6 Peralatan Renang Diperlukan untuk Latihan Maksimum

Berenang adalah sukan yang mempunyai faedah yang sangat lengkap. Berenang bukan sahaja memberi manfaat kesihatan tetapi juga keselamatan mental. Oleh itu, banyak orang berusaha mempraktikkan kemahiran berenang. Berenang dengan teknik yang betul juga sangat diperlukan, tidak sembarangan. Ini diperlukan agar anda lebih cekap dalam menghabiskan tenaga ketika bersenam. Untuk mempraktikkan teknik berenang anda, anda memerlukan beberapa peralatan sokongan untuk memaksimumkan waktu latihan anda. Lalu peralatan berenang apa yang diperlukan ketika berenang? Mari kita ketahui di bawah.

1. Baju renang atau baju renang

Jangan memandang rendah pakaian renang atau pakaian renang. Pakaian renang atau seluar pendek dirancang khusus untuk digunakan ketika berada di dalam air. Pakaian renang atau seluar pendek direka dengan bahan penjimatan air yang sangat minimum.

Ini perlu agar tidak mengganggu aktiviti anda di dalam air agar pakaian anda tidak memperburuk pergerakan anda di dalam air. Ini berbeza dengan t-shirt biasa yang mudah menyerap air.

Juga, pastikan pakaian renang anda adalah ukuran yang tepat untuk badan anda. Jangan terlalu besar atau terlalu kecil. Menggunakan pakaian renang yang berbeza dari pakaian biasa anda, cari pakaian renang yang sesuai dengan pinggang dan lekukan anda. Kerana, ketika baju renang tidak sesuai, pakaian Anda bergoyang di air, seperti baju yang akan lepas, dan ini membuat mereka tidak selesa.

2. Gogal renang

Kacamata renang adalah peralatan renang yang melindungi mata anda daripada terkena klorin yang terdapat di dalam air kolam renang, dan membantu anda melihat dengan jelas di bawah air. Gunakan kacamata renang yang sesuai dengan tempat anda.

Sekiranya tidak diikat dengan ketat, air dapat masuk ke dalam kacamata renang anda, menyengat mata anda, dan tidak dapat melihat dengan jelas di bawah air.

3. Topi renang

Semasa berenang, rambut anda juga akan basah di air. Untuk mengurangkan pendedahan kepada air kolam yang mengandungi bahan kimia, topi renang adalah peralatan berenang yang anda perlukan. Kemungkinan rambut basah atau lembap masih ada ketika menggunakan topi renang, tetapi setidaknya topi renang mengurangi pendedahan klorin di air kolam, tidak semua rambut segera terendam di dalam air kolam.

Bukan hanya itu, topi renang juga memudahkan anda berenang di air. Bayangkan saja, rambut yang terendam di dalam air akan menahan air dengan mudah, dan ini menjadikan pergerakan kepala anda lebih berat. Walaupun bahan topi renang tidak menahan air, ia sebenarnya memotong air yang melewatinya kerana bahannya licin ketika terkena air.

Lebih-lebih lagi, jika anda mempunyai rambut panjang, berenang tanpa topi renang cukup mengganggu kerana rambut akan jatuh ke wajah. Walaupun anda meletakkan rambut anda dengan ekor kuda, lama-kelamaan helai itu boleh terlepas dan anda harus meluruskannya semula. Tidak seperti ketika anda memakai topi renang, rambut akan memasuki topi dan tidak mengganggu pergerakan berenang anda.

Sudah tentu, topi renang mesti dipasang dengan betul dan betul. Anda juga harus memilih topi renang yang diperbuat daripada getah.

4. Kickboard atau pelampung berenang

Pelampung adalah peralatan berenang yang diperbuat daripada busa atau plastik yang terapung. Pelampung boleh didapati dalam bentuk besar atau kecil, berbeza-beza. Tujuan menggunakan pelampung renang ini adalah untuk melatih pergerakan kaki.

Cara menggunakan pelampung renang ini adalah kedudukan tangan yang memegangnya di hadapan. Dengan memegang pelampung anda akan terapung secara automatik. Menggunakan pelampung dilakukan untuk merehatkan tangan anda tetapi melatih tendangan kaki berenang anda.

Pelampung berenang tidak dimaksudkan untuk orang yang tidak dapat berenang, kadang-kadang inilah yang difikirkan oleh beberapa orang. Pelampung renang ini tepat untuk melatih kekuatan kaki bagi mereka yang baru berenang atau yang telah dilatih. Kedua-duanya masih memerlukan papan sepakan untuk menguatkan otot kaki.

Dengan papan sepakan Biasanya kaki akan terasa sakit lebih cepat kerana anda berenang hanya didorong oleh otot kaki tanpa bantuan otot tangan.

5. Tarik pelampung

Bertentangan dengan papan sepakan, tarik pelampung adakah peralatan berenang berfungsi sebaliknya. Ya, tarik pelampung atau penjepit kaki berfungsi untuk melatih tangan ketika berenang. Tarik pelampung juga terapung seperti papan sepakan.

Tarik pelampung digunakan dengan pengapit di pangkal paha atau di kaki. Kaki anda mesti berdekatan sehingga tarik pelampung tidak dapat dipisahkan. Kerana kaki anda harus berdekatan, kaki anda tidak dapat secara automatik menolong anda bergerak di dalam air, satu-satunya perkara yang dapat membuat anda terus bergerak adalah tangan anda.

Di sinilah kemampuan otot-otot tangan dan bahagian atas badan anda akan dilatih. Tangan akan menarik badan anda tanpa bantuan kaki. Tarik pelampung adalah alat yang hebat untuk membina kekuatan badan atas.

6. Sirip atau kaki katak

Ingin menendang kaki anda ketika berenang lebih cepat dan kuat? Sirip berenang adalah alat yang anda perlukan. Seperti kasut, sirip digunakan pada kaki dengan hujungnya lebih panjang dan lebih lebar.

Sirip akan menjadikan anda lebih sukar untuk menendang, tetapi satu tendangan dengan sirip membolehkan anda melangkah lebih jauh daripada tendangan biasa tanpa sirip.

Recent Posts