Fungsi Penyakit Esofagus dan Potensi

Semasa anda makan, makanan yang telah dikunyah di mulut akan disalurkan ke organ perut untuk melewati tahap pencernaan seterusnya. Proses ini melibatkan saluran pencernaan yang disebut esofagus aka esofagus.

Sekiranya kerongkongan terganggu, proses memasukkan makanan ke dalam perut pasti akan terganggu. Berikut adalah pelbagai perkara yang perlu anda ketahui mengenai masalah saluran pencernaan dan kesihatan yang biasanya berlaku.

Anatomi dan fungsi esofagus (esofagus)

Esofagus (esofagus) adalah tiub panjang yang menghubungkan tekak dan perut. Panjang esofagus sekitar 20-25 cm, bermula dari trakea (saluran angin) dan memanjang ke bahagian atas perut anda.

Pada awal esofagus adalah epiglotis. Epiglotis adalah injap kecil yang menutup saluran udara semasa anda menelan makanan atau cecair. Injap ini menghalang masuknya makanan atau cecair ke dalam paru-paru.

Dinding esofagus terdiri daripada lapisan otot yang sama dengan lapisan perut dan usus. Berikut adalah lapisan otot yang membentuk esofagus dari luar ke bahagian dalam.

 • petualangan. Lapisan terluar terdiri daripada tisu penghubung. Adventitia berakhir di hujung esofagus yang berdekatan dengan perut.
 • dinding otot. Terdapat dua jenis lapisan otot esofagus, iaitu otot membujur di bahagian luar dan otot bulat di bahagian dalam.
 • Submucosa. Lapisan ini mengandungi kelenjar yang menghasilkan lendir. Mucus berfungsi sebagai pelincir yang memudahkan pergerakan makanan.
 • Mukosa. Lapisan paling dalam terdiri daripada sel epitelium berstrata.

Kontraksi dan kelonggaran otot yang melapisi esofagus menghasilkan peristalsis. Ini adalah gerakan menekan dan mendorong yang membantu makanan bergerak ke arah perut. Pergerakan yang sama juga berlaku pada usus kecil dan usus besar.

Selain dinding berlapis, esofagus anda juga mempunyai sfinkter. Sfinkter adalah otot berbentuk cincin yang dapat membuka dan menutup. Otot ini berfungsi untuk mengelakkan makanan, udara, dan asid perut bergerak ke arah yang bertentangan.

Terdapat dua jenis sfinkter esofagus, iaitu sfinkter atas dan bawah. Sfinkter esofagus atas terletak berhampiran faring (bahagian tekak yang menghubungkan hidung dan mulut). Fungsi sfinkter atas adalah untuk mengelakkan makanan bergerak kembali ke mulut.

Sementara itu, sfinkter esofagus bawah terletak di persimpangan antara esofagus dan bahagian atas perut. Apabila anda tidak menelan, sfingter esofagus bawah ditutup untuk mengelakkan kandungan perut bergerak naik ke esofagus.

Keadaan yang menyerang esofagus (esofagus)

Seperti perut, usus, dan komponen lain dari sistem pencernaan, esofagus juga dapat mengalami masalah. Melancarkan halaman Johns Hopkins Medicine, berikut adalah pelbagai keadaan yang boleh menyerang saluran ini.

1. Achalasia

Achalasia adalah keadaan apabila esofagus tidak dapat memasukkan makanan atau cecair ke dalam perut. Keadaan yang jarang berlaku ini mungkin disebabkan oleh kerosakan sel saraf di lapisan esofagus.

Dalam keadaan normal, sfinkter esofagus atas akan terbuka semasa anda menelan untuk membiarkan makanan atau cecair masuk ke dalam perut. Walau bagaimanapun, pada orang dengan achalasia, sfinkter tidak menutup sehingga makanan dan cecair terperangkap.

2. Esofagitis

Esofagitis adalah keradangan atau kerengsaan pada lapisan esofagus. Keradangan biasanya berlaku kerana asid perut yang sering naik. Asid perut dapat mengikis lapisan esofagus, menyebabkan keradangan dan kerengsaan.

Selain itu, keradangan juga boleh disebabkan oleh jangkitan, kesan ubat-ubatan tertentu, dan reaksi alergi. Pesakit pada umumnya mengalami kesukaran menelan disertai dengan:

 • sakit ketika menelan,
 • sakit dada yang semakin teruk ketika makan
 • panas atau sakit di lubang perut kerana peningkatan asid perut (pedih ulu hati),
 • makanan tersekat di kerongkongan, dan
 • refluks asid ke dalam mulut.

3. Esofagus Barrett

Esofagus Barrett berlaku apabila lapisan esofagus rosak oleh pendedahan berterusan kepada asid perut. Keadaan ini timbul sebagai komplikasi GERD dan esofagitis yang tidak dirawat.

Asid perut yang sering naik dapat mengikis lapisan esofagus. Lama kelamaan, sel-sel lapisan esofagus berubah dan rosak. Apabila kerosakan telah berlaku, ini dikenali sebagai Esofagus Barrett.

Penyakit ini dikaitkan dengan peningkatan risiko barah esofagus. Walaupun risiko barah tidak meningkat secara drastik, penghidap perlu kerap berjumpa doktor. Ini supaya rawatan barah dapat diberikan seawal mungkin.

4. Barah esofagus

Pembentukan barah esofagus biasanya bermula pada sel-sel yang membentuk lapisan esofagus paling dalam. Sel-sel ini mengalami mutasi DNA, kemudian tumbuh secara tidak terkawal untuk membentuk tisu abnormal yang dapat menyebar ke seluruh badan.

Punca kanser esofagus tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, faktor berikut dapat meningkatkan risiko.

 • Mengalami penyakit asid perut, refluks di organ hempedu, Esofagus Barrett, atau achalasia.
 • Mempunyai tabiat merokok atau minum alkohol.
 • Berat badan berlebihan atau gemuk.
 • Selalunya minum minuman panas.
 • Jarang makan sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Menjalani terapi radiasi ke dada atau perut atas.

Kanser esofagus boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan pedih ulu hati. Sekiranya anda mengalami gejala ulser yang semakin teruk, penurunan berat badan yang drastik, dan batuk yang berpanjangan, segera berjumpa doktor.

5. Ketegangan esofagus

Penyempitan esofagus adalah penyempitan esofagus yang tidak normal. Keadaan ini dapat mengelakkan masuknya makanan dan cecair ke dalam perut. Akibatnya, pesakit mengalami kesukaran untuk menelan dan merasakan ada sesuatu yang tersekat di kerongkongnya.

Terdapat dua jenis penyempitan esofagus, iaitu tegangan sederhana dan kompleks. Dalam tegangan sederhana, penyempitan tidak terlalu teruk dan bentuknya agak simetris. Sementara itu, penekanan kompleks biasanya lebih lama dan kerongkongan menjadi lebih sempit.

Penyempitan esofagus boleh disebabkan oleh esofagitis, GERD, pembedahan, dan pertumbuhan tisu barah dan bukan barah. Rawatan perlu disesuaikan dengan faktor-faktor yang menyebabkannya.

Esofagus adalah tiub yang menghubungkan mulut dan perut. Apabila terdapat masalah pada saluran ini, proses pencernaan, terutamanya menelan secara keseluruhan, pasti akan terganggu.

Sekiranya anda sering mengalami keluhan di kerongkongan, jangan abaikan keadaan ini. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.

Recent Posts