Ubat Sakit Otot: Dari Ubat Preskripsi hingga Herba

Kesakitan otot atau mialgia boleh disebabkan oleh kecederaan pada otot, melakukan pergerakan ekstrem yang berlebihan dan berulang, atau penyakit yang berkaitan dengan gangguan muskuloskeletal. Agar tidak berlarutan sehingga mengganggu kehidupan seharian, tidak ada salahnya mencuba mengambil ubat penahan sakit otot. Apa pilihannya?

Pilihan ubat untuk melegakan sakit otot

Kesakitan otot biasanya hanya mempengaruhi kawasan tubuh yang terhad. Rasa sakit yang dirasakan bermula dari ringan dan hanya dirasakan setelah melakukan aktiviti tertentu.

Walau bagaimanapun, apabila kesakitan tidak dapat ditanggung, terdapat beberapa pilihan untuk penghilang sakit otot yang perlu anda ketahui dan boleh gunakan, seperti yang berikut:

1. Parasetamol

Paracetamol, juga dikenal sebagai acetaminophen, adalah penghilang rasa sakit dan pengurang demam yang dapat digunakan untuk meredakan sakit otot.

Walaupun begitu, jika anda ingin menggunakan ubat penghilang rasa sakit untuk merawat sakit otot dan kesakitan, perhatikan dos yang mesti dimakan. Biasanya, ubat ini diambil maksimum 4000 miligram (mg) oleh orang dewasa, dan tidak boleh diambil lebih dari 1000 mg dalam jangka masa 4 jam.

2. Ibuprofen

Pada dasarnya, ibuprofen adalah ubat anti-radang, tetapi juga boleh digunakan untuk menghilangkan demam dan sakit atau sakit, seperti sakit otot. Salah satu penyebab kesakitan otot adalah kecederaan, dan ibuprofen biasanya digunakan sebagai ubat penahan sakit untuk sakit otot yang berlaku kerana keadaan ini.

Walaupun begitu, ubat ini harus digunakan dengan berhati-hati dan tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang. Di samping itu, penggunaan ubat ini mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor. Ini kerana, tidak semua orang boleh mengambil dadah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti Ibuprofen.

3. Perencat COX-2

COX-2 inhibitor adalah sejenis ubat NSAID yang dapat membantu melegakan kesakitan dan keradangan dengan menghambat enzim yang dikenali sebagai siklooksigenase-2 (COX-2). Kajian yang diterbitkan dalam Scandinavian Journal of Medicine in Science & Sport menyatakan bahawa ubat ini dapat mengurangkan sakit otot.

Walaupun begitu, pereda sakit otot ini dikatakan hanya dapat menghilangkan rasa sakit tanpa menjejaskan fungsi otot yang dilemahkan oleh aktiviti senaman yang berat.

4. Kortikosteroid

Anda mungkin boleh menggunakan kortikosteroid sebagai penghilang rasa sakit untuk sakit otot. Walau bagaimanapun, kortikosteroid harus diambil untuk waktu yang singkat, dan tentu saja hanya dengan preskripsi doktor.

Ubat ini memerlukan rejimen yang ketat dan diawasi oleh doktor kerana risiko kesan sampingan dapat meliputi kenaikan berat badan, sakit perut, sakit kepala, perubahan mood, dan masalah tidur.

Penggunaan kortikosteroid secara sembarangan juga dapat melemahkan sistem ketahanan badan anda dan menipiskan tulang anda. Itulah sebabnya kortikosteroid tidak boleh digunakan sebagai ubat penahan sakit otot jangka panjang.

5. Relaksan otot

Relaksan otot biasanya digunakan bersama dengan ubat lain untuk melegakan kesakitan otot yang berkaitan dengan otot tegang, otot kaku, dan kekejangan otot. Relaksan otot ini berfungsi dengan mengarahkan otak untuk merehatkan otot yang bermasalah, terutama di bahagian belakang badan seperti belakang.

Jenis ubat ini yang boleh digunakan sebagai penenang otot biasanya diberikan untuk merawat sakit otot atau sakit yang akut, bukan kronik. Ubat ini juga boleh menjadi pilihan anda sekiranya rasa sakit yang anda rasakan menyukarkan tidur.

6. Opioid

Opioid biasanya digunakan untuk melegakan sakit otot pada tahap yang cukup teruk. Ubat ini digunakan ketika sakit otot yang dirasakan tidak dapat diatasi dengan ubat lain.

Walau bagaimanapun, memandangkan ubat ini tergolong dalam kelas narkotik, penggunaannya memerlukan preskripsi dari doktor dan pemantauan rapi secara berkala. Beberapa contoh ubat opioid termasuk:

  • Morfin
  • Fentanyl
  • Oksikodon
  • Codeine

7. Antidepresan

Antidepresan biasanya digunakan untuk merawat kemurungan atau gangguan psikiatri yang lain. Walau bagaimanapun, ubat ini juga boleh digunakan sebagai penghilang sakit otot.

Perlu diingat, antidepresan berfungsi dengan mengubah tahap serotonin dan norepinefrin di otak untuk melegakan kesakitan dan mewujudkan perasaan tenang.

Orang dengan keadaan sakit kronik yang tidak bertindak balas terhadap rawatan lain boleh menggunakan ubat penahan sakit otot ini untuk mengawal kesakitan. Antidepresan trisiklik, misalnya, kadang-kadang diresepkan untuk merawat sakit otot akibat sindrom kesakitan myofascial, fibromyalgia, atau sindrom keletihan kronik (sindrom keletihan kronik).

Bahan semula jadi sebagai alternatif untuk penghilang sakit otot

Selain ubat kimia yang diresepkan oleh doktor, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi sebagai ubat yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Chamomile

Bahan semula jadi ini juga boleh digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan sakit otot. Ini kerana chamomile mengandung flavonoid yang bersifat anti-inflamasi, sehingga dapat menyembuhkan radang yang juga dapat menjadi penyebab sakit otot.

Anda boleh menggunakannya dengan menyeduh bunga Chamomile kering dan membuat minuman seperti teh. Namun, anda juga boleh menggunakan minyak pati dari bunga Chamomile secara langsung di kawasan otot yang terasa kaku untuk berehat lebih cepat.

2. Pudina

Sama dengan Chamomile, daun Peppermint juga dapat digunakan sebagai ubat semula jadi untuk melegakan sakit otot. Minyak ini dapat membantu mengendurkan otot yang kaku. Oleh itu, anda boleh menggunakannya dengan menggunakan minyak pati dari Peppermint di kawasan di mana otot terasa sesak, tegang, atau terasa kencang.

Menggunakan minyak Peppermint dapat memberikan kesan penyejukan kerana kandungan mentol di dalamnya. Selain itu, minyak ini juga akan melegakan kesakitan dan merehatkan otot.

3. Makanan yang kaya dengan vitamin D

Selain menggunakan minyak pati sebagai penghilang rasa sakit otot semula jadi, anda juga dapat meningkatkan pengambilan vitamin D untuk melegakan sakit otot. Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin D dari sinar matahari pada waktu pagi dan juga makanan tertentu.

Vitamin D boleh didapati dalam jenis makanan berikut:

  • Telur.
  • Ikan.
  • Susu yang diperkaya.

4. Curcumin

Curcumin adalah salah satu sebatian aktif yang terdapat pada kunyit, kayu manis, dan halia. Kompaun ini mempunyai sifat anti-radang, sehingga dapat mengurangkan tanda-tanda keradangan pada otot setelah melakukan senaman yang berat.

Selain itu, bahan semula jadi ini yang dikatakan sebagai penahan sakit otot juga dapat merehatkan otot yang kencang dan mengembalikannya ke keadaan semula.

Pilihan lain untuk mengatasi sakit otot

Selain menjaga kesihatan otot dan mengambil ubat penghilang rasa sakit, baik secara semula jadi atau diresepkan oleh doktor, terdapat beberapa cara untuk mengatasi kesakitan. Apa-apa, ya?

1. Kompres sejuk atau suam

Sekiranya anda tidak mahu mengambil ubat penahan sakit otot, anda boleh menggunakan kompres sejuk untuk merawat sakit otot yang disebabkan oleh kecederaan. Kaedah ini dapat mengurangkan pembengkakan dan mengurangkan kesakitan dan keradangan yang berlaku pada otot anda yang cedera atau cedera.

Namun, jangan segera memampatkan otot yang cedera dengan ketulan ais. Lebih baik, balut ketulan ais dengan tuala agar kulit tidak mudah teriritasi. Cukup untuk disapukan selama 15-20 minit pada badan yang sakit. Sekiranya anda mahu mengulang, berikan jeda sebelum memampatkan lagi.

Sekiranya sakit otot yang anda rasakan telah lama berlaku, anda boleh menggunakan kompres hangat untuk merehatkan otot yang tegang.

2. Bersenam secara berkala

Anda mungkin berfikir bahawa ketika anda mengalami sakit otot, aktiviti fizikal seperti bersenam harus dihentikan terlebih dahulu. Namun, itu bukan cara yang tepat untuk mengatasi sakit otot.

Selain menggunakan ubat penahan sakit otot, anda harus tetap bersenam secara berkala untuk mengurangkan kesakitan. Ini kerana senaman memerlukan semua bahagian tubuh bergerak, yang seterusnya dapat membantu mengekalkan kekuatan otot dan kelenturan sendi.

Dengan otot yang kuat dan sendi yang lentur, pastinya akan memudahkan anda melakukan pelbagai aktiviti, dan mengurangkan risiko kecederaan yang menyebabkan sakit otot.

3. Cari kedudukan yang selesa

Posisi yang selesa juga merupakan salah satu cara yang dapat membantu anda mengurangkan sakit otot. Elakkan kedudukan berdiri, duduk, atau berbaring yang membuat sakit otot bertambah teruk. Jangan memaksa diri jika kedudukan tertentu terasa tidak selesa pada otot yang sakit.

Di samping itu, selalu mengamalkan postur yang baik setiap masa untuk menjaga kesihatan otot dan mengelakkan kesakitan dan pelbagai masalah otot yang lain. Kerana kebiasaan melakukan postur yang buruk memicu sakit otot.

4. Regangan

Selain mengambil ubat penahan sakit otot, baik herba maupun kimia, anda juga boleh melakukan regangan untuk mengurangkan sakit otot. Salah satu aktiviti regangan yang boleh dilakukan adalah yoga.

Latihan ini dapat membantu anda meregangkan dan menguatkan otot. Sebenarnya, jika dilakukan dengan betul, sukan ini juga dapat membantu mencegah kecederaan.

Tetapi pastikan anda tidak berlebihan, kerana ia sebenarnya dapat memperburuk sakit otot dan kesakitan. Cuba lakukan senaman ini secara berkala sekurang-kurangnya seminggu sekali agar otot terus berlatih.

Menjaga badan anda bergerak juga akan membuat otot rangka anda beredar, yang akan membantu kerosakan otot. Sekiranya tidak berjaya, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

5. Cukup rehat

Walaupun disyorkan untuk tetap aktif, itu tidak bermakna anda harus memaksa badan anda. Rehat yang mencukupi masih penting untuk membantu anda pulih dari sakit otot. Sama ada anda telah mengambil ubat penahan sakit otot, anda mesti berehat secukupnya.

Elakkan aktiviti fizikal atau senaman yang berlebihan. Pastikan aktiviti fizikal yang anda lakukan masih dalam had yang munasabah dan tidak memburukkan lagi sakit otot atau kesakitan. Sebabnya, senaman yang terlalu berat boleh membuat otot menjadi lemah atau pelbagai masalah otot yang lain.

6. Urut

Sekiranya anda suka urut, ini mungkin pilihan yang tepat untuk mengatasi sakit otot. Namun, lebih berkesan jika anda melakukan urutan oleh ahli terapi yang berpengalaman menangani sakit otot.

Dengan urutan yang betul, otot-otot yang sebelumnya tegang akan mengendur, sehingga sakit dan sakit pada otot-otot mereda. Urut juga dianggap dapat membantu mengatasi sakit tulang. Selepas mengurut, anda biasanya akan berasa lebih rileks pada otot anda, terutamanya setelah melakukan urutan secara berkala.

Selepas mengurut, lebih baik anda berehat terlebih dahulu sehingga badan kembali segar dan otot yang ketat tidak lagi mengganggu anda. Dengan cara itu, anda akan dapat bergerak lebih pantas seperti biasa tanpa rasa sakit dan sakit pada otot.

Recent Posts