks.

Sebab itu, buah ini cukup istimewa untuk dijadikan pelengkap keperluan pemakanan harian anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi doktor atau pakar pemakanan anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts